Kaarinan kaupunki jakaa ilmaisia liukuesteitä 65 vuotta täyttäneille

0
Kaarinan kaupungin lahjoittamat liukuesteet istuvat parhaiten pyöreäkärkiseen talvikenkään. - Näillä on yllättävän hyvä kävellä. Nämä pitävät hyvin, mutta kävellessä ei tunnu, että pohjissa olisi mitään ylimääräistä, arvioi liukuesteitä toimittajan pyynnöstä testannut Kirsi Murtomäki Palvelukeskus Eerikistä.

Vaihteleva talvisää on saanut ihmiset harkitsemaan nastakenkien hankkimista. Kaarinan kaupunki tarjoaa yli 65-vuotiaille ilmaiset liukuesteet kenkiin joka toinen vuosi.

– Kyllä niitä haetaan todella paljon varsinkin silloin, kun on liukasta. Toiveenamme tietysti olisi, että ihmiset hakisivat liukuesteet kenkiinsä jo ennen kuin liukkaat alkavat, palveluohjaaja Mirja Tengström huomauttaa.

Viime vuonna Kaarinan kaupunki lahjoitti 304 paria liukuesteitä ikäihmisille. Tämän talven osalta tilastointi on vielä kesken. Liukuesteitä voi hakea Palvelutori Eerikistä helmikuun loppuun asti henkilötodistusta vastaan.

Liukuesteitä on jaettu Tengströmin mukaan Kaarinassa jo useita vuosia. Aluksi käytäntönä oli, että jokainen 65 vuotta täyttänyt sai yhdet ilmaiset liukuesteet, mutta nyt uuden parin voi hakea siis joka toinen vuosi.

– Ajattelemme tätä ennalta ehkäisevänä palveluna ja toivomme, että ihmiset todella käyttäisivät niitä, eivätkä kaatuisi ja loukkaisi itseään liukkaalla, Tengström perustelee.

Liukuesteet puetaan kenkien päälle. Tengströmin mukaan on tärkeää valita omaan kenkään oikean kokoinen liukueste, jotta siitä on hyötyä. Liian väljät liukuesteet voivat liikkua jalassa, eivätkä ne tunnu kävellessä hyvältä.

Kaupoissa myydään erilaisia liukuesteitä eri tarkoituksiin. Jopa korkokenkiin on saatavilla liukuesteitä.

– Liukuesteet antavat hyvin pitoa liukkailla kaduilla, mutta lenkkeilyyn valitsen itse mieluummin nastakengät, koska ne ovat paremmat kävellä, Tengström vertaa.

Väitetään, että kengän päälle vedetyt villasukat pitävät liukkailla vähintään yhtä hyvin kuin nastakengät.

– Ennen vanhaanhan käytettiin huopatossuja, joten voi tuossa olla jotakin perää. Kaikkea voi toki kokeilla, mutta mielellään niin, että pitää ensin jostakin kiinni, Tengström muistuttaa.