Puntarin tulevaisuus taas katkolla – Sote-muutos muuttaa järjestöjen tukia

0
Puntari sijaitsee Kaarinan ydinkeskustassa, samassa rakennuksessa kuin R-kioski ja Kaarina-lehden toimitus.

Kaarinan yhdistysten yhteiskäytössä olevan Puntarin tilojen kohtalo on jälleen auki.

Kaarinan Kansalaistoiminnan keskus ry haki kaupungilta 17 000 euroa Puntarin vuokra- ja käyttökuluihin ensi vuodeksi, mutta kaupunginhallitus jätti maanantaina asian pöydälle.

3000 euroa anotusta summasta on palautumassa kaupungille vuokratakuuna, jos vuokrasopimus irtisanotaan.

Pohjaehdotuksessa hallitus ei olisi myöntänyt avustusta.

Puntarin jatko oli vaakalaudalla myös vuonna 2020, mutta silloin kaupunki heltyi myöntämään kertaluontoisesti vuokrarahat ja halusi selvittää, löytyisikö kaupungin omistamista tiloista Puntarille paikkaa, josta ei olisi kuluja. Kaarinan ydinkeskustasta ei kuitenkaan ole löytynyt sopivaa korvaavaa tilaa. Kuluvana vuotena yhdistys on saanut kaupungilta pieniä summia muuta avustusta.

Pohjaehdotuksessa kaupungin hylkäävää kantaa perusteltiin sillä, että edellinen vuokratuki oli vain kertaluontoinen ja yhdistykseltä yhä edellytetään korvaavien tilojen ja rahoitusvaihtoehtojen etsimistä.

Lisäksi sote-muutoksen myötä kaupungin avustukset sosiaali- ja terveysjärjestöille ovat menossa kokonaan uusiksi: jatkossa vastaavia avustuksia haetaan mahdollisesti hyvinvointialueelta eikä kunnalta. Samoin osa kaupungin omistamista tiloista on siirtymässä hyvinvointialueen hallintaan.

Osa kunnista on sote-muutoksen vuoksi päättänyt jo lakkauttaa kunnan sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustamisen. Kaarina ei vielä ole lähtenyt tälle linjalle, vaan huhtikuussa järjestöt voivat hakea kaupungilta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen avustusta, jota on kaikille yhteensä jaossa 17 000 euroa. Kaarinan Kansalaistoiminnan keskus voi osallistua hakuun.

Kaupunginhallitus jätti Puntarin avustuksen pöydälle odottaakseen tietoa, onko Kaarinan Kansalaistoiminnan keskus saamassa tukea STEAlta. STEAn päätöksen pitäisi tulla joulukuussa.

Puntarin tila on esteetön. Varaus ja tilan käyttäminen on helppoa sekä maksutonta. Tila on yhdistysten käytössä aamusta iltaan ja yhdistykset voivat säilyttää tavaroitaan Puntarissa. Puntarin tiloja käyttää normaalina aikana 40 yhdistystä ja kävijöitä on vuodessa 6500.