Ilona Lehtisen kolumni: KonMari käytännössä

0

Inventoi kotisi tavaramäärä ja säästä ne tavarat, jotka tuottavat sinulle iloa. Näin neuvoo KonMari-ohjeistuksen kehittäjä ja siivousneuvoja Marie KondÕ. Tosin hänen mukaansa imuri kannattaa säästää, vaikka se ei sinällään tekisi sinua iloiseksi, mutta käytön jälkeen puhdas koti varmasti ilahduttaa.

Hmm, enpä tiedä tuosta filosofiasta. Sen tiedän, että omassa kodissani tavaraa on paljon, ehkä liikaakin, mutta mistä aloittaa esinemassan vähentäminen? Imurista en luovu, mutta toivoisin sille käyttäjää. Liian usein se unohtuu siivouskomeroon pölyttymään.

Sitten katson maljakkorivistöä kirjahyllyn päällä. Leikkokukkia en juuri ostele, vaikka ne silmää ruokkisivatkin. Joskus saan syntymäpäivänä vaasiin laitettavia, mutta käyttöön nähden vaaseja on liikaa. Mitkä niistä veisin kirpputorille myyntiin ja yhden vain jättäisin mahdollista käyttöä varten? Yhden maljakon olen perinyt isotädiltäni, pari saanut lahjaksi, yksi on häälahjana tullut, muutaman olen ostanut matkoiltani. Eli maljakot vielä jääkööt.

Kirjahylly kiertää olohuoneen seinustaa, ja sen tasot ovat täynnä. Mutta – kirjat ovat tuottaneet minulle iloa, joten nekin jäävät rauhoitettujen listalle. Keittiössä astiasto on runsas. Lautasia on tusina – arjessa tarvitaan kaksi. Juhlien aikaan kaikille niille kahdelletoista löytyy käyttäjiä. En luovu niistäkään.

Vaatehyllystä poistan mieluusti puhkikulutetut sukat ynnä muut vastaavat, vaan puseroita ja hameita saa tangolla roikkua entiseen malliin. Ainoastaan, jos huomaan, että jokin vaatekappale on kaapissa kutistunut, siitä on helpompi luopua kuin laihduttaa omaa keskivartaloa entisiin mittoihin. Korulaatikossa on riipuksia ja rannerenkaita – lahjaksi saatuja suurin osa. Niitä katsellessani muistan vuosien takaisia tärkeitä hetkiä elämässäni. En myy kultaani.

Mitä siis hyödyn KonMari-opista? Sen, että minulla ei ole tavaraa määrän takia, vaan elämäni on antanut niitä minulle ajan juoksussa muisteltavaksi, käytettäväksi, iloittavaksi. Niin, ja ainakin kirjoista ja vaaseista saa myös pyyhkiä pölyt kerran vuodessa.

Ilona Lehtinen