Terveisiä Kööpenhaminasta: digitukea tarvitaan lisää

0
Kuntien arjen digiosaamista mietittiin Euroopan ystävyyskaupunkien kesken. Kuvassa Juuso Ranne Kaarinasta, Stella Armenia Moldovan Kahulista ja Andriy Kovih Romaniasta.

Kaarinan kaupunginvaltuutettu Juuso Ranne (sd.) kävi marraskuussa Kööpenhaminassa kuntatapaamisessa edustamassa Kaarinaa ja Suomea. Hän pääsi pohtimaan yhdessä Moldovan, Viron, Romanian, Bulgarian, Italian, Saksan ja Tanskan kanssa kuntien tapoja tuottaa kuntalaisille palveluita.

Varsinais-Suomessa yritetään parhaillaan miettiä, miten keskenään yhteismitattomat tietotekniset sote-järjestelmät saadaan yhdistettyä, ja sama on käynnissä muuallakin. Esimerkiksi Saksassa yhdistetään parhaillaan 575 eri hallinnon palvelua verkkoon, kertoo Ranne.

– Suomen palvelujen digitalisoituminen on eurooppalaisittain melko hyvällä tasolla. 76 prosentilla suomalaisista on digitaaliset perustaidot, kun EU:n keskiarvo on 56%. Tieto- ja viestintätekniikan asiantuntijoiden osuus työntekijöistä on Suomessa kaksinkertainen muihin EU:n maihin verrattuna.

Toisaalta 24% väestöstä kärsii Suomessa digiosaamisen puutteista ja digipalveluiden laatu on usein niin ja näin.

– Kuntatasolla pitää sekä Suomessa että muualla Euroopassa varmistaa, että julkisilla paikoilla verkko toimii, kunnan työntekijöillä on riittävästi osaamista ja oikeat työkalut ja kuntalaisilla mahdollisuus päästä tietoverkkoon käsiksi. Lisää yleisökoneita ja matalan kynnyksen kursseja tarvitaan, Ranne ynnää seminaarin antina.

Tiedot kävivät ilmi seminaarissa esitetystä Digitaalitalouden ja -yhteiskunnan indeksi (DESI) 2021 -raportista.