Kaarinan koronatartuntamäärät taas jyrkkään nousuun – Paraisilla lähes tuhat tartuntaa vähemmän

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinan koronaepidemia on jälleen huonontunut. Viikon aikana eli viime Kaarina-lehden jälkeen uusia koronatapauksia ilmaantui Kaarinassa 58. Määrä lähti jälleen jyrkkään nousuun.

Kokonaisuudessaan Kaarinassa on ollut 1238 koronatartuntaa.

– Tilanne on huono koko Varsinais-Suomessa, toteaa Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén.

Kaarinan terveyskeskuksessa joudutaan yhä keskittämään merkittävästi työpanosta jäljittämiseen ja näytteenottoon, minkä vuoksi muita palveluita on tarjolla vähän ja ruuhka jatkuu jatkumistaan.

– Toivomme kuntalaisilta malttia. Yritämme hoitaa ensisijaisesti nyt kiireelliset asiat.

Tauti leviää varsinkin lasten ja nuorten keskuudessa. Koko maakunnassa 40% tartunnoista on yhdellä ikäryhmällä, 0–14-vuotiailla.

– He eivät sairasta vakavia taudinkuvia mutta syövät todella paljon meidän testaus- ja jäljityskapasiteettiamme, Sandén harmittelee.

Yksi vaihtoehto on, että nuorison testaamisesta ja jäljittämisestä luovuttaisiin. Tämä olisi mahdollista, jos koronavirusta ei enää luokiteltaisi yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Tästä ei kuitenkaan päätä Sandén eikä Tyks vaan valtion hallinto.

Sandén ennakoi, että lähiaikoina aluehallintovirasto tiukentaa koronarajoituksia. Todennäköisesti rajoitukset voi kiertää koronapassilla, kuten tähän asti.

– Rokotteet suojaavat vaikealta tautimuodolta, ja juuri vakavat taudinkuvat haluamme estää.

Koronaviruksen omikron-variantteja ei ollut tiistaihin mennessä näkynyt Kaarinassa. Muunnoksesta ei vielä tiedetä paljoa, mutta Sandénin mukaan se ei näyttäisi olevan vaarallisempi kuin tavallisemmat Suomessa jylläävät variantit.

Viime Kaarina-lehden jälkeen ensimmäisen koronarokotteen ottajien osuus kaikista kaarinalaisista nytkähti hiukan ylöspäin, 78 prosenttiin. Toisen rokotteen ottajien määrä kasvoi 74 prosenttiin.

Laumasuojan kannalta tämä luku on merkityksellinen. Monet tahot ovat kuitenkin siirtyneet tarkoittamaan rokotekattavuudella vain yli 12-vuotiaiden rokotettujen osuutta eli niiden, jotka tosiasiallisesti voivat ottaa rokotteen. Heistä 91% oli käynyt Kaarinassa ottamassa yhden rokotteen, 86% myös toisen.

Paraisilla tuhat koronatartuntaa vähemmän kuin Kaarinassa

Paraisten koronatartuntaluvut saavat hieraisemaan silmiä Kaarinan lukujen tarkastelun jälkeen. Paraisilla on tartuntoja lähes tuhat vähemmän kuin Kaarinassa: koko epidemian aikana vain 281 paraislaista on antanut positiivisen koronanäytteen.

Toki paraislaisia on puolet vähemmän kuin kaarinalaisia, mutta tämä ei selitä kuin osan Paraisten hyvästä tilanteesta.

Koko epidemian aikana Paraisilla on ollut sataatuhatta asukasta kohti 93 tartuntaa, Kaarinassa 289. Käytännössä Paraisilla on asukasta kohti ollut vain kolmasosa Kaarinan koronatartuntamääristä.

Toisaalta Paraisillakin on oltu lujilla, kertoo kaupungin sosiaali- ja terveysjohtaja Miia Lindström. Paraisilla oleilevien ihmisten määrä on todellisuudessa huomattavasti isompi kuin väkilukutilastoissa näyttää.

Kesäisin saaristokaupungin asukasluku kolminkertaistuu matkailijoiden ja mökkiläisten vuoksi. Korona-ajan etätöiden myötä ihmiset ovat viettäneet aikaa saaristossa myös kesäkauden ulkopuolella. Tämä on näkynyt Paraisten terveyskeskuksen kuormittumisena.

Paraisten geriatrisen osaston koronaeristys purettiin viime viikolla.

– Meillä oli siellä 9 koronatartuntaa, Lindström kertoo.

– Onneksi kaikki tartunnat olivat siivessä, joka oli helposti eristettävissä muusta rakennuksesta. Yksikään henkilökunnan jäsen ei sairastunut.

Henkilökunta kävi siivessä vain suojavarustein, eivätkä omaiset saaneet tulla paikalle.

Lindström ei voi paljastaa, miten vakavia geriatrisen osaston taudinkuvat olivat ja olivatko koronaan sairastuneet rokotettuja. Kaikille oli kuitenkin tarjottu rokotus.

Yhteensä geriatrisella osastolla on noin 40 paikkaa.

Koronaa sairastetaan Paraisilla paljon nuorison keskuudessa, kuten muuallakin maakunnassa. Lähiviikkoina tartuntoja on ollut päiväkodissa ja alakoulussa, ja lapset tartuttavat virusta perheenjäsenilleen.

Viime viikolla Paraisilla oli 7 uutta koronatartuntaa.

Rokotuskattavuus on Paraisilla parempi kuin Kaarinassa: kaikista paraislaisista 81 prosenttia on ottanut yhden rokotteen, 78% myös toisen. Yli 12-vuotiaista paraislaisista 91 prosenttia on saanut yhden rokotteen, 88 prosenttia molemmat.

Saaristossa asuvien ei ole tarvinnut matkustaa kauas rokotteen saamiseksi, vaan rokotteita on ollut tarjolla Paraisten pääterveysaseman lisäksi Nauvon, Korppoon, Houtskärin ja Iniön terveysasemilla.

– Meillä oli vaikeuksia saada rokotteita syvälle saaristoon silloin, kun rokotteet vaativat –70 asteen lämpötilaa. Myöhempien rokotteiden kanssa samaa ongelmaa ei ollut, Lindström taustoittaa.

Hän harmittelee sitä, että sote-henkilökunta on joutunut kaksi vuotta työskentelemään poikkeusoloissa.

– Luulimme, että tilanne hellittäisi, kun rokotekattavuudessa päästäisiin 80 prosenttiin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että joudumme elämään tämän kanssa vielä pitkän ajan.

Ilmaantuvuusluvut

  • Kunnan koronatapausten määrä suhteessa sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan. Luvut ovat tiistailta 7.12.
  • Turku 386
  • Paimio 284
  • Kaarina 258
  • Lieto 184
  • Parainen 60