Olut mukailee jouluna ruokaa – eikä toisin päin

0
Jonas Sahlberg kertoo olevansa alkoholialan sekatyöläinen, joka nauttii makujen yhdistelemisestä. Hän korostaakin juoman olevan parhaimmillaan silloin, kun sen kylkeen löytyy sopiva ruoka.

Joululahjojen pakkaamiseen tai joulusaunan lämmittämiseen hieman maustetumpi ja vahvemmin humaloitu pintahiivaolut. Itse jouluruokailun yhteydessä kevyt lager tai pilsner. Illan konvehtihetken kylkeen puolestaan tumma ja vahva, esimerkiksi imperial stout -tyyppinen olut hitaasti nautiskellen.

Tällaisen ohjenuoran joulunaikaan antaa kemiönsaarelaista Kimito Brewing -pienpanimoa yhdessä vaimonsa Stina Meller-Sahlbergin kanssa pyörittävä Jonas Sahlberg .

– Minä lähestyisin joulun olutvalintoja siitä näkökulmasta, että oluen pitää mukautua tilanteeseen. Ylipäänsä juomien kanssa se on aina hyvä ohjenuora. Esimerkiksi varsinainen jouluateria on aika raskas, niin silloin oluen on hyvä olla kevyt ja sen pitää tukea myös makumaailmaa. Kevyt lager tai tsekkityylinen pilsner on hyvä pari laatikoiden ja suolaisten liharuokien kanssa, hän vinkkaa.

Jouluaterian edellä, vaikkapa jo edeltävänä päivänä voi puolestaan antaa oluelle enemmän sijaa jouluvalmisteluissa. Lahjoja pakatessa tai vaikkapa saunaa lämmittäessä Sahlbergin suositus on kokeilla maustetumpia oluita.

– Esimerkiksi meidän joulusesonkioluemme Christmas NEPA on sellainen, jota en välttämättä suosittelisi jouluaterian yhteyteen. Se on pikemminkin joululahjojen pakkaamisolut, sillä se on suodattamaton ja melko vahvasti humaloitu. Se on itsessään jo melko tuhti paketti.

”Iso mörkö” kruunaa aatonKun jouluateria on laskenut ja on aika avata illan kynttilänvalossa konvehtirasia, tarttuu Sahlberg ”isoon mörköön”, eli tummaan imperial stoutiin. Vahva olut sopii kuin nenä päähän yhteen suklaan kanssa.

– Ne maut täydentävät loistavasti toisiaan. Kannattaa antaa imperial stoutin lämmetä lähes huoneenlämpöiseksi ja nauttia juoma hitaasti siemaillen samalla kun ottaa silloin tällöin konvehdin. Se on todellinen aattoillan herkkupala ja oma klassikkoni, Sahlberg tunnelmoi.

Jos vahvat tummat oluet tuntuvat liian tuhdeilta vielä illansuussakin, löytyy ”hassutteluoluiden” listalta myös muita vaihtoehtoja.

– Ylipäänsä silloin on hyvä paikka antaa oluelle hieman isompi rooli makunautinnoissa. Silloin voi hyvin nauttia yhden vahvan ipan, pale alen tai vaikkapa brittityylisen alen. Hassutteluiden paikka on nimenomaan aattoillassa, Sahlberg hymyilee.

Kaikissa alkoholiin liittyvissä valinnoissa Sahlberg painottaa kohtuutta. Alkoholinkäytön ei tule olla humalahakuista joulunakaan, eivätkä esimerkiksi olutvalinnat saa olla joulupöydän keskiössä.

– Monet pienpanimot tarjoavat jo oikeasti hyviä alkoholittomia olutvaihtoehtoja. Ja meidän perheen suosikki on tehdä esimerkiksi glögi itse mustaherukkamehusta ja maustaa se. Se on sellaista koko perheen yhteistä joulutekemistä ja juomasta saa varmasti aina juuri sellaisen, joka sopii omaan makuun.

Piikkiössä luotetaan tummaanNoin 50 kilometrin päässä Kemiöstä, Piikkiön Jättänväljäntiellä kauppoihin pakataan ja viimeisiä pulloja tämän joulun sesonkioluesta, joka kantaa nimeä Tuorlan Joulu Taival. Kuninkaantien Panimon valmistama aavistuksen tummempi amerikkalaistyyppinen lager-olut on kuin omiaan joulupöytään kinkun, rosollinen ja laatikoiden kylkeen.

– Tummat oluet tekevät kauppansa sekä joulun alla että ylipäänsä talvella. Kun oluen etikettiin painaa sanan joulu, on se omalla tavallaan myös riskaabelia. Sellaisen oluen sesonki loppuu kuin seinään joulupäivän jälkeen, naurahtaa toimitusjohtaja Esa Kanerva .

Oluet on suunnitellut Kuninkaantien Panimon panimomestari Niko Hurskainen . Hän on kuitenkin joulun alla reissussa, joten vuoden viimeisiä keittoja hämmentävät Kanervan kanssa Antti Kauri ja Antti Koski .

Kauri nostaa esiin myös monelta unohtuneen jouluklassikon, eli sahdin.

– Jos sellaista on vain saatavilla, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Sitä on valmistettu Suomessa satoja vuosia ja täyteläinen maku sopii hyvin joulupöytään, hän vinkkaa.

OlutsanastoaIpa: India Pale Ale, eli yksi alen eli pintahiivaoluen voimakkaasti humaloitu alatyyppi.

NEPA: New England Pale Ale, eli utuinen, hedelmäinen ja pehmeämpi, usein vähemmän katkeroidun oloinen kuin muut vahvasti humaloidut India Pale Alet.

Lager: Pohjahiivaoluiden yleisnimi ja yleisimmin nautittu olut maailmalla.

Tsekkipils: Pilsner, pils tai pilsener on alun perin kotoisin Tsekin Pilsenistä (Plzen). Se on vaaleaa täysmallasolutta, joka on maustettu runsaasti humalalla ja jonka väri vaihtelee vaaleasta kullankeltaiseen.

Imperial stout: Voimakas brittiläinen tumma pintahiivaolut. Parhaimmillaan joko nautiskeluoluena sellaisenaan, tai makeahkon jälkiruoan kera. Sopivia kumppaneita ovat mm. tumma suklaa, hedelmäpiirakat, banaani, mansikat, juustokakut ja kohokkaat, crème brûlée ja jäätelö.

Ale: Yleisnimitys brittityyppisille ja hedelmäisille tummille oluille.

Sahti: Pääosin ohrasta ja rukiista valmistettu vahva olut, jonka väri vaihtelee keltaisesta tummanruskeaan. Sahdissa maistuu voimakas banaanin aromi ja usein fenolisuus. Perinteinen ruokaisa juoma Suomessa ja Virossa. Sahti on yksi harvoista niin sanotuista alkuperäisoluista.