Ritarimerkkejä lääkäreille Kaarinaankin – Ensimmäiset mitalihahmotelmat luonnosteltiin tupakka-askin kanteen

0
Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki. Kuvan lähde ritarikunnat.fi.

Tasavallan Presidentti, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestari myönsivät itsenäisyyspäivänä ansioituneille Suomen kansalaisille kunniamerkkejä. Lähes 3800 mitalin saaneen joukossa on jälleen useita kaarinalaisia.

Tänä vuonna on huomioitu erityisesti koronaviruksen kanssa työskennelleitä. Myös Kaarinan palkittujen joukossa on aiempia vuosia enemmän lääkäreitä.

Kunniamerkkejä alettiin jakaa Suomessa sisällissodan jälkeen. Suomen tuore hallitus tarvitsi järjestelmän, jolla huomioida taisteluissa kunnostautuneita upseereita ja sotilaita sekä siviilitehtävissä maan puolesta ansioituneita. Ritarikunnan perusti kenraali Carl Gustaf Mannerheim, joka tunsi Venäjän keisarikunnan palkitsemisjärjestelmän.

Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan svr100.fi-sivustolta löytyvän historiikin mukaan ensimmäiset kunniamerkit luonnosteltiin tupakka-askin kanteen Haapamäen rautatieasemalla. Luonnostelijana oli Akseli Gallen-Kallela, joka oli kiinnostunut heraldiikasta ja symboleista. Arvomerkkijärjestelmän kehittämistä vauhditti Ruotsin kuningas Kustaa V:n vierailu Suomeen vuonna 1919, jolloin Suomi pääsisi ensimmäistä kertaa vaihtamaan kunniamerkkejä toisen valtion kanssa. Kunniamerkkejä käytettiinkin sekä kotimaassa palkitessa että ulkomaisessa kohteliaisuusdiplomatiassa.

Sosiaalidemokraatit ja vasemmisto pitivät ritarikuntalaitosta aikansa eläneenä ja porvarillisena ja olisi halunnut luopua siitä, mutta eivät saaneet kantaansa läpi, kertoo historiikki.

Osasta Suomen arvomerkeistä löytyy tarkkaan katsottuna hakaristi. Se ei liittynyt mitenkään myöhempiin Saksan natseihin, vaan se oli vanha suomalaisen talonpoikaiskulttuurin koristekuvio, jota Gallen-Kallela hyödynsi myös muualla.

Kaarinan palkitutSuomen Valkoisen Ruusun ritarimerkkiLaiho, Anne Marjatta, yliopistonlehtori, dosentti

Suomen Valkoisen Ruusun ansioristiHellman, Pia-Liisa, controller

Suomen Leijonan I luokan ritarimerkkiKallio, Jaakko Iiro Kristian, ylilääkäri

Suomen Leijonan ritarimerkkiKaukavuori, Heikki, johtava työterveyslääkäri

Suomen Valkoisen Ruusun ansioristiLehdonkivi, Taina Elise, ylitarkastaja

Suomen Leijonan ritarimerkkiLehtinen, Tea Elisabet, verojohtaja

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitali kultaristeinPlatan, Vesa, nostosuunnittelun tiiminvetäjä

Tuomi, Matti Tapio, aluepäällikkö

Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitaliGrönlund, Satu Anneli, graafinen suunnittelija

Hakanen, Matti Tapio, palveluvastaava

Suomalainen, Terttu Tellervo, verosihteeri