Lukotkin ovat nykyisin digi – Kaarinan Lukko vaihtaa vuoden vaihtuessa omistajaa

0
Kaarinan Lukon perustaja Hannu Lehtinen (vasemmalla) on jäämässä eläkkeelle. Uusina yrittäjinä aloittavat vuodenvaihteessa Roni Aaltonen ja Jari Laiho.

Parikymmentä vuotta Kaarinassa toiminut Kaarinan Lukko Oy vaihtaa vuodenvaihteessa omistajaa. 19 vuotta perheyritystä luotsannut Hannu Lehtinen jää kevään aikana eläkkeelle ja vetovastuu siirtyy yrityksen pitkäaikaiselle työntekijälle Jari Laiholle ja kaarinalaiselle Roni Aaltoselle . Uusilla yrittäjillä on kasvutavoitteita, mutta palvelut säilyvät ennallaan.

– Vuosien aikana parikin ostajaehdokasta on käynyt ovella kyselemässä, mutta halusin, että Kaarinan Lukko säilyy yrittäjävetoisena, eikä ole osa mitään ketjua. Kaarinalaiset tulevat saamaan vähintään yhtä hyvää palvelua kuin ennenkin, Lehtinen lupaa.

Yksi syy eläkkeelle jäämiseen on alan digitalisoituminen. Perinteisten mekaanisten lukitusjärjestelmien rinnalle ovat tulleet ryminällä elektromekaaniset lukitusjärjestelmät, kuten iLOQ ja Abloy Pulse.

Avaimet näyttävät lähes samalta, mutta elektromekaanisessa lukitusjärjestelmässä avain ja lukko ikään kuin keskustelevat digitaalisesti keskenään. Jos avain katoaa, se voidaan ohjelmoida uudestaan.

– Tämäkin alkaa olla jo vähän vanhaa tekniikkaa. Uusinta uutta ovat älylukot, jotka asukas voi avata puhelimellaan, Lehtinen esittelee.

Uusista yrittäjistä etenkin kaarinalainen Roni Aaltonen tuntee läpikotaisin sähköisen lukitusjärjestelmän, sillä hän on työskennellyt tuotepäällikkönä iLOQ Oy:ssä.

Maltillista kasvuaKaarinan Lukon tarina sai alkunsa 1990-luvun alussa, kun Turussa toiminut AM-Security Oy perusti Lehtisen aloitteesta sivuliikkeen Kaarinaan R-Kioskin viereen. Lehtinen nimitettiin liikkeenhoitajaksi ja Jari Laiho tuli Kaarinan liikkeeseen ensimmäiseksi lukkoasentajaksi.

Jo tuolloin käytiin keskusteluja oman yrityksen perustamisesta, mutta kesti monta vuotta ennen kuin haave toteutui. Vuonna 2003 Lehtinen siirtyi yrittäjäksi ja perusti Kaarinan Lukko Oy:n. Samoihin aikoihin liike siirtyi isompiin tiloihin nykyiselle paikalleen.

Parinkymmenen vuoden aikana yrityksen liikevaihto on kasvanut 350 000 eurosta 1,3 miljoonaan euroon. Yritys työllistää nykyisin kuusi työntekijää.

Asiakkaina on niin yrityksiä, yksityishenkilöitä, julkisen sektorin toimijoita ja Laihon sanoin ”suurin piirtein kaikki Kaarinan taloyhtiöt”.

– Asiakaskunta on pysynyt osittain samana 1990-luvulta lähtien, mikä kertoo siitä, että jotakin ollaan tehty oikein, Laiho kehuu.

Uusien yrittäjien tavoitteena on palkata tulevina vuosina lisää henkilökuntaa, jotta yritys pystyy vastaamaan paremmin kysyntään. Kaarinan Lukon tuotevalikoimassa on kaikkea hälytysjärjestelmistä postilaatikoiden nimikilpiin. Tuotevalikoiman osalta mietitään, mitkä ovat ne tuotteet, joille on eniten kysyntää, ja kehitetään myyntiä sitä kautta.

– Minä olen ollut vähän kehityksen jarruna. Firma olisi voinut kasvaa enemmänkin, mutta en ole halunnut, että se paisuu liian suureksi, Lehtinen myöntää.

Perinteinen avain pysyyVaikka ala digitalisoituu vauhdilla, miehet eivät usko, että mekaaniset lukitusjärjestelmät katoavat kokonaan markkinoilta. Esimerkiksi omakotitalossa mekaaninen lukitusjärjestelmä voi edelleen olla järkevin vaihtoehto.

– Perinteisen mekaanisen avaimen vahvuus on toimintavarmuus. Mitä yksinkertaisempi avain, sitä toimintavarmempi se on. Heikkoutena on haavoittuvuus silloin, kun avain katoaa, Lehtinen selittää.

Elektromekaaninen lukitusjärjestelmä on Aaltosen mukaan yleensä järkevämpi vaihtoehto silloin, kun kyse on esimerkiksi isosta taloyhtiöstä, joissa asukasvaihtuvuus on suurta ja on riski, että avaimia unohtuu vääriin taskuihin.

Elektromekaanisia avaimia ei voi kopioida tai teettää suutarilla. Kulkuoikeudet tallennetaan avainkohtaisesti ja lukkoon tallentuu tieto, kenen avaimella siitä on kuljettu.

Digitaalisia lukkoja myydään nykyisin myös rautakaupassa. Kotiin ei kannata kuitenkaan turvallisuussyistä asentaa, mitä tahansa lukkoa.

– Nyrkkisääntönä on, että jos ostaa digitaalisen lukon, ei kannata ostaa halvinta. Tunnetuimpien valmistajien lukkojen hakkerointi on käytännössä mahdotonta, Lehtinen opastaa.