Uusi ennätys koronatartuntoja Kaarinassa – Joulukirkkoihin pääsevät vain nopeimmat

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarina teki uuden ennätyksen uusien koronatartuntojen määrässä viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen. Uusia tartuntoja tuli viikossa huimat 91.

Edellinen Kaarinan ennätys oli elokuulta. Silloin tartuntoja oli viikossa 77.

Tartuntoja on nyt Kaarinassa asukasta kohti enemmän kuin Turussa.

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 1329 koronatartuntaa.

– Virusta on Kaarinassa koululaisilla, koululaisten perheillä ja ihan joka paikassa, puuskahtaa Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén.

– Jäljitystyössä olemme valitettavasti nyt myöhässä, kun tautitapauksia on näin paljon.

Taudinkuvat ovat onneksi enimmäkseen lieviä.

Terveyskeskuksen ruuhkat ovat pahat. Yhteydenottoja tulee paljon varsinkin kolmansista koronarokotuksista.

Sandén muistuttaa, että kahden rokotteen suojateho ei hetkessä alene eikä kolmannen annoksen kanssa tarvitse kiirehtiä.

Lapsia aletaan mahdollisesti rokottaa Kaarinassa jo ensi tai sitä seuraavalla viikolla. Heidän rokotuksensa alkavat ensin riskiryhmäläisistä.

Tällä viikolla yli 12-vuotiaat pääsevät rokotuksille myös viikonloppuna, ajanvarauksella. Tarjolla on sekä ensimmäisiä, toisia että kolmansia rokotuksia. Rokotettavan on itse tarkistettava, että edellisestä rokotuksesta on riittävästi aikaa: ykkös- ja kakkosrokotteen välillä on oltava vähintään kolme viikkoa, kakkos- ja kolmosrokotteen välillä viisi kuukautta.

Kaarinassa on tarjolla kolmansia rokotuksia toistaiseksi vasta yli 50-vuotiaille sekä riskiryhmäläisille.

Ensimmäisen koronarokotteen on kaikista kaarinalaisista ottanut 78 prosenttia. Toisen rokotteen ottajien määrä on 74 prosenttia.

Laumasuojan kannalta tämä luku on merkityksellinen. Monet tahot ovat kuitenkin siirtyneet tarkoittamaan rokotekattavuudella vain yli 12-vuotiaiden rokotettujen osuutta eli niiden, jotka tosiasiallisesti voivat ottaa rokotteen. Heistä 91% oli käynyt Kaarinassa ottamassa yhden rokotteen, 87% myös toisen.

Joulukirkot vain nopeimmille

Kaarinan seurakunnassa on jouduttu rajoittamaan yleisömääriä. Kaarinalaisten kannattaa varautua siihen, että joulukirkkoon ei mahdu.

– Uskonnon harjoittamistilaisuuksissa eli esimerkiksi jumalanpalveluksissa koronapassiahan ei voi vaatia, mutta tapahtumat on järjestettävä muulla tavoin koronaturvallisesti. Päädyimme siihen, että sisään otetaan kolmasosa tilan normaalista maksimimäärästä, kertoo Kaarinan seurakunnan kirkkoherra Ville Niittynen.

Kaarinan kirkossa sisälle pääsee nyt 150 henkilöä, Kuusiston kirkossa vain 50.

– Kuusistossa ihmiset ovat tottuneet siihen, että sisään ei aina mahdu. Ja kyllä jouluna aina johonkin hiljentymään pääsee, Niittynen miettii.

Joulukirkkojen striimauksia ei toistaiseksi ole suunnitteilla.

Muissa kirkon tapahtumissa, kuten Kauneimmissa joululauluissa osallistujamäärää ei ole rajoitettu, vaan niissä vaaditaan koronapassia.

Ohjeistus tuli tuomiokapitulilta, mutta Niittynen arvelee, että eri seurakunnissa tulkitaan hiukan eri tavoin, mitkä tilaisuuden ovat uskonnon harjoittamista ja mitkä eivät. Esimerkiksi rippikoululaisten vanhempainillassa ei vaadittu Kaarinassa koronapassia, mutta muualla saatetaan päätyä eri ratkaisuun.

Ilmaantuvuusluvut

  • Kunnan koronatapausten määrä suhteessa sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan. Luvut ovat tiistailta 14.12.
  • Paimio 468
  • Kaarina 406
  • Turku 333
  • Lieto 244
  • Parainen 86