Kaarinan koronatartuntaennätys kaksinkertaistui viikossa

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä. 19.1.2022 lehdestä eteenpäin kaikkia oireilevia ei enää ole testattu.

Viime Kaarina-lehden jälkeen ilmaantuneiden