Kaarinassa pääsee jo luistelemaan: Pekka Heinonen tarkisti Piispanristin lammen jään paksuuden poraamalla 40 reikää

0
Pekka Heinonen varmisti Piispanristin lammen jään paksuuden poraamalla 40 reikää ympäri lampea.

Pakkanen nipistää sormia ja itätuuli puhaltaa. Piispanristin lammen jäällä viuhtoo mies harjan kanssa. Jää on sileää ja niin kirkasta, että läpi erottaa pohjakasvillisuuden, mutta uskaltaako jäälle jo mennä.

– Tänne vaan! Tarkistin juuri, että jäätä on jo 14 senttiä, mies huikkaa ja osoittaa akkuporakonetta ja mittanauhaa.

Mies esittäytyy Pekka Heinoseksi . Hän asuu lammen vieressä ja viihtyy sen penkereillä ympäri vuoden.

Pieni lampi sai viime viikonloppuna jääpeitteen ja lapset kinusivat jäälle luistelemaan, mutta Heinonen halusi olla varma, että jää todella kestää. Niinpä hän porasi maanantaina akkuporakoneella lammen jäähän nelisenkymmentä reikää ja mittasi jään vahvuutta.

– Aloitin rannasta ja etenin pikkuhiljaa kohti lammen keskustaa. Mitä sitä ihminen lomalla muuta tekisi, hän naurahtaa ja lisää, että tykkää mieluummin pelata varman päälle kuin kävellä suin päin heikolle jäälle.

Keskiviikkona Piispanristin lammen jäällä pelattiin jo jääkiekkoa.

Varovasti jäälläSanotaan, että viisi senttiä virheetöntä teräsjäätä kantaa satakiloisen ihmisen, mutta harvoin luonnonjää on virheetöntä. Siksi jäälle ei kannata lähteä hätiköiden eikä ainakaan ilman kunnollisia varusteita.

Tiistaina nähtiin läheltä piti -tilanne Kaarinassa, kun koirat havaitsivat jäihin pudonneen ihmisen Kuusistonsalmessa. Myös Heinonen porakoneineen on saanut ihmettelyä osakseen. Hän muistuttaa, että pieni lampi on täysin eri asia kuin meri, jossa jään paksuus voi vaihdella virtausten takia hyvinkin paljon.

– Jokainen menee luonnonjäälle tietenkin omalla vastuullaan, mutta väitän, ettei paljon tämän turvallisempaa paikkaa ole, hän toteaa.

Heinonen on seurannut jäätilannetta myös Vesi.fi-sivustolta.

– Erikoista on, että Kilpisjärvellä jään paksuus on tällä hetkellä 17 senttiä eli suurin piirtein saman verran kuin täällä Piispanristillä, hän huomauttaa.

Luistelukenttiä aukiKaarinassa on aloitettu myös luistelukenttien jäädytys. Luistelemaan pääsee jo Littoisten kentällä, Piikkiön yhtenäiskoulun kentällä, Rungossa, Niemenkulmassa ja talkoovoimin jäädytettävällä Kirismäen kentällä.

Keskurin luistelualue on liikuntapäällikkö Tapio Svärdin mukaan valmistumassa hyvää vauhtia.

– Jäädytys on aloitettu tai alkamassa 14 kentällä. Ensi viikon aikana yritetään saada jäähän riittävästi paksuutta, jotta se kestää luvatun lämpimämmän jakson.

Luistelukenttien jäädytystä on tänäkin vuonna hidastanut Svärdin mukaan autoralli.

– Nuoret olivat käyneet sutimassa hiekkakentillä autoillaan juuri, kun kentät oli saatu lanattua. Heti sen jälkeen alkoi pakkasjakso ja kenttien pinnat ehtivät jäätyä niin, ettei niitä saatu tasoitettua oikein millään, hän harmittelee.

Paraisilla on saatu valmiiksi jo 800 metriä latupohjaa ja Turussa Impivaarassakin hiihtoladun lumetus on aloitettu. Kaarinassa hiihdon ystävät joutuvat menemään naapurikuntien laduille tai odottamaan luonnon lunta, sillä Kaarinan kaupunki ei omista Svärdin mukaan lumitykkiä.