Kaarinassa todettu ensimmäiset omikron-tartunnat – Rokotustalkoot parhaillaan käynnissä

0
Kaarinan pääterveysaseman oven eteen muodostui tiistaina jono rokotustapahtuman takia.

Kaarinan pääterveysasemalla ei liene koskaan nähty yhtä paljon ihmisiä, kun tiistaiaamupäivällä. Rokotustapahtuma sai kaarinalaiset liikkeelle ja heti yhdeksältä pääovelle muodostui jono. Vajaat pari tuntia myöhemmin jono oli soljunut sisätiloihin ja reilut 70 ihmistä oli saanut koronarokotuksen. Yksi rokotuksen saaneista oli Teijo Saikkonen joka oli varautunut jonottamaan pakkasessa ja varustautunut lämpimällä vaatekerralla.

– Tahdon mahdollisemman täyden suojan, kun ei yhtään tiedä millaiseksi koronatilanne vielä muuttuu, Saikkonen totesi.

Nykyisestä koronatilanteesta huolissaan oleva Päivi Autio oli myös tullut hakemaan kolmatta rokotetta.

– Halusin tulla jo nyt, kun sai mahdollisuuden hakea kolmannen rokotteen. En pelkää rokotuksen jälkioireita.

Kaarinan kaupunki järjestää tällä viikolla 21.–22.12. kaksipäiväiset rokotustalkoot koronarokotusten edistämiseksi. Tavoitteena on rokottaa kahden päivän aikana 2 500 kaarinalaista.

Rokotustapahtuman takia terveyskeskuksen normaali toiminta on rajoitettu minimiin ja osa ei kiireellisistä ajoista peruttu, jotta koko terveyspalveluiden henkilöstö hoitajista lääkäreihin voi keskittyä rokotteiden antamiseen. Päivystys ja muut akuutit palvelut toimivat kuitenkin normaaliin tapaan.

Joulu pienessä piirissä

Terveyskeskuksessa on riittänyt kiirettä, sillä rokotusruuhkan lisäksi myös koronajäljitys on ruuhkautunut. Kaarinassa on todettu edellisen Kaarina-lehden ilmestymisen jälkeen 87 uutta koronatartuntaa. Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 1 416 koronatartuntaa. Virusta on nyt eniten koulu- ja keski-ikäisillä, eikä Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén näe joulun tuovan helpotusta asiaan.

– Joulu ei välttämättä helpota tilannetta, sillä tartuntojen määrä on niin suuri. Ihmisillä on tapana liikkua jouluna, joten sekään ei helpota tilannetta. Toivomus tietysti olisi, että joulua vietettäisiin vain pienessä piirissä, Sandén sanoo.

Erityisesti Sandénia huolestuttaa omikron, joita tiistaihin mennessä Kaarinassa oli todettu kolme tapausta.

– Omikron tulee leviämään valtavariantiksi 2–3 viikon aikana. Tautitapauksia on paljon, mutta sairaalaan joutumisen riski rokotetuilla näyttäisi silti olevan pienempi. Omikron-tartunnat huolestuttavat silti, sillä sairastuneita ja hoidettavia on paljon. Se asettaa haasteita terveydenhoitoalan kantokyvylle.

Niinpä Sandén suosittelee kolmatta rokotusta, jonka kaarinalaiset voivat käydä hakemassa vielä huomenna jatkuvassa rokotustapahtumasta. Tapahtumaan voi tulla ilman ajanvarausta tai varaamalla etukäteen ajan netistä.

Lasten rokotuksia odotetaan

Koronatilanne on Kaarinassa huonontunut, sillä tiistaina ilmaantuvuusluku oli 470, kun se vielä viikko sitten oli 406. Kaarinan terveyskeskuksen sairaalassa on tällä hetkellä hoidossa 2–3 koronapotilasta, kun koko pandemian aikana hoidossa on ollut enimmillään 4–5 koronapotilasta.

– Eniten hoidossa on iäkkäämpiä potilaita. Siitä en ole varma onko TYKSissä kaarinalaisia koronapotilaita, mutta jos on, niin ei kymmeniä vain yksittäisiä, Sandén kommentoi.

Kaarinassa on aloitettu myös riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten rokotukset. Muiden kuin riskiryhmään kuuluvien lasten osalta odotetaan THL:n ohjeistusta.

– Maanantaina asia oli jo ilmoissa, joten uskoisin, että ohjeistus tulee piakkoin. Pyrkimys on, että ennen koulujen alkua 5–11-vuotiaita päästäisiin rokottamaan.

Ensimmäisen koronarokotteen on kaikista kaarinalaisista ottanut 77,9 prosenttia, toisen rokotteen 74,8 prosenttia ja kolmannen 13,5 prosenttia.

Rokotustalkoot Kaarinassa

Koronarokotuksia annetaan Kaarinassa myös tänään keskiviikkona ilman ajanvarausta.

Rokotuspaikkoina toimivat Oskarintalo, Kaarinan pääterveysasema sekä Piikkiön ja Littoisten terveysasemat.

Rokotuspaikat ovat auki kello 9–20, poikkeuksena Oskarintalo, joka on auki kello 9–15.30. Oskarintalolla annetaan vain 1.-2. rokoteannoksia ilman ajanvarausta.

Alle 30-vuotiaiden miesten rokotukset on keskitetty Oskarintalolle, koska muissa rokotuspaikoissa käytetään rokotteena Modernaa, jota ei suositella alle 30-vuotiaille miehille.

Riskiryhmiin kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten rokotuksia annetaan vain pääterveysasemalla kello 8–19.30.