Puusaunan lempeitä löylyjä Piispanristillä – Satu Hurme sai kotinsa takaisin

0
Satumaasaunan omistaja, yrittäjä Satu Hurme kertoo olevansa itse himosaunoja.

Kymmenet tuikut ja lyhdyt toivottavat vierailijan tervetulleeksi Kuovinkadulla Piispanristillä. Keskellä kaikkea mutta kuitenkin sopivasti piilossa katseilta sijaitsee Satumaasauna: puusauna, jota on reilun vuoden verran vuokrattu myös kodin ulkopuolisille.

Minut on kutsuttu tutustumaan paikkaan. En edes muista, milloin olisin viimeksi päässyt nauttimaan puusaunasta. Paljua ei ole tänään toiveestani lämmitetty, joten tiedossa on kylmä pulahdus löylyjen välissä.

Talolta vastaan kiiruhtaa hymyileväinen nainen. Hänellä on valmiiksi kylpytakki yllään ja aamutohvelit jalassaan.

– Eiköhän lähdetä löylyihin! saunan omistaja Satu Hurme hihkaisee.

Olo on heti rento ja tervetullut.

Kierrämme saunarakennukselle. Katse kiinnittyy ensimmäisenä vaaleanpunaiseen rakennukseen, jonka ovessa roikkuu Sauna-kyltti. Ennen kuin siirrymme lauteille, Satu esittelee nopeasti pihapiiriä. Sieltä löytyy palju, grilli, ruokailutila ja jopa kompostikäymälä, jotka ovat saunojien käytössä. Saunan yhteydestä löytyy lämmitetty saunakammari, joka on sekin valaistu tuikuilla ja kynttilöillä. Vaikka pihalla sataa vettä, tunnelma on jouluinen.

Isoisovanhempien sauna

Siirrymme saunaan, ja Satu alkaa heittää löylyä. Puhumme unelmista. Satumaasauna on Satulle toteutunut sellainen.

Piha, jossa saunarakennus sijaitsee, on alun perin ollut naisen isoisovanhempien omistuksessa. Varsinaisen asuinrakennuksen sijaan he päättivät vuonna 1946 rakentaa tontille ensimmäisenä saunarakennuksen, jonka yhteyteen rakennettiin myös kammari ja pesutilat saunan puolelle. Vuotta myöhemmin tontille pystytettiin omakotitalo. Yhdessä saunan kanssa ne seisovat alkuperäisillä sijoillaan.

Kun isoisovanhemmista aika jätti, talo siirtyi Satun isälle. Valitettavasti hän menehtyi tapaturmaisesti, ja talo piti pakon edessä myydä ulkopuolisille vuonna 1993. Siitä alkoi odotus.

– Jo silloin päätin, että ostaisin talon takaisin itselleni, Satu sanoo.

– Vuosia sitten kirjoitin talon silloisille omistajille kirjeen, jossa kerroin, kuka olen ja että olisin kiinnostunut ostamaan paikan takaisin. Silloin myynti ei kuitenkaan ollut ajankohtainen, mutta he lupasivat pistää nimeni muistiin.

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin pariskunta otti Satuun yhteyttä. He olivat suunnitelleet talon myyntiä ja tiedustelivat, vieläkö Satu olisi kiinnostunut ostamaan. Ja Satuhan oli: nainen osti talon siltä seisomalta.

– Ei siinä vaiheessa enää pähkäilty. Se oli menoa.

Kotiinpaluu tapahtui vuonna 2013.

Päästessään muuttamaan takaisin lapsuuden maisemiin palaset tuntuivat loksahtavan paikoilleen. Päällimmäisenä tunteena oli suuri kiitollisuus.

– Istuessani isoisovanhempien saunan löylyissä mietin, että on järjetöntä pitää tällaista nautintoa vain itsellään.

Niin syntyi ajatus Satumaasaunasta.

– Toki olemme mieheni kanssa innokkaita saunojia, mutta emme me täällä ehdi koko aikaa istua. Ajatus vuokrasaunasta alkoi muhia mielessä, ja vuosi sitten avasimme ovet yleisölle.

Kolmeasteiseen paljuun

Satu heittää lisää löylyä. Ihailen ääneen paikan sisustusta: mihin tahansa katsookin, kaikkialta löytyy ihania pieniä sisustuksellisia yksityiskohtia.

Satu kertoo, ettei vuokrasaunaa varten ole ostettu mitään uutta, vaan tavarat ovat kerääntyneet vuosien aikana. Silti kaikki sopii hyvin yhteen.

