Aluevaaliehdokkaat: ”Työolot julkisessa terveydenhuollossa kuntoon ja toimintakulttuuriin muutos”

0

Julkisen terveydenhuollon hoitoon on nykyään hyvin vaikea päästä, ja moni on tyytymätön siihen, miten huolella vaivoja on tutkittu. Mitähän sote-päättäjiksi havittelevat kaarinalaisehdokkaat ehdottavat näiden ongelmien ratkaisemiseksi?

– Tätä olen itsekin joutunut pohtimaan, kommentoi kokoomuksen ehdokas Hannu Hurme.

Hän joutui hiljattain maksamaan itse yksityisellä leikkauksensa, koska terveyskeskuksessa ei nähty asiaa lähetteen arvoisena.

– Tuntui loukkaavalta, että veroeurot kelpasivat julkiselle terveydenhuollolle, mutta hoidon joutuu lisäksi itse hankkimaan yksityiseltä puolelta. Julkisen puolen henkilöstö on yhtä pätevää kuin yksityisellä, ja tilat ovat viimeisen päälle. Mikä siis mättää? En muuta keksi kuin eron toimintakulttuureissa. Sen muutos on tuskallisen vaikeaa. Silti siihenkin sote-muutos antaa mahdollisuuden. Julkisia palveluja uudistettaessa on syytä ottaa oppia parhaimmin toimivista malleista.

Kimmo Hollmén keskustasta toi esiin kolikon toisen puolen:

– Julkisen palvelun haaste on niukkuuden jakaminen. Yksityinen lääkäriasema voi myydä vastaanottopalveluita ja lisätutkimuksia, kun asiakas tai vakuutusyhtiö on maksamassa ne, vaikka kaikkea ei välttämättä heti aina tarvittaisikaan, hän kommentoi.

”Työntekijät jaksamisen äärirajoilla”

Monet Kaarina-lehden tavoittamat ehdokkaat olivat ennen kaikkea huolissaan julkisen terveydenhuollon työntekijöiden työoloista.

– Hoitotyön kohtuuton kuormittavuus vaikuttaa myös hoidon laatuun. Valtion budjetista saatava raha tulee kohdentaa sinne, missä on todellinen hätä, Kari Bakker Liike Nytistä totesi.

– Nykyinen sote-henkilökunta tekee parhaansa, mutta koronapandemia on ajanut monet jaksamisen äärirajoille, luonnehti Ismo Seivästö kristillisdemokraateista, joilla on näissä vaaleissa eniten kaarinalaisia ehdokkaita.

Sofia Virta vihreistä ehdotti ratkaisuksi sosiaali- ja terveyspalveluiden kunnollista resursointia ja työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtimista.

– Kenenkään ei tulisi joutua uupumaan työssään. Suomessa on monin paikoin erinomaisia esimerkkejä siitä, miten etäpalveluita hyödyntämällä on onnistuttu purkamaan hoitojonoja ja varmistamaan, että jokainen tulee kohdatuksi ja saa avun, Virta taustoitti.

Lisää henkilökuntaa ja työolojen kohentamista ehdottivat Bakkerin, Seivästön ja Virran lisäksi Hollmén ja Tiina Tuomarila keskustasta, Anitta Aaltonen SDP:stä, Toni Hongisto ja Katri Kapanen vasemmistoliitosta sekä Toni Toivonen kristillisdemokraateista. Seivästö ehdotti myös jonojen purkamista palveluseteleillä sekä johtamisen kehittämistä.

– Sote-alalta on karsittava vanhanaikaista hierarkkista ajattelua ja kehitettävä johtamista. Ottaisin myös mallia monissa Euroopan maissa käytettävästä perhelääkärijärjestelmästä. Nämä lääkärit ovat yksityisiä ammatinharjoittajia, jotka tuntevat potilaan kokonaisuutena, Toivonen puolestaan kommentoi.

– Nykyinen resurssivaje aiheuttaa huonon ilmapiirin, joka heijastuu suoraan palvelun laatuun ja aiheuttaa irtisanoutumisia. Hyvällä työilmapiirillä ja työtehtävän vaativuuden mukaisella palkkauksella saadaan riittävästi henkilökuntaa, Hongisto esitti.

Väliportaita pois

Sofia Virta ja Katri Kapanen toivat esiin, että eri ammattiryhmien välistä yhteistyötä on lisättävä, jotta asiakkaat eivät putoa palveluketjujen rakoihin.

– Tehokas palveluohjaus ja riittävän saavutettavat lähipalvelut parantavat ja ehkäisevät näitä haasteita, Kapanen myös painotti.

– On täysin typerää varata aika ensin yleislääkärille, joka kirjoittaa lähetteen erikoislääkärille. Jos asia on selkeä, miksei jätetä yhtä porrasta välistä viemästä muiden aikaa? Myös palveluseteli ajoissa säästäisi kuluja taatusti, kun hoidot eivät pitkittyisi tarpeettomasti, kommentoi Kimmo Ketamo perussuomalaisista.

Moni on ollut hyvin tyytyväinen julkiselta puolelta saamaansa terveydenhuoltoon. Tiina Tuomarila luonnehtikin, että julkisen terveydenhuollon palveluissa on vaihtelevuutta.

– Sote-uudistuksen yksi lähtökohta on järkevöittää ja sujuvoittaa toimintoja, hän mietti.

Haastateltaviksi poimittiin eri puolueista kiinnostavia ehdokkaita, joita ei ole jututettu aiemmin Kaarina-lehdessä aluevaaliasioista.