Pekka Tenhosen kolumni: Joulun sanomia

0

Sain jouluajan uutiskirjeen sähköpostitse. Sen otsikko oli ”Pyöräilijälle, jolla on jo kaikkea”.

Mielenkiintoinen asetelma; kaikkea on, joten nyt yritys auttaa keksimään vielä täydennystä kaikelle. Eipä ihme, että tavaraa on liikaa. Pyörä on, työkalut on ja juomapullojakin useampia, joten mysteeriksi tulee jäämään, millä sitä autotallia tai vaatekaappia nyt pitää alkaa täyttää.

Se, mikä on selvää, on se, että elämä vaan monimutkaistuu, kun tavaraa kertyy enemmän ja kaapit täyttyvät.

Tämä pyöräilijä, kiitollista kyllä, saa pojiltaan merkkipäivinä olutmaistiaisia, keilailuiltoja ja pyöränpesuja, kaikki loistavia lahjoja. Kunhan joku sitten pesisi sen pyörän, kun pyydän. Ja itse kai ne oluet joudun maksamaan, mutta kiva paneutua siihenkin puuhaan. Elämyksiä silti kaikki, ja sellaisenaan tavoittelemisen arvoisia: niitä pieniä hyviä hetkiä, joista hyvä elämä koostuu, yhteistä aikaa, uusia kokemuksia, puhdas pyörä.

Sain myös toisen kirjeen, jossa kehotettiin ilahduttamaan kaveria joulukortilla. Jäin tätä pohtimaan. Ilahduttaako se oikeasti? Pikemminkin kortit ovat muistutus niistä kontakteista, joita ei ole oikeasti hoitanut ja joihin ei muuten ole aikaa tai viitseliäisyyttä.

Kun joulu on stressin aikaa ja monelle hyvin raskas ja ahdistava kaikkine velvollisuuksineen, niin ehkäpä kortit ovat hyvä tapa lievittää tuota ahdistusta.

Ilahduttaako se kortti ihan oikeasti? Voin vain puhua omasta puolestani. Ei se juurikaan minua ilahduta, kortti- ja postimerkkikauppiasta kylläkin. Sekin on hyvä, raha liikkuu ja talous voi hyvin.

Olen pyrkinyt omaa joulukonseptia kyseenalaistamaan. Lahjoja ei juurikaan osteta. Jouluruoat rajoittuvat lähinnä muutamaan kinkkusiivuun kauppahallista ostettuna. Moni joulun perinneruoka on korvattu muulla herkulla, hieman eksoottisemmalla ja uusilla makuelämyksillä, äyriäisillä ja kaloilla.

Osallistun joulunajan keräykseen, jossa ostetaan taloudellisesti tukalassa tilanteessa olevien perheiden lapsille lahja. Vastaavia tapoja tuoda joulumieltä on tietysti paljon, ja toimijoita paljon. Minulle tuossa tavassa kristallisoituu paljon sitä, mikä joulussa on hyvää ja mikä on merkityksellistä.

Pekka Tenhonen