Hiekkaparkin kiviin kolhittu puskureita – Kivien poistamisesta keskusteltu

0
Autoilijat ovat kolhineet puskureita Kaarina-talon edessä olevan hiekkaparkkipaikan reunakiviin.

Teknisessä lautakunnassa keskusteltiin marraskuussa Kaarina-talon edessä olevan hiekkaparkkipaikan reunakivien poistamisesta. Keskustelu sai alkunsa somepäivityksestä, jossa kaarinalaismies kertoi törmänneensä parkkipaikalla olevaan kiveen autollaan. Useat muutkin henkilöt kommentoivat kolhineensa autojaan kyseisiin kiviin.

Matalat kivet näkyvät hyvin kaukaa, mutta jäävät katveeseen ruudusta poistuessa. Matti Alander (kok.) kertoo nostaneensa kivien poistamisen esiin lautakunnassa. Enemmistö jäsenistä oli nykyisen ratkaisun kannalla.

Miten kiviratkaisuun on aikoinaan päädytty, tekninen johtaja Jyrki Haapasaari?

– Kivet ovat niin sanottuja kierrätyskiviä, eli ne olivat edullinen ja nopea tapa ratkaista hiekkaparkkikentän pysäköinnin ohjaus. Kalkilla maalattavat pysäköintiruudut eivät olleet vaihtoehto, koska sorapintaisella alueella niitä pitäisi maalata viikoittain. Lisäksi melko ahtaalla parkkipaikalla maalausratkaisussa on riskinä, että autoilijat oikaisevat vapaiden ruutujen kautta, mikä lisää autojen keskinäisen kolaroinnin vaaraa, Haapasaari perustelee.

– Kivet ovat olleet parkkipaikalla kolmisen vuotta, joten enää kyse ei ole aivan uudesta ja yllättävästä ratkaisusta, hän lisää.

Onko kaupungin tiedossa, että kiviin olisi kolaroitu?

– Joitain aivan yksittäisiä yhteydenottoja on tullut. Vahingon vaaran mahdollisuus on toki paljon isompi kuin vaikkapa Kaarina-talon molemmin puolin olevilla asfaltoiduilla parkkialueilla, jota itse suosin.

Onko joku vaatinut kaupungilta korvausta kivien takia?

– Ei ole eikä kaupunki olisi edes korvausvelvollinen. Autoilija on kiviin ajaessaan törmännyt paikalla olevaan esteeseen ja on siten yksin syypää mahdolliseen törmäykseen.

Ovatko kivet tulleet siis jäädäkseen?

– Talousarviossa on varattu vuosille 2022 ja 2023 yhteensä 1,25 miljoonaa euroa Kaarinan keskustan tori-alueen rakentamiseen. Viimeistään tuon hankkeen myötä kivet poistuvat.