Tee joululahjaksi salmiakkitoffeeta

0
Salmiakkitoffeeta valmiina. Kuvan toffeet tulivat tämän reseptin annosmäärällä.

Jouluna valmistetaan itse toffeeta lahjaksi ja jouluaaton naposteluherkuksi. Toffeeta voi tehdä suomalaiseen makuun myös salmiakkisena versiona. Maku muistuttaa kaupan hopeatoffeeta.

Reseptiin tarvitaan nestemäistä salmiakkia, jota vaikuttaa olevan myynnissä vain kauppanimellä Haganolin Apteekin salmiakki -mixer. Jutuntekohetkellä sitä löytyi yhdestä apteekista Turun seudulla. Lisäksi mixeriä voi tilata verkosta usealta taholta.

Nestemäistä salmiakkia hyödynnetään myös salmiakkijuomissa, juustokakuissa ja hyytelöissä. Lisäksi siitä tehdään salmiakkikossua.

Reseptin työläin vaihe on toffeen jakaminen napostelupaloiksi. Jotkut kaatavat toffeen kuumana pieniin konvehtivuokiin. Ne ovat melko kalliita, ja niitä tarvitaan huomattava määrä. Jotkut tekevät salmiakkitoffeesta nekkuja, eli asettavat leivinpaperikartioita pystyyn sokeriin tai lumeen, kaatavat kuuman massan kartioon ja tökkäävät tikun perään. Jotkut kaatavat massan kuumana leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja leikkaavat sen jäähtyneenä paloiksi.

Itse levitin pöydälle tuorekelmua, laitoin kelmulle toffeemassaa pieninä nokareina, leikkasin kelmun palasiksi ja käärin kunkin toffeen omaan kelmupalaseensa.

Ilman kelmua, konvehtivuokaa tai muuta käärettä valmiit toffeet tarttuvat tiukasti kiinni toisiinsa ja purkkiin.

Jos massa ehtii annospaloihin jakaessa jäähtyä liikaa, se tarttuu napakasti kattilaan ja työskentelyvälineisiin. Sen saa uudestaan juoksevaksi lämmittämällä sitä.

Jäähtyneenä toffeeta voi helposti muovailla, ja siitä voi tehdä esimerkiksi palloja tai koristeita.

Jos leikkaat toffeeta eikä työ suju, kokeile kuumentaa veitsi.

Ainekset:

  • 3 dl fariinisokeria
  • 1 3/4 dl siirappia
  • 1 dl nestemäistä salmiakkia
  • 2 dl kuohukermaa (luomu)

Ohje:

  • Mittaa ainekset kattilaan ja anna kiehua, puuhaarukalla silloin tällöin sekoittaen. Pudota aika ajoin pisara seosta kylmään vesilasiin ja kaada vesi pois. Jos vesilasiin jäänyttä toffeeta pystyy helposti muotoilemaan, seos on valmis. Itselläni aikaa meni 35 minuuttia.
  • Jaa toffee pieniin annoksiin.
  • Toffeet säilyvät huoneenlämmössä.