Kaarina-lehti Paraisilla: Juusto on merkittävä osa joulunajan makuseikkailua

0
Kun kuvaaja kaivaa kamerastaan hitaita manuaalivalotuksia, kannattelee Daniel Lindström urhoollisesti 34 kilon Gruyére-tahkoa.

Paraisten Vanha Malmi – pienten kujien ja vanhojen ihastuttavien puutalojen tiivistunnelmainen keskittymä – on yksi Turun seudun helmistä. Ympäri vuoden.

Näin joulun alla askeleet saattavat Vanhassa Malmissa johtaa Kankurinkadun pieneen punaiseksi maalattuun juusto- ja herkkupuotiin. Se on nimeltään Jordkällaren, Maakellari, yrittäjinään Daniel Lindström ja Mikaela Stenström.

Kyseisessä, vasta pari vuotta avoinna olleessa puodissa on tarjolla monenlaisia jouluisia ja ympärivuotisia herkkuja eri puolilta Eurooppaa. Jopa vähän kauempaakin:

Marmeladeja, mausteita, balsamicoja, öljyjä, glögiä, artesaani-limonadeja, teetä, pastaa, riisiä, keittiötarvikkeita, ruotsalaisia fiinejä näkkileipiä ja niin edelleen. Laatutuotteita kauniissa pakkauksissa.

Korkealuokkaiset juustot ovat kuitenkin juuri se seikka, miksi Paraisten pieni punainen tupa vetää kuukausi kuukaudelta yhä enemmän väkeä puoleensa.

Kyse ei ole mistä tahansa juustoista. Joukossa on muutamia sellaisiakin juustoja, jotka on kansainvälisissä kilpailuissa noteerattu maailman parhaiksi.

Tällainen on esimerkiksi sveitsiläisen von Mühlenen suvun ikivanha Le Gruyére (Appellation d’Origine Protégée). Kun sitä maistelee cocktail-tikulla harvakseltaan kuutiosenttimetrin kokoisina paloina, tietää olevansa juustotaivaassa.

Myös sveitsiläinen, luonnonluolassa neljä kuukautta kypsynyt Kaltbach saa sielun jähmettymään hetkeksi. Ja jos joku ei vielä tiedä anglosaksisen sinihomejuuston mestarinäytettä, brittiläistä ”Stiltonia”, kannattaa erhe korjata tuotapikaa.

– Meidän on mahdollista saada tänne yli 600 erilaista juustoa. Tällä hetkellä sisällä on 130–140 eri nimikettä, kertoo Daniel Lindström, jolla on monivuotinen historia paitsi korkealuokkaisten juustojen parissa myös ravintola-alalla yrittäjänä ja kokkina.

– Alussa juusto oli selkeästi yrityksemme ykkösasia, ja moni luulikin, että tämä on pelkästään juustokauppa. Nyt sana on kiirinyt, ja tiedetään, että juusto on vain yksi, joskin erittäin keskeinen osa toimintaamme.

Juusto- ja herkkupuodin ohella toiminnan muita lohkoja ovat muun muassa marmeladien, glögien, viilien ja jogurttien valmistus käsityönä sekä tasting, catering, luennointi ja pop up -joulupuoti.

– Korona-aikana on tärkeää, että yrittäjällä on monta tukijalkaa, joilla seisoa. Työtehtävien vaihtelevuus on tärkeää myös työssä viihtymisen kannalta. Lindström tuumii.

Adventtiaikana Jordkällaren-tarjontaan kuuluvat myös pienimuotoiset ulkoilma-joulumarkkinat. Niiden tunnelmaan pääsee lauantaisin kello 10 alkaen juusto- ja joulupuotien edustalla.

Toimittajalta: Oletko hifistelijä vai kolmen konstin oltermanni?

Juustonsyöjät voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri leiriin.

Perustasoa edustaa se joukko, joka rakastaa yli kaiken kotimaista Edamia ja Oltermannia mutta ehkä silloin tällöin riehaantuu ostamaan myös paketin Sinileima-emmentalia, Goudaa tai Salaneuvosta.

”En ole mikään kulinaristi ja kammoan suurinta osaa juustoista niiden pääosin etovan maun ja kuolleetkin karkottavan löyhkän takia. Ihan vanhaa kunnon Oltermannia laitan pizzaan ja leivän päälle”, kommentoi eräs kenties hieman ”varauksellisesti” asioihin suhtautuva henkilö Tiede -lehden takavuosien verkkokeskustelussa.

Keskikastin juustonsyöjäporukassa kelpaavat kaikki edellä mainitut juustot mutta ajoittain myös sini- ja valkohomejuustot. Plus esimerkiksi mieto Appenzeller ja Juustoportin Viinitarhuri.

Sitten on se joukko, jolle juustot – laidasta laitaan – ovat ehtymätön makujen aarreaitta. He ovat alati valmiita kokeilemaan miltei kaikkea. Mieluiten juuri niitä pitkään kellareissa, tai peräti luolissa kypsytettyjä, joista löytyvät kaikkein väkevimmät ja omaperäisimmät aromit.

”Aura-juuston luuleminen hyväksi sinihomejuustoksi on samaa kategoriaa kuin jos väittäisi, että Suomesta saa maailman parasta kahvia tai makkaraa”, julistaa eräs juustoihin uppoutunut henkilö samaisessa Tiede-lehden keskustelussa.

Ei näiden porukoiden välillä todellisuudessa mitään ristivetoa ole. Rajanvetokin on aika vaikeaa. Näyttäisi kuitenkin siltä, että juustonsyöjä-leveliltä toiselle siirtyminen tapahtuu etupäässä siten, että miedoista siirrytään kohti voimakkaampia sfäärejä eikä päinvastoin.

Paraisten Vanhan Malmin juustopuoti palvelee tasapuolisesta kaikkia kuluttajaryhmiä.

”Juustossa löytyy”, kuten iskelmälaulaja Kristian ”Kisu” Jernström svengaili jo lähes puoli vuosisataa sitten.

Musiikkivinkki juustosta: M.A. Numminen: Kuka on kierittänyt juuston rautatieasemalle? Kappale löytyy esimerkiksi täältä.

Vanhan Malmin markkinat tulevana lauantaina

Paraisten vanha kauppapaikka Vanha Malmi löytyy Paraisten kirkon läheltä, kirkon itä- ja eteläpuolelta. Kyseessä on Paraisten historiallinen keskus, joka on aikanaan ollut käsityöläisten ja merimiesten asuttama ja poikkeuksellisen hyvin 1800-luvun asussa säilynyt laaja puutaloalue, kertoo Museovirasto. Osa rakennuksista on 1700-luvulta.

Alue oli aikoinaan pahamaineinen: siellä pidettiin saaristosta kirkkoon matkanneille salakapakoita.

Vanhan Malmin asukasyhdistys järjestää alueella tulevana viikonloppuna joulumarkkinat, vuoden tauon jälkeen. Kujilta löytyy paikallisia myyjiä, joulutuotteita, käsitöitä, leivonnaisia ja joulukoristeita sekä paljon vanhan ajan joulumieltä.

Lisäksi Vanhalla Malmilla on adventtikalenteri, jossa joka päivä avataan yksi adventtiluukku jossain Vanhan Malmin taloista. Paikat löytyvät kartasta asukasyhdistyksen verkkosivuilta.

Vanhan Malmin joulumarkkinat 11.12. klo 12–16.