Mielipitei: Eläkeyhdistyksiin ravistelua

0

Kaikissa tehtävissä yhdistyksissä toimineena päätin minäkin laittaa lusikkani eläkeläisyhdistysten nykytilanteeseen. Nuo automaattisesti seuraavat vuosijuhlat antavat liiankin positiivisen kuvan nykytilanteesta.

Kyllä jäsenmäärät pienenevät nykyisellä ohjelma-rakenteella, kuin se entinen pyy. Noin 10% lasku on valtakunnallisestikin todettu.

Ns. kulttuurimatkat ovat ratkaisevasti vähentyneet. Tietysti tämä aikakausikin on yksi tekijä.

Yhdistyksissä on suuria eroja. Tällä saralla on Kaarinan Eläkkeensaajat kiistatta ykkönen. On konsertteja, teatteria, matkoja. Kysymys ei ole yhdistysten halusta järjestää, vaan siitä, että on oikeat, aktiiviset henkilöt saatu onnistuneesti toimimaan. Kiitokset heille.

Joskus suosion saaneet ostosmatkat ovat aikansa eläneet. Kaikkea saa kaikkialta. Kyllä meidänkin ostostottumuksia pitäisi siltä osin keskittää Kaarinaan. Oma lihakauppakin joutuu lopettamaan. On sillä kait jotain merkitystä, että yhdistyksemme ovat suunnanneet retkensä lähikuntien palvaamoihin – enkä tarkoita Lietoa, sieltähän paikallinen kauppamme alkoikin.

Voin suorittaa vertailuja yhdistysten osalta puolueettomasti, sillä olen jäsenenä kolmessa eri yhdistyksessä. Näin ei puoluesidonnaisuus minua pidättele, eikä yhdistysten jäsenmäärä ole ko. riennoissa ratkaiseva. Onhan yleensä Eläkeliiton jäsenmäärät yhdistysten suurimpia, mutta heillä on myös eniten ns. kannatusjäseniä, jotka eivät kerhoihin osallistu. Bocciassa on Piikkiön Eläkkeensaajat Varsinais-Suomen piirin edelläkävijä ja saa uusia jäseniä sitä kautta.

Tärkeintä on, että kuuluu johonkin yhdistykseen. Se on taatusti parempi kuin yksin oleminen. On myös totta, että nyt eläkeikään tulevat vaativat enemmän ulkopuolista toimintaa: konsertteja, teatteria, matkoja. Ei klassinen ohjelma kerhossa ole heille enää yhtä virikkeellistä kuin taannoin meille. Minusta ei ole huono asia, että he ovat valveutuneimpia ja vaativat liittyessään yhdistykseltä enemmän.

Sen verran olen oppinut kremoratiasta, että ilman sitä ei synny keskustelua eikä asia etene ilman kompromissia.

Kalevi Pirttijärvi