Partiolaisten sankarimerkki myönnettiin kolmelle kaarinalaisnuorelle – Nuoret pelastivat mereen pudonneen veneilijän

0
Kaarinalaiset meripartiolaiset Aava Lilja ja Paavo Granström viihtyvät veden äärellä. - Parasta ruokaa veneellä ovat lihapiirakat, huikkaa Granström. Kuvasta puuttuu kolmas sankarimerkillä palkittu partiolainen Antti Silander.

– Ihmiset reagoivat hyvin eri tavoin hätätilanteessa, mutta on siitä apua, jos on harjoitellut, kaarinalainen Aava Lilja toteaa.

16-vuotias meripartiolainen tietää, mistä puhuu, sillä hänelle, 21-vuotiaalle Antti Silanderille ja 14-vuotiaalle Paavo Granströmille myönnettiin itsenäisyyspäivänä Suomen Partiolaisten sankarimerkki. Nuoret pelastivat mereen pudonneen veneilijän lokakuussa Örtfjärdenillä Paraisten ja Nauvon lauttareitin eteläpuolella.

Kuusiston Linnanyrjäniin kuuluva kolmikko oli palaamassa koulutuspurjehdukselta, kun heidän huomionsa kiinnittyi saarten välissä epätavallisesti etenevään purjeveneeseen. Veneessä purjeet lepattivat löysällä ja vene kulki siksakkia navakassa tuulessa.

Jälkeenpäin nuoret kuulivat, että veneen kapteeni oli yrittänyt irrottaa kannella jumiin jäänyttä genuaa eli keulapurjetta. Takaisin palatessa purjeen puomi osui häntä päähän ja mies lensi laidan yli mereen.

Kuusiston Linnanyrjänissä harjoitellaan vastaavia MOB- eli mies yli laidan -tilanteita lähes viikoittain. Harjoituksissa pelastetaan mereen heitettyjä fendareita, mutta nyt oli tosi kyseessä.

– Antti alkoi veneen kipparina huutaa meille ohjeita. Käynnistimme koneen ja laskimme purjeet. Olemme harjoitelleet tilanteita niin monta kertaa, että kaikille oli heti selvää, miten toimitaan, Lilja muistelee.

Vene tuuliajolla


Pelastustehtävää helpotti, että mereen pudonneella miehellä oli yllään pelastusliivit, eikä hän menettänyt iskusta huolimatta tajuntaansa. Partiolaiset ohjasivat veneensä lähemmäksi ja heittivät miehelle pelastusrenkaan. Pelastusrenkaan avulla he saivat vedettyä hänet veneeseen.

Samaan aikaan pelastetun miehen vene ajelehti holtittomasti purjeiden varassa kohti kivikkoa. Vedestä pelastettu mies kertoi, että hän on porukasta ainoa purjehdustaitoinen. Muu miehistö oli tiettävästi ensimmäistä kertaa veneessä.

– Ilmoitimme onnettomuudesta meripelastukselle ja mietimme, miten saisimme annettua ohjeita toisen veneen miehistölle. Kukaan heistä ei osannut käyttää veharia (toim. VHF-radiopuhelin) ja miehen puhelin oli kastunut mereen pudotessa, Lilja ja Granström muistelevat tapahtumien kulkua.

Nuoret partiolaiset ohjasivat veneensä niin lähelle toista venettä kuin uskalsivat ja alkoivat huutaa hätääntyneille veneessä oleville ohjeita. Heidän avullaan miehistö sai veneen moottorin käyntiin ja ohjattua veneen pois kiviltä. Lopulta purjeetkin saatiin alas.

Meripelastuksen ehtiessä paikalle noin 30 minuuttia myöhemmin hengenvaarallinen tilanne oli jo ohi ja molemmat veneet pääsivät jatkamaan matkaansa.

Harvinainen tunnustus


Vaaratilanne ei ole jälkeenpäin pyörinyt neuvokkaiden nuorten yöunissa.

– Ei sitä heti edes käsittänyt, miten vakavasta tilanteesta oli kyse. Meillä oli vielä samana iltana johtajiston kokous Kaarinassa ja ajattelin, että kerrankin on hyvä syy myöhästymiselle, Lilja naurahtaa.

Huhu esimerkillisestä toiminnasta levisi nopeasti ja se noteerattiin myös tiedotusvälineissä.

– Kokemus toi varmuutta siitä, että pystymme oikeasti toimimaan hätätilanteessa. Tämä on myös hyvä tarina kerrottavaksi pienemmille partiolaisille, jotka joskus nurisevat, että onko taas pakko harjoitella tätä, Lilja toteaa.

Kolmikolle myönnetty sankarimerkki on Suomen Partiolaisten korkein ansiomerkki. Sankarimerkkejä on jaettu vain 71 kappaletta, joten kyseessä on harvinainen tunnustus. Se myönnetään henkilölle, joka on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta hengenvaarallisessa tilanteessa.

Lilja ja Granström kertovat olevansa iloisesti yllättyneitä ansiomerkistä ja saamastaan huomiosta.

– Toivon mukaan tämä lisää ihmisten tietoisuutta, ettei tarvitse olla mikään meripelastaja tai rajavartija, jotta pystyy pelastamaan toisen ihmisen hengen. Jokainen pystyy auttamaan.