Kaarinakin luopuu karanteeniin asettamisesta – Hakeudu koronatestiin vain poikkeustapauksessa

0
Korona leviää Varsinais-Suomessa ennätysvauhtia. Arkistokuva.

Monet kaupungit, kuten Turku ja pääkaupunkiseudun kunnat, ovat luopuneet laajamittaisesta koronakaranteeniin asettamisesta sekä tarkasta jäljittämisestä. Nyt myös Kaarina liittyi joukkoon.

Perusteluna on, että terveydenhuolto on koronaepidemian vuoksi niin kuormittunut, että jäljitystyötä ei pystytä tekemään sitä tahtia, että siitä olisi hyötyä.

Kokonaan karanteeneista ja jäljityksestä ei Kaarinassa luovuta. Koronavirustaudin riskiryhmät sekä sote-palveluiden henkilöstö asetetaan edelleenkin karanteeniin ja heidän tartuntansa koetetaan jäljittää.

Kaarina ohjeistaa, että ihmisten tulee jatkossa sairastaa lievä koronavirusinfektio kotona eikä heidän kannata hakeutua terveydenhuollon koronanäytteenottoon. Oireilevan on kuitenkin hyvä välttää vapaaehtoisesti ihmiskontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Terveydenhuoltoon on syytä ottaa yhteyttä vasta, jos oireet muuttuvat vakaviksi, kuten hengenahdistuksessa ja yleistilan heiketessä selvästi.

Kotitestin voi tehdä, mutta vaikka testi näyttäisi positiivista, siitä ei tarvitse ilmoittaa terveydenhuoltoon eikä tulosta tarvitse varmistaa hakeutumalla koronanäytteenottoon. Koronatartunnasta tulee kuitenkin kertoa niille ihmisille, joiden kanssa on ollut läheinen kontakti, ja pyytää heitä välttämään vapaaehtoisesti kontakteja viiden päivän ajan altistumisestaan.

Terveydenhuollon näytteenottoon tulee hakeutua siinä tapauksessa, että oireileva henkilö on raskaana, hän kuuluu koronavirustaudin riskiryhmiin tai hän työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa, kuten ympärivuorokautisessa hoivalaitoksessa missä tahansa tehtävässä.

Terveydenhuollon koronanäytteen tuloksen saapumisella kestää tällä hetkellä 4-6 vuorokautta. Koronavirus alkaa tartuttaa noin kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista.

Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun sairastuneen perheenjäsenen oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta.