Aavikon kasveja saariston oksilla ja eläviä tauluja: Joulu alkaa Tuorlan Floristiikkatalosta

0
Floristiikan opettajat Kirsi Vesalainen ja Tiina Kiiskinen tutkivat kukkia Helena Sipilän ja Anna Rantasen työstä.

– Tämä näyttely asettaa meille paineita ensi vuodeksi, kommentoi Sanni Ulmonen Ammattiopisto Livian Floristiikkatalossa.

– Olen lumoutunut siitä, miten upea kokonaisuus tästä tuli. En ole itse aiemmin käynyt täällä joulunäyttelyssä.

Floristiikkatalon jouluasetelmat Tuorlassa ovat floristiikan linjan toisen vuoden opiskelijoiden kädenjälkeä, ja Ulmonen opiskelee alaa vasta ensimmäistä vuotta. Hän ja muut ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat kuitenkin saaneet vastata näyttelyn pop up -myymälästä sekä kävijöiden opastamisesta.

Pinnalla-näyttelyn elämyshuoneesta löytyy näyttäviä ja herkkiä valkoliljoja, orkideoita, freesioita, piikkiputkea, neilikkaa, lootuksen siemenkotia ja morsiusharsoa saariston rujoilta oksilta ja jäkälämatolta. Harmaantuneisiin oksiin on kiinnitetty mehikasveja.

– Mehikasvit pärjäävät täällä sellaisenaan. Monilla muilla kukilla on suppiloita, joihin vaihdamme vettä, ja joitakin kukkia vaihdetaan tuoreisiin näyttelyn aikana, esittelee Ulmonen.

Ensimmäistä kertaa mukana on myös äänimaisema, sillä Hifitalo lupautui sponsoriksi. Meren aaltojen äänet ympäröivät katselijaa elämyshuoneessa.

Käytävältä löytyy lisää töitä, esimerkiksi pyöreitä eläviä tauluja, joiden sammalmatosta pilkistää flamingonkukkaa, krysanteemia, omenoita, oksia, köynnösvehkaa, hernevillakkoa, proteaa ja riikinkukonsulkaa.

– Moni kävijöistä kertoo, että heidän joulunsa alkaa täältä, iloitsee floristiikan opettaja Kirsi Vesalainen.

Floristiikkatalossa on pidetty näyttelyitä vuodesta 2009, joskin viime vuosi jäi koronaepidemian vuoksi väliin.

– Joka vuosi uusi ryhmä haluaa aina laittaa edellistä ryhmää paremmaksi. Meille karttuu näyttelyn järjestämisestä tietoa jatkuvasti, ja järjestelyt sujuvat yhä helpommin. Alkuvuosina esimerkiksi verhoja ripusteltiin harjanvarsiin, mutta nykyään täällä on kiinteät verhotangot, Vesalainen kertoo.

Työ näyttelyn eteen aloitettiin aikaisin syksyllä. Näyttelyn kokoamiseen on osallistunut yhdeksän toisen vuoden opiskelijaa. He harjoittelevat paitsi kukansidontatekniikoita ja ideointia myös projektin suunnittelua ja budjetin hallitsemista.

Myymälää hoitaa 12 ensimmäisen vuoden opiskelijaa. Lisäksi projektiin on osallistunut puutarhuriopiskelijoita sen eri vaiheissa.

Näyttelytyöt eivät ole myynnissä, mutta opiskelijoiden kukka-asetelmia löytyy myös pop up -myymälän puolelta.

Floristiikkatalon joulunäyttely Tuorlassa avoinna 19.12. asti, arkisin klo 10–18, viikonloppuisin klo 11–15. Varaudu koronapassin ja henkilöllisyystodistuksen esittämiseen.