– Näitä on kertynyt milloin mistäkin. Niitä on peritty ja saatu.

Jotain vanhaa on säilytetty myös isoisovanhempien ajoilta asti:

– Saunarakennuksen ovat ja ikkunat ovat alkuperäisiä ja säilyneet koskemattomina.

On aika pulahtaa kylmään veteen. Satu kipittää tottuneesti terassin poikki paljulle.

– Tämä on jotain kolmeasteista.

Nainen käy nopeasti kastautumassa. Kylmä vesi ei varsinaisesti houkuta, ja jättäisin mieluusti koko paljureissun väliin.

– Sinne vaan! Kannattaa olla nopea. Ei se lopulta edes tunnu pahalta, Satu kannustaa.

Lopulta uskaltaudun veteen. Ensin tuntuu pahalta, mutta paljusta noustessa olo on jo todella hyvä. Ei ole enää yhtään kylmä.

– Käyn melkein aina kylmässä vedessä pulahtamassa, kun en jaksa joka kerta lämmittää paljua. Asiakkaat kyllä useimmin valitsevat lämmitetyn version varsinkin syys- ja talvikautena.

Sauna vuokrattavissa joulunpyhinäkin

Palaamme takaisin puusaunan lempeisiin löylyihin. Vanhan saunan seinät ovat nähneet ja kuulleet paljon.

– On täällä muutamat tulevat morsiametkin saunotettu morsiussaunan merkeissä, Satu hymyilee.

– Teemasaunoja on kiva järjestää. Morsiussaunassa morsian istutettiin ensin klapien päälle ja pistettiin sitten juoksemaan alasti saunaa ympäri. Ja oli meillä täällä viime kesänä yhdet festaritkin. Kasassa oli hyvä porukka, ja osa jäi teeman mukaisesti pihalle telttailemaan.

Keskustelu kääntyy jouluun. Joulusauna kuuluu Hurmeen perheen jokavuotiseen perinteeseen, eikä siitä tingitä tänäkään vuonna. Puusaunaa aletaan lämmittää ajoissa, ja aattoiltana on tarkoitus rauhoittua saunan lämpöön.

– Toki sauna on vuokrattavissa myös joulunpyhinä, jos kiinnostusta on!

Teeman mukaisesti päätämme saunareissun glögilasillisiin. Olo on ihanan raukea ja rentoutunut. Reissu oli hieno irtiotto kiireisen arjen keskellä.

Mikä Satumaasauna?

 • Vuonna 2020 perustettu yritys, joka vuokraa Piispanristillä pihasaunaa yleisölle.
 • Varausta tehdessä kannattaa huomioida, ettei paikka ole esteetön.
 • Vuokrahintaan sisältyy saunan lisäksi palju, grilli, ruokailutila ja ulkohuussi.
 • Sauna on vuokrattavissa vuoden jokaisena päivänä.
 • Hintahaarukka: muutama kymmenen euroa henkilöltä.

Myös täällä pääsee saunomaan

 • Kavalton Tilalta Piikkiöstä löytyy kaksi savusaunaa: perinteinen Isännänsavusauna 15–20 hengelle ja kokemattomammille saunojille lempeälöylyinen Tuurunsavusauna 35 hengelle. Hintahaarukka: 500–600 euroa koko seurueelta ja illalta. Joulunpyhinä saunat ovat suljettuina.
 • Villa Järvelän yhteissaunat Littoistenjärvellä ovat auki yleisölle joka päivä. Hinta alle kymmenen euroa kävijältä.
 • Villa Wolaxilla Kuusistossa vuokrattavissa kaksi saunaa. Kommodorin rantahuvila (20–25 hlöä) ja Kapteenin rantahuvila (6–8 hlöä). Saunatilat vuokrattavissa kaikkina muina päivinä paitsi jouluaattona. Hintahaarukka: 350–450 euroa koko ilta sekä lisäksi kymmenisen euroa henkilöltä. Tammikuussa alkavat myös kaikille avoimet saunaperjantait. Saunaperjantaissa muutaman kymmenen euron hintaan henkilöltä sisältyy myös seisova pöytä ja poreallas.
 • Lainatynnyrin saunakärry liikkuu sinne, minne autolla pääsee. Saunakärry on vuokrattavissa vuoden jokaisena päivänä. Hintahaarukka 120–180 euroa vuorokaudelta.

  Teksti ja kuvat: Eveliina Korhonen