Ehdokas luupissa: ”Mielenterveyspotilaiden ei pitäisi joutua metsästämään apua”

0
Sara Luotonen asuu Kuusistossa. Hänellä on taaperoikäinen lapsi ja rescue-koira. Hän muutti Naantalista Kaarinaan vuonna 2019.

Historian, uskonnon ja yhteiskuntaopin opettajaksi opiskeleva Sara Luotonen on monille vihreille yliopistolaisille tuttu. Hän on toiminut useita vuosia hallituksessa sekä Turun vihreissä nuorissa ja opiskelijoissa että Varsinais-Suomen tieteen ja teknologian vihreissä.

Vihreisiin Luotonen liittyi lukioikäisenä Chilen vaihto-oppilasvuoden jälkeen.

– Siellä minua alkoi kiinnostaa yhteiskuntaan ja ympäristöön liittyvät kysymykset. Kun palasin Suomeen, kaikista puolueista vihreiden kanssa olin vähiten eri mieltä asioita, Luotonen naurahtaa.

Sote-asioissa hän haluaa tehdä töitä ennen kaikkea mielenterveyspalveluiden eteen.

– Mielenterveyshoitoa on vaikea saada, vaikka juuri näiden asiakkaiden on tavallista vaikeampaa lähteä hakemaan apua. Olisi ideaalia, että kun mikä tahansa julkinen taho saa selville, että ihmisellä on ongelmia, hänestä otettaisiin koppi eikä hänen tarvitsisi itse metsästää hoitoa, Luotonen toteaa.

– Varsinkin omassa ikäluokassani on paljon mielenterveysongelmia. Kun ihmisiltä lähtee työkyky tai he syrjäytyvät, tällä on vaikutus koko yhteiskuntaan.

Luotonen tahtoo myös siirtää painopistettä ennalta ehkäisyyn.

– Sotehan on siitä hassu, että säästöjä saadaan parhaiten panostamalla rahaa, kuten laittamalla hetkellisesti rahaa jonojen purkamiseen, jotta ongelmat eivät pahene, hän taustoittaa.

– Politiikkaa pitäisi ylipäätään tehdä pitkällä aikavälillä. Toivon, että saamme aluevaltuuston, jossa sote nähdään mahdollisuutena eikä leikkauskohteena.

Vihreiden nuorten puheenjohtajana

Mitä kaarinalaiset eivät sinusta tiedä? Olen ollut aktiivisesti mukana eläinsuojelussa.

Aiempi poliittinen toimintasi? Olen ollut sekä Turun vihreiden nuorten että Naantalin seudun vihreiden puheenjohtajana. Naantalissa olin koulutus- ja saaristolautakunnissa. Varsinais-Suomen vihreissä olen ollut varapuheenjohtajana. Lisäksi olen ollut vihreiden eläinpoliittisen työryhmän puheenjohtajana. Kaarinassa olen nyt ympäristölautakunnassa.

Lempiruokasi? Se vaihtelee kausittain! Nyt tykkään tehdä curry-ruokia.

Minkä kirjan luit viimeksi? Harry Potterit ovat menossa ties kuinka monetta kertaa. Ne ovat hyvä vastapaino opiskelulle.

Jos olisit supersankari, mikä olisit? Jokin heikoimpia puolustava. Voisin olla vaikkapa Gandalf.

Sara Luotonen

  • Ikä: 29
  • Ammatti ja koulutus: Opiskelee historian, uskonnon ja yhteiskuntaopin opettajaksi.