Häh: Joutuuko kaarinalainen vanhus jatkossa palvelukotiin minne tahansa Varsinais-Suomessa?

0
Kaarinan kaupungin vastuulla on tällä hetkellä useita vanhusten palvelukoteja. Kuva verenpainemittarista yhteisökoti Onnelasta Kaarinan keskustasta.

Maakuntauudistuksen yhteydessä hyvinvointialueille siirtyvät muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteydessä vanhuspalvelut.

Jatkossa hyvinvointialueen ja tällä viikolla valittavien aluevaltuutettujen vastuulle kuuluvat Kaarinassa esimerkiksi ikäihmisten neuvontaan keskittynyt Palvelutori Eerikki sekä vanhusten kunnalliset asuinyksiköt, kuten Kaarinakoti, Hovirinnan palveluasunnot, senioritalojen yhteisökodit ja perhehoitokylä Säde.

Uhkakuvana on, että jos kaarinalaisten ääni ei hyvinvointialueella kuulu, kaarinalainen vanhus saattaa jatkossa joutua sopivien paikkojen puutteessa hoivakotiin esimerkiksi Loimaalle tai jonnekin muualle kauas Varsinais-Suomeen. Mitä Kaarinan sosiaali- ja terveysjohtaja Mikko Pakarinen on mieltä, onko pelko aiheellinen?

– Ei. En näe tätä sen kummempana uhkana kuin nykyäänkään. Kyllä palveluita ja neuvontaa tarvitaan ja järjestetään Kaarinassa jatkossakin, Pakarinen vastaa.

– Ihmisen hoivapaikkaa ei myöskään sanella vaan siitä päätetään aina yhdessä tulevan asukkaan ja omaisten kanssa.

Kaarina on kehitellyt vanhuspalveluita innovatiivisesti. Pakarinen ei näe riskiä sille, että Kaarinassa jouduttaisiin nyt astumaan askeleita taaksepäin.

– Päinvastoin, tässä muutoksessa on paljon mahdollisuuksia. Esimerkiksi puhelimien palveluajat voivat olla paljon laajempia, kun toimijoita on enemmän. Toki paikallista tuntemusta voi olla jatkossa vähemmän.

Vanhusten palvelutarpeen ennakoidaan Kaarinassa kasvavan, samaa tahtia kaupungin väkiluvun ja vanhusten suhteellisen osuuden ripeän kasvun kanssa. Nyt valittavien aluevaltuutettujen käsissä on, mihin kuntiin jatkossa Varsinais-Suomessa rakennetaan uusia palvelukoteja ja tuotetaanko vanhuspalveluita omana tuotantona vai yksityisiltä yrityksiltä ostamalla.

Kaikki ikäihmisten käyttämät palvelut eivät siirry hyvinvointialueelle. Seniorit käyttävät paljon esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripalveluita, ja niistä vastaa jatkossakin Kaarinan kaupunki.