Väkiluku kasvaa: Kaarina Suomen ykkönen lasten muuttovoittokuntana

0
Isojen kaupunkien kehyskunnat keräsivät eniten muuttovoittoa 0–14-vuotiaista lapsista vuonna 2020. Kaarina oli kaikkien kuntien ykkönen. Arkistokuvassa piikkiöläisen Rengon koulun oppilaita joulujuhlassa. Kuva: Timo Jakonen.

Vuonna 2020 eniten muuttovoittoa 0–14-vuotiaista lapsista sai Kaarina. Kaarinaan tämän ikäisiä muutti lähes 180, kertoo Tilastokeskus.
Nurmijärvi, Kempele ja Kauniainen sekä Tuusula jäivät hieman Kaarinan luvuista viime vuonna. Kaikkia paikkakuntia yhdistää se, että ne ovat isompien kaupunkien naapuri- tai kehyskuntia.
Kaarinan vauhti kiihtyy, sillä vuonna 2019 tämän ikäisiä muuttajia oli vielä alle sata.
– Syitä lapsiperheiden muuttoihin voi olla monia. Jotkut muuttavat isomman asunnon tai vanhempien työn perässä, jotkut vanhempien erosta johtuen, toiset koulun, parempien palvelujen tai sukulaisten tarjoaman tukiverkon perässä. Hyvin tavallisesti muutolla halutaan tarjota lapselle paremmat elinolot, analysoi asiaa yliaktuaari Miia Huomo Tilastokeskuksen blogissa kaksi viikkoa sitten.

LAPSIPERHEIDEN suuntautuminen suurten kaupunkien kehys­kuntiin on ollut yksi korona-ajan ilmiöistä. Ilmiö on kuitenkin jatkunut jo pitkään, ja sen syinä ovat Miia Huomon mukaan työpaikat, palvelut, koulut ja kulku­yhteydet.
Lapsia on syntynyt viime vuosina (koronavuotta 2020 lukuun ottamatta) koko ajan vähemmän. Tämä heijastuu myös 0–14-vuotiaiden muuttojen määriin. Vuonna 2020 noin 32 400 tämän ikäistä lasta muutti. Se on pari tuhatta muuttoa vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten.
– Erityisen paljon muuttavat perheet, joissa lapset ovat vielä vauvoja tai taaperoita. Useimmiten lapsiperheet muuttavat ennen lasten kouluikää, kirjoittaa Huomo.

KAARINAN väkiluvun kasvu jatkuu myös tänä vuonna. Lokakuussa Kaarinan väkiluku oli 35 414, kertoo Tilastokeskuksen ennakkotilasto.
Vuoden vaihteesta kaupungin väkimäärä on kasvanut jo 750 henkilöllä. Kaarina kasvaa erityisesti muuttovoittokuntana, mutta myös syntyvyys on kaupungissa korkealla tasolla.
Kaarinan tämän vuoden kasvuvauhti on Varsinais-Suomen kovinta. Vuoden alusta väkiluku on kasvanut yli kahdella prosentilla. Toiseksi kovin tahti on Raisiossa, jossa väkiluvun kasvuvauhti on 1,4 prosenttia.
Katso naapurikuntien kasvuvauhti yllä olevasta grafiikasta.
Väkiluvun ennakkotiedot tarkentuvat myöhemmin, kun kaikki tilastomuutokset ehtivät tietokantaan.