239 kukkaa kaarinalaisvanhuksille – Sotaveteraani Viljo Suomi on nähnyt pula-ajan joulun ja joulun rintamalla

0
98-vuotias Viljo Suomi on nähnyt monenlaisia jouluja. Hän sanoo, ettei enää tarvitse lahjoja, mutta niistä tulee hyvä mieli.

Jennyn Kukassa on täysi tohina päällä. Ovi käy ja myymälän jokainen neliösentti on täytetty joulukukilla. Ollaan Operaatio Amarylliksen ytimessä.

– Tänään lähti 75 kukkaa matkaan ja kaikkiaan on myyty 176 kukkaa, kukkakaupan omistaja Jenny Kallio laskeskelee.

Operaatio Amaryllis kuulostaa jännityskirjan nimeltä, mutta tarkoitusperät ovat pelkästään hyvät. Airiston Nuorkauppakamarin toista kertaa järjestämässä kukkakeräyksessä muistetaan yksin asuvia kaarinalaisvanhuksia. Kaarinan kotihoidon työntekijät vievät Eeva Mäen mukaan kukat ensisijaisesti niihin koteihin, joissa ei muita tällä hetkellä vieraile tai omaisia ei enää ole.

Jennyn Kukan lisäksi kukkia voi lahjoittaa Kukkakauppa Katariinassa ja Piikkiön kukkakaupassa.

– Joitakin ihmisiä on tullut kukkakauppaan varta vasten keräyksen takia, mutta pääsääntöisesti me ehdotamme asiakkaille, että kympillä saisi ostaa yksinäiselle vanhukselle kukan. Aika harvat siitä kieltäytyvät, Kallio kertoo.

Suosio yllättiViime vuonna keräyksen kautta lahjoitettiin Kaarinassa kaikkiaan 190 kukkaa. Suosio yllätti kaikki keräykseen osallistuneet tahot.

– Arvelimme etukäteen, että lahjoituksia tulee joitakin kymmeniä. Tällä kertaa olimme varautuneet paremmin lahjoitettavien kukkien määrään, niin kotihoito pystyi ajoissa suunnittelemaan kukkien toimitukset ja jakelun, Eeva Mäki Airiston Nuorkauppakamarista taustoittaa.

Tänä jouluna tavoitteena oli lahjoittaa 200 kukkaa, mutta tämäkin tavoite ylittyi kirkkaasti. Vanhuksille lahjoitettiin Mäen mukaan peräti 239 kukkaa. Kaarinan kotihoidossa jopa vähän jännitettiin, tuleeko kukkia yli tarpeen. Kotihoidon tiimiesimies Helena Nurminen kertoo, että määrä yllätti iloisesti ja kaikille kukille löytyi tarkoituksenmukainen koti.

Tavallisesti lahjoittaja ei tiedä, kenelle kukka menee, mutta Kaarina-lehti pääsi poikkeuksellisesti seuraamaan yhden kukan matkaa perille saakka. Kukan lahjoittanut turkulainen Päivi Nevari kertoo olevansa Jennyn Kukan kanta-asiakas.

– Korona-aikana olen muutenkin yllättänyt tuttuja vanhuksia lähettämällä heille kukkakaupan kautta kukkia. Siitä tulee itsellekin hyvä mieli ja ihania soittoja, kun kukkalähetys on mennyt perille. Tämä on lämmin ja helppo tapa muistaa vanhuksia, ja kukka säilyy pitkään, Nevari sanoo.

Nevarin lahjoittama punainen amaryllis odottaa valmiiksi paketoituna. Saan käteeni osoitelapun, joka johdattaa 1950-luvulla rakennetun rintamamiestalon pihalle. Talossa asuu 98-vuotias sotaveteraani Viljo Suomi .

– Voitinko minä tämän arvonnassa, mies häkeltyy ensin.

– Kyllähän se hienolta tuntuu, kun joku haluaa muistaa, hän ilahtuu kuulleessaan, mistä on kyse.

Joulu sodassaViljo Suomi on ehtinyt nähdä elämänsä aikana monenlaisia jouluja. Hänen lapsuusvuosinaan Suomessa oli pula-aika.

– Ei ollut joululahjoja eikä ruokaa. Rungon koulussa järjestettiin jouluisin joulujuhla ja saimme koulusta uudet kengät. Piikkiön kunta ne lahjoitti, Suomi muistelee.

Jatkosodan aikaan 19-vuotias Suomi oli rintamalla.

– Ei siellä paljon joulua juhlittu, kun oltiin kuuden kilometrin päässä vihollisen rajasta.

Sen sijaan hän muistaa Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäivät kesäkuussa 1942. Mannerheim määräsi, että jokaiselle täysi-ikäiselle rintamamiehelle on merkkipäivän kunniaksi tarjottava ryypyllinen leikattua konjakkia. Viljo ei mausta piitannut.

– Minä en ollut ikinä ottanut mitään enkä polttanut tupakkaa, hän toteaa.

Tänä vuonna Viljo Suomi aikoo viettää joulua kotioloissa. Hänen kaksi tytärtään tulevat kylään joulunpyhinä. Suomelle joulumieli syntyy hyvästä ruuasta: kinkusta ja laatikoista. Tuntuu, että nykyisin ladataan hirveästi odotuksia jouluun, mutta 98-vuotiaan kokemuksella osaa ottaa jo rennommin.

– Joulu tulee joka vuosi.