Olli-Heikki Husso on säestänyt kauneimpia joululauluja yli 30 vuotta: ”Joululaulu on kuin lämmin syli”

0
Olli-Heikki Husso osaa suurimman osan joululauluista ulkomuistista, mutta hän sanoo harjoittelevansa silti niitä mielellään. Soittaminen on hänelle nautinto.

Radiosta soiva Heinillä härkien tuo useimmille meistä jouluisen mielen, mutta entä jos samoja joululauluja joutuu kuulemaan päivästä toiseen? Olli-Heikki Husso on työskennellyt 33 vuotta kanttorina Kaarinan seurakunnassa. Kauneimpia joululauluja on tullut säestettyä niin monta kertaa, että useimmat niistä hän osaa ulkomuistista. Joko alkaa kyllästyttää?

– En ole vielä kyllästynyt. Joulu on vain kerran vuodessa ja siinä välissähän on pitkä paussi, Husso naurahtaa.

Husso alkaa virittäytyä joulun taajuudelle siinä vaiheessa, kun Suomen Lähetysseura julkaisee Kauneimmat joululaulut -lauluvihkon. Kauneimpia joululauluja lauletaan sadoissa seurakunnissa ympäri Suomea, mutta kappalerunko on kaikissa sama.

Valtaosa lauluista on vanhoja, tuttuja, mutta joukossa on joka vuosi jokunen uutuus. Husso soittaa näytiksi pienen pätkän tämän vuoden tulokkaasta Kirkkaus yllä maan.

– Veikkaan kyllä, ettei tämä jää hitiksi, hän toteaa.

Sävelmä kuulostaa kieltämättä hieman erikoiselta.

Kanttorin suosikkilaulu

Viime jouluna Kauneimmat joululaulut jäivät koronan takia laulamatta useissa seurakunnissa. Husso tunnustaa odottavansa tämänvuotisia laulutapahtumia erityisen paljon.

– Joululaulutilaisuuksissa on aivan omanlaisensa tunnelma. Sali on täynnä väkeä ja lataus on käsinkoskelteva.

Kauneimmat joululaulut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1973. Nykyisin se on osallistujamäärältään Suomen suurin vuotuinen musiikkitapahtuma. Se tavoittaa monet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät muuten käy kirkossa.

Seurakunnissa on kehitetty kauneimpien joululaulujen rinnalle erilaisia variaatioita. Esimerkiksi Kaarinan seurakunnassa on laulettu raskaimpia joululauluja ja lasten kauneimpia joululauluja. Tänä vuonna seurakuntayhtymässä lauletaan myös saamenkielisiä ja saksankielisiä joululauluja, joululauluja yöllä ja ulkona.

Husso arvelee, että joululaulut vetoavat, koska niissä on meille kaikille jotakin tuttua. Niissä on myös jotakin pysäyttävää, mikä kehottaa hiljentymään joulun ääreen. Moni kokeekin, että joulu alkaa kauneimmista joululauluista.

– Joululaulu on kuin lämmin syli. Siitä välittyy joulun tunnelma, Husso kuvailee.

Hän huomauttaa, että joululaulut ovat samaan aikaan sekä aikaan sidottuja että ajattomia. Ajattomia siinä mielessä, että samoja tuttuja joululauluja halutaan kuulla vuosi toisensa jälkeen. Jouluyö, juhlayö on sävelletty 200 vuotta sitten, mutta syntyisi taatusti meteli, jos sitä ei jonakin vuonna laulettaisi kirkossa.

Hussolle joululauluista rakkain on Sylvian joululaulu.

– Siinä on sellaista kaunista kaihoa ja se sitoo meidät joka joulu menneiden joulujen ketjuun.

Joululauluja Kaarinassa

Joulu saapuu kaupunkiin -hyväntekeväisyyskonsertti Kaarina-salissa pe 3.12. klo 18–19.30. Joulukonsertissa esiintyy lauluyhtye Oktääni, johtajanaan Pekka Salminen.

Eläkeläisten kauneimmat joululaulut ke 8.12. klo 13 Piikkiön kirkossa.

Perheiden kauneimmat joululaulut su 12.12. klo 15 Piikkiön kirkossa.

Kauneimmat joululaulut su 12.12. klo 17–18 ja 18–19 Kaarinan kirkossa ja klo 18 Piikkiön kirkossa.

Lasten kauneimmat joululaulut su 12.12. klo 14–14.30 ja 16–16.30 Kuusiston kirkossa.

Kauneimmat joululaulut ke 15.12. 18–19 klo Kaarinan kirkossa ja Kuusiston kirkossa.

Jääkukkien takana -konsertti pe 17.12. klo 19–20 Kaarina-talossa. Lauluyhtye Valan ja soitinyhtye Harraksen konsertissa soivat uudet ja vanhat joulusävelmät kahden yhtyeen keskusteluksi sovitettuina.

Lasten kauneimmat joululaulut la 18.12. klo 14–14.30 Kaarinan kirkossa.

Joulukonsertti su 19.12. klo 18 Piikkiön kirkossa. Yleisradion klassisen musiikin radioääni Risto Nordell ja urkuri Ville Urponen tuovat vanhan musiikin joulun Piikkiön kirkkoon.

Kauneimmat joululaulut 19.12. klo 14 Littoisten seurakuntatalo ja klo 17 ja klo 19 Kuusiston kirkko.

Jouluyhteislaulua Kaarina-salissa ti 21.12.2021 klo 19–20. Yhteislaulua vetää Mervi Levo, pianosäestäjänä Maija Leino.

Varaudu siihen, että tilaisuuksissa kysytään koronapassia kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä ja vanhemmilta.