Kaarinassa havaitaan yhä enemmän omikronia

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarina

Koulujen joululoma ei näy Kaarinan terveysasemilla, sillä näytteenotossa ja jäljitystyössä riittää kiirettä.

– Oikeastaan tilanne on nyt hankalampi kuin ennen joulua, sillä positiivisia näytteitä on ollut nyt enemmän. Pelkästään joulun pyhien aikana on tullut 79 uutta koronatartuntaa ja myös omikron-tartunnat ovat lisääntyneet, Kaarinan terveyskeskuksen geriatrian ylilääkäri Päivi Jokiranta kertoo.

Koronajäljitys ei ole pystynyt olemaan yhteydessä kaikkiin positiivisiin henkilöihin.

– Tämän takia on tärkeää, että positiivisen vastauksen saatuaan potilas itse viestittää omalle lähipiirille ja mahdollisille kontaktoituneille infektiostaan. Mahdollisten tartunnan saaneiden on myös omaehtoisesti vältettävä kontakteja ja herkästi tehtävä kotitestejä. Oireiden ilmaannuttua on hakeuduttava testiin.

Jos perheessä on useita sairastuneita, kaikkien ei välttämättä tarvitse hakeutua testattavaksi.

– Tautiin sairastuu suurella todennäköisyydellä koko perhe, Jokiranta sanoo.

Rokotustapahtuma ylitti tavoitteetViime viikolla Kaarinan kaupunki järjesti kaksipäiväiset rokotustalkoot koronarokotusten edistämiseksi. Tavoitteena oli rokottaa kahden päivän aikana 2500 kaarinalaista. Rokotustalkoiden vuoksi terveyskeskuksen normaali toiminta rajoitettiin minimiin ja koko terveyspalveluiden henkilöstö hoitajista lääkäreihin keskittyi rokottamiseen. Tavoitteesta mentiin reippaasti yli.

– Olemme tietysti tyytyväisiä, sillä kahden päivän aikana rokotettiin 3500 henkilöä. Se on yli 10 prosenttia kaupungin väestöstä, Jokiranta iloitsee.

Suurin osa haki kolmannen rokotteen, mutta mukaan mahtui myös ensimmäisen ja toisen rokotteen ottajia.

– Ensimmäistä kertaa järjestetystä rokotustapahtumasta voi olla erittäin tyytyväinen ja sitä olivat monet rokotusta hakeneetkin.

Lasten rokotukset alkoivatKaarinassa on todettu edellisen Kaarina-lehden ilmestymisen jälkeen 122 uutta koronatartuntaa. Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 1538 koronatartuntaa. Ensimmäisen koronaroketteen on kaikista kaarinalaisista ottanut 78,1 prosenttia, toisen rokotteen 75,3 prosenttia ja kolmannen 26,5 prosenttia.

Maanantaina Kaarinassa alkoivat kaikkien 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset. Rokotuspaikkana toimii arkisin sekä loppiaistorstaina Oskarintalo ja aika rokotukseen varataan etukäteen. Myös lapsille järjestetään oma pop up -rokotus perjantaina 7. tammikuuta pääterveysaseman neuvolassa, johon voi tulla ilman ajanvarausta. Lasten rokotteena on BioNTech-Pfizerin Comirnaty, josta lapsille käytetään tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta.

– Lapsille on varattu aikoja, mutta vanhemmat saattavat nyt miettiä ja harkita vielä kun on loma-aika, Jokiranta sanoo.