
Suomi-Twitteriä on vaikea seurata törmäämättä Katja Kurkiseen. Kittilästä kotoisin oleva vakuutusedustaja on kerännyt twiiteillään kunnioitettavan määrän mustasta huumorista pitäviä seuraajia, ja hänestä on lähtenyt liikkeelle kieli poskessa toteutettuja Twitter-tempauksia.
Esimerkiksi vuosi sitten tammikuussa Kurkisen piti esitellä vakuutuskollegoilleen somettamista. Häneltä oli pyydetty, että hän tämän vuoksi twiittaisi jonkin aikaa hiukan tavallista fiksumpaa sisältöä, mutta Kurkisen ystävä Rosa Kauko päätti toisin. Kauko ehdotti Twitterissä, että mitäs jos kaikki vaihtaisivat profiilinimensä Katja Kurkiseksi ja kirjoittelisivat häröjä. Twitteristit innostuivat – poliittisia vaikuttajia ja julkisuuden henkilöitä myöten – , jolloin suomenkielisen Twitterin seuraaminen muuttui yhtäkkiä hyvin kummalliseksi. Twitter oli täynnä häröileviä Katja Kurkisia eri naamoilla.
Kun Kurkisesta oli lehdessä kuva, jossa hän näytti hautautuneen isoon kaulaliinaan, muut twitteristit ympäri Suomea postasivat myötätunnosta Twitterin täyteen kuvia itsestään kaulaliinoihin uponneina.
Viime vuonna Kurkinen alkoi rakentaa taloa Kaarinaan ja kirjoitteli rakennus- ja muuttoprosessistaan. Nykyään useat Kaarinasta visertäneet vetävätkin Kurkisen mukaan keskusteluketjuun.
Marraskuussa paikallislehtikilpailussa Kaarina-lehti sai kunniamaininnan. Sen myötä Twitterissä alettiin kysellä, missä on Kaarina-lehden artikkeli Katja Kurkisesta. Pitihän haasteeseen vastata.
Telkkarin katsomista porukalla
Oikeassa elämässä Katja Kurkinen on pidempi kuin Twitteristä olisi olettanut. Toiseksi hän puhuu hyvin nopeasti. Kolmanneksi hänen murteensa kuulostaa yhtä hauskalta oikeasti kuin somessa.
– Saanko valehdella iän? Ai en. Ikävän kireät säännöt, hän kommentoi – ja on muuten 39-vuotias.
Käy ilmi, että hänelle on tavallista tavata naamakkain ihmisiä, joihin on oppinut tutustumaan Twitterissä. Hän on löytänyt lähes koko ystäväpiirinsä Twitterin kautta, kuten edellä mainitun Rosa Kaukon.
Kurkinen innostui visertäjien sosiaalisesta mediasta kymmenisen vuotta sitten, kun hän oli kotona äitiyslomalla.
– Lapsi nukkui 22 tuntia vuorokaudessa. Googlasin, että voiko lapsi nukkua näin paljon. Voi se. Ei ollut mitään tekemistä. Siihen aikaan Twitterissä ihmiset kommentoivat televisio-ohjelmia, ja siitä se sitten lähti. Porukalla katsottiin telkkaria yhdessä.
Twitterin ihana kyynisyys
Moni on säikähtänyt Twitterin armotonta keskustelukulttuuria, mutta Katja Kurkinen sanoo nauttivansa sen ihanasta kyynisyydestä.
– Kun Instagramissa julkaistaan, että on ihana aamu ja miten sinä voit, Twitterissä paukautetaan, että voi v***u tätä maanantaita, hän heittää.
– Muut sosiaaliset mediat ovat usein omien ajatusten julistamista, mutta Twitterissä pääsee aidosti keskustelemaan. Ja koko ajan on uusia hölmöjä ajatuksia, joista voi pöyristyä.
Hän vinkkaa, että epämieluisat aiheet ja ihmiset kannattaa herkästi hiljentää asetuksista.
– En oikeassa elämässäkään kuuntelisi ikävässä seurassa saman asian jauhamista, ainakaan toistuvasti.
Kurkinen toimii työkseen yrittäjänä Pohjolan vakuutusedustajana ja on hirtehiseen sävyyn myös kaupannut vakuutuksia somessa.
– Toimeksiantajalle tämä on sopinut. Ehkä jos ehdottaisin rokottamattomien sulkemista keskitysleireille, Pohjola alkaisi puuttua, Kurkinen miettii.
Twitter on hänelle työkaveri.
– Kun tulee ajatuksissa jumi, toimistossa muut huikkaisivat silloin kollegoille, mutta kun minulla ei niitä ole, twiittailen.
Lisäksi Kurkinen on asuntosijoittaja ja Suomen Vuokranantajat ry:n aluepäällikkö Varsinais-Suomessa. Hän omistaa oman kotinsa lisäksi kahdeksan asuntoa ympäri Suomea.
Kohu huvitti
Pari vuotta sitten Katja Kurkinen joutui some-kohun keskelle, kun hän twiittasi vitsin, jossa vaihtoi sukupuoliroolit keskenään bikini- eli munauikkari-päivityksessä.
– Tulkittiin, että olen transfoobikko ja väheksyn miesten kehonkuvahaasteita. Minusta kohu oli lähinnä huvittava. Pari päivää pidin puhelimen kiinni, ja se oli siinä. Vuosipäivänä nykyään twiittaan saman varmuuden vuoksi uudestaan, mutta se ei enää ole herättänyt mitään. On sattuman arpaa, mikä nousee kohuun ja mikä ei. Joka tapauksessa twiittejä ei saisi lukea kirjaimellisesti eikä ottaa liian tosissaan.
Kurkinen on jakanut yhteystietonsa somessa vapaasti. Eikö hän saa häiriköijiä peräänsä?
– Ei kukaan soita vakuutusmyyjälle huviksensa. Pelkäävät, että joutuvat ostamaan vakuutuksen! Kerran yksi mies soitti humalassa ja sanoi, että nauroin sinun twiittiäsi tänään, ja siinä kaikki.
Onko Kaarina kaupunki?
Kaksi vuotta sitten Katja Kurkinen muutti rakkauden perässä Lapista Varsinais-Suomeen.
Aluksi uusperhe muutti Turkuun, mutta Kurkiselle ja kissoille tuli sopeutumisvaikeuksia kerrostalossa. Lemunniemeltä Kaarinasta löytyi sopiva uudiskohde.
Uusperheessä on kolme lasta. Kurkisen alakouluikäisen tytön isä asuu edelleen Kittilässä, joten tyttö on puoli vuotta kerrallaan Lapissa, puoli vuotta Kaarinassa.
– Lapissa on totuttu, että ihmisiä tulee ja menee, mutta täällä tästä oltiin ihmeissään, Kurkinen kertoo.
Kurkinen on ollut kaarinalainen nyt kolmisen kuukautta.
– Lappilaisesta tuntuu ihan ihmeelliseltä, että voin kävellä Kaarinasta Turkuun. Ei Lapissa pysty noin vain kävelemään kahden kaupungin välillä, Kurkinen kommentoi.
– Minun lahja muuten on että aina eksyn ja löydän sillä tavalla uusia paikkoja. Kerran olin menossa Raisioon Myllyyn ja päädyin Maskuun. Lemunniemellä kävelin merkityllä selvällä luontopolulla vahingossa Auvaisiin. Ajattelin, että kun toisella puolella on moottoritie ja toisella puolella meri, ei pelastuslaitoksella voi kauaa kestää löytää minua.
Uusi kotikaupunki on tuntunut oikealta valinnalta. Tosin Kaarinan ydinkeskusta häkellytti.
– Että tämäkö on Kaarinan keskusta. On meillä Kittilässäkin samat marketit ja asukkaita koko kunnassa vain viidesosa Kaarinan asukasluvusta. Kysyin mieheltä, että oletko varma, että Kaarina on kaupunki. Oli hän.
Mikä Twitter?
- Sosiaalisen median alusta, jossa voi keskustella lyhyin julkisin viestein ja kuvin. Yhden twiitin maksimipituus on 280 merkkiä.
- Twitter on erityisesti kouluttautuneiden ja poliitikkojen suosiossa. Alustalla käydäänkin paljon yhteiskunnallista väittelyä. Toisaalta Twitterissä kirjoitellaan usein parodisesti.
- Nykyään monet julkiset ja kaupalliset organisaatiot julkaisevat Twitterissä sisältöä, jota ei ole saatavilla muualta. Usein päivitykset ovat humoristissävyisiä. Organisaatioilta saa monesti nopeimmin vastauksen Twitterissä kysymällä kuin virallisia asiakaspalvelukanavia pitkin.
- Twitter on ollut toiminnassa vuodesta 2006. Käyttäjiä arvioidaan olevan maailmanlaajuisesti yli miljardi.