Katso Kaarina-mitalistit täältä: Esteettömyys näkyy Kuusiston K-Marketissa leveinä hyllyväleinä

0
K-Market Kuusiston kauppiaalle Tuomo Hussille ojennettiin viime torstaina Kaarina-päivän juhlassa Krykä-palkinto. - Arvostamme palkintoa suuresti, ja kiitos siitä kuuluu mahtavalle henkilökunnalle, Hussi kommentoi.

Tämänvuotinen Kaarinan Krykä-palkinto ojennettiin Kaarina-päivän juhlassa K-Market Kuusiston kauppiaalle Tuomo Hussille.

Krykä on vanha murresana, joka tarkoittaa kainalosauvaa. Nimensä mukaisesti tunnustus myönnetään vuosittain jollekulle vammaisten elämää ja palveluja tukevalle yritykselle, yhdistykselle tai henkilölle. Aiempina vuosina tunnustuksen ovat saaneet muun muassa Kaarina-Teatteri ja Sipilänmäen kesäteatteri sekä Metsähallitus Kuusiston linnanraunioiden esteettömyyden parantamisesta.

– Vammaisneuvoston jäsenistön tietoon on tullut, että Kuusiston K-Market on huomioinut hyvin vammaiset ja liikuntarajoitteiset, vammaisneuvoston puheenjohtaja Raimo Erkkilä perusteli torstaina ojentaessaan palkintoa.

Tuomo Hussi kokee, että tunnustus on ennen kaikkea kiitos hyvästä asiakaspalvelusta.

– Asiakaspalvelun merkitys on sitä suurempi, mitä pienemmästä kaupasta puhutaan. Parhaimmillaan asiakas tulee kauppaan saamansa asiakaspalvelun vuoksi ja että siellä on työntekijä, jolta hän on saanut aiemmin hyvää palvelua, kauppias tietää.

Hussi on toiminut aiemmin Turussa K-Market Portsan kauppiaana. Kuusistoon hän siirtyi kesällä 2020.

Kuusistossa syödään kotimaista

Esteettömyydestä puhutaan Hussin mukaan nykyään paljon myös kaupan alalla. Kuusiston K-Marketissa esteettömyys näkyy esimerkiksi hyllyjen sijoittelussa. Hyllyvälit on leveät, mikä on merkittävä asia pyörätuolilla liikkuvalle ihmiselle. Samoin lattiat pyritään pitämään tyhjinä.

– Itse pidän todella tärkeänä ihmisten auttamista ja empatiaa. Kaikille pitää antaa aikaa. Tuntuu, että nykymaailmassa ajatellaan liikaa itseä ja vähemmän toisia. Pienessä kaupassa asiakkaan huomioiminen lähtee siitä, että tervehditään ja kysytään kuulumisia, hän kertoo.

Eniten apua pyydetään oikeiden tuotteiden löytämiseen.

– Välillä meillä käy vanhempia ihmisiä ostoslista mukanaan, että vaimo lähetti kauppaan. Sitten haetaan yhdessä tuotteet ja tehdään kauppaa tutuksi, Hussi kuvailee.

Maailmalla vallitsevat ruokatrendit näkyvät nykyään nopeasti kauppojen valikoimissa. Muutamia vuosia sitten karppaus mullisti kauppojen tuotevalikoimaa. Tänä vuonna lähes jokaiseen markettiin tuntuu tulleen sushitiski. Ruokatrendejä tulee ja menee, mutta kotimaiselle perusruualle on aina kysyntää, Hussi uskoo.

Kuusistossa on asiakastoiveiden perusteella tulossa muutoksia erityisesti kotimaisten, lähellä tuotettujen vihannesten valikoimaan ja esillepanoon. Kauppias toivoo asiakkailta paljon toiveita ja palautetta, koska vain sillä tavalla kauppa kehittyy ja lähikaupasta tulee kuusistolaisten ja lähialueen asiakkaiden näköinen.

– Minullakin oli omat käsitykseni siitä, mitä ihmiset haluavat ostaa, kun avasin kaupan. Jälkeenpäin olen sitten korjannut käsityksiäni, hän naurahtaa.

Kirkkosalinsa rokotuskeskukseksi luovuttanut seurakunta palkittiin

Torstaina Kaarina-päivän juhlassa jaettiin viisi Kaarina-mitalia.

Kaarina-mitali voidaan myöntää henkilölle, joka on toiminut ansiokkaasti Kaarinan kaupungin ja kaarinalaisten hyväksi tai yhteisölle, joka on myönteisellä tavalla tehnyt kaupunkia tunnetuksi. Tänä vuonna mitalin saivat:

Sari Hukkanen ansiokkaasta työstä Kaarinan kaupungin eri luottamustoimissa sekä työstä urheiluseuroissa ja koulujen vanhempainyhdistyksissä.

Kaarinan seurakunta toiminnastaan korona-rokotusten jouduttamiseksi.

Piikkiön Eläkkeensaajat Ry yhdistyksen tekemästä tärkeästä ja ansiokkaasta työstä kolmannella sektorilla.

Arkeologi Juha Ruohonen Kaarinan historian kannalta ratkaisevasta työstä.

Marja-Liisa Teräväinen pitkäaikaisesta ja aktiivisesta toiminnasta urheiluseurassa sekä tärkeästä vapaa-aikatyöstä kolmannelle sektorilla.