Jouluna muistetaan myös Rekkua – Eläinkaupan joulukeräyksessä tuetaan vähävaraisia lemmikinomistajia

0
Turun Lemmikkiaseman joululahjakeräys jatkuu Ritva Kyllösen (edessä) mukaan jouluun saakka. Heidi Leyserin mukaan keräyksen avulla myös vähävaraiset perheet voivat tarjota lemmikilleen joulun.

Lemmikkikaupan oven suulla seisoo koiramaisesti koristeltu kuusi. Paljastuukohan kuusen alla olevista paketeista kenties luita tai muita herkkuja?

Joulun alla on totuttu lahjoittamaan joululahjoja lapsille, mutta viime vuosina keräyksiä on alettu järjestää myös lemmikeille. Esimerkiksi Kaarinan Mustissa ja Mirrissä on meneillään Suomen löytöeläinten kummit ry:n joulupuukeräys. Turun Lemmikkiasemalla taas käynnistyi joulukuun alussa keräys, jolla tuetaan vähävaraisia lemmikinomistajia.

– Kun asiakkaamme tulevat ostamaan ruokaa ja tarvikkeita omalle lemmikilleen, he mielellään ostavat samalla ylimääräisen ruuan, herkun tai lelun ja lahjoittavat sen keräykseen, Lemmikkiaseman piikkiöläinen omistaja Ritva Kyllönen kuvailee.

Viime vuonna lahjoja tuli kaikkiaan 3-4 rullakollista maahantuojayhteistyökumppaneiden lahjoitukset mukaan lukien.

Joululahjakeräys järjestetään Turun Lemmikkiasemalla nyt toista kertaa yhteistyössä Eläinten hyvinvointiyhdistys Lemmikin kanssa. Yhdistyksen puheenjohtajan Heidi Leyser-Kopran mukaan keräyksellä halutaan ennalta ehkäistä ja tukea eläimen hyvinvointia omassa kodissaan niin, etteivät omistajat joutuisi tilapäisten rahavaikeuksien takia luopumaan lemmikistään.

– Haluamme, että vähävaraisillakin ihmisillä olisi mahdollisuus tarjota lemmikilleen joulu. Lemmikinomistajat ovat niin vilpittömän kiitollisia lahjoituksista, että itsellekin tulee välillä tippa linssiin.

Lemmikkiperheissä tiukkaa


Joulukeräyksen lisäksi Lemmikki ry järjestää kuukausittain ilmaisia ruokajakoja lemmikkiperheille. Kaarinan Hovirinta on yksi ruuanjakelupaikoista.

Pitkään jatkunut koronapandemia on Leyser-Kopran mukaan lisännyt selvästi avuntarvetta lemmikkiperheissä. Marraskuun ruokajakoon ilmoittautui peräti 114 lemmikinomistajaa.

– Monelta on lähtenyt koronan myötä työpaikka. On perheitä, joissa molemmat aikuiset työskentelevät esimerkiksi ravintola- tai tapahtuma-alalla ja heillä on juuri nyt todella tiukkaa. On paha paikka, jos perheellä on muutenkin vaikeaa ja sitten joudutaan rahavaikeuksien takia luopumaan vielä lemmikistä. Se on kauhea juttu erityisesti lapsille, Leyser-Kopra kuvailee.

Lemmikin pitäminen on nykypäivänä kallista. Pelkkiin ruokiin saa helposti kulumaan kymmeniä euroja kuukaudessa. Yllättävä eläinlääkärikäynti voi suistaa talouden lopullisesti raiteiltaan.

Ymmärtääkö lemmikki joulun?


Vähävaraisen ihmisen on mahdollista saada tukea ruokaan ja muuhun elämiseen, mutta ei lemmikin kuluihin, sillä yhteiskunnan näkökulmasta lemmikki ei ole ihmiselle välttämätön. Lemmikillä voi kuitenkin Leyser-Kopran mukaan olla äärimmäisen tärkeä rooli ihmisten hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta.

– Lemmikki saattaa olla ainoa asia, joka pitää omistajan aktiivisena. Paljon tehokkaampi kuin jokin sossun kautta saatu liikuntakortti, hän vertaa.

Lemmikkien joululahjakeräykset saattavat aiheuttaa myös kulmien kohottelua. Kyllönen huomauttaa, että tällainen keräys kohdistuu tietysti lemmikin koko perheeseen. Keräykseen mukaan lähtiessään hän ajatteli erityisesti niitä lapsia, joilla on huoli lemmikeistä.

– Toivon, että keräyksestä välittyisi lapsille ja nuorille se tärkeä viesti, että aina voi pyytää apua, eikä kaikesta tarvitse selvitä yksin. Se ajatus voi kantaa pitkälle aikuisuuteen.

Keräyksen kautta lahjoitetut ruuat ja tarvikkeet jaetaan jouluaatonaattona Logomossa, mutta miten on, minkä verran Rekku tai Pörrö ymmärtää, mistä joulussa on kysymys?

– Eläimet vaistoavat ihmisten tunteet ja mielialat jopa pelottavan hyvin. Kun ihmisellä on rento ja hyvä olo, se heijastuu myös lemmikkiin, Leyser-Kopra vastaa.

– Ja lahjan avaaminen on juuri sellaista tekemistä ja aktivointia, mistä lemmikin nauttivat, Kyllönen lisää.

Näihin keräyksiin ehdit vielä


Joulupuukeräys. Kaarinan sosiaalitoimen ja kaarinalaisten lastensuojelulaitosten asiakkaina oleville lapsille ja nuorille 12.12. saakka. Keräyspisteet Kaarina-talossa, K-Supermarket Piikkiössä ja Piispanristin Prismassa. Järj. Airiston Nuorkauppakamari.

Hopen lahjakeräys. Hansakorttelissa 18.12. asti torstaista sunnuntaihin klo 12–18.

Operaatio Amaryllis. Lähetä joulumieltä ikäihmisille joulukukan muodossa. Kotihoidon työntekijät vievät kukat ensisijaisesti koteihin, joissa ei muita tällä hetkellä vieraile tai omaisia ei enää ole. Mukana Jennyn kukka ja Kukkakauppa Katariina sekä Piikkiön kukkakauppa. Järj. Airiston Nuorkauppakamari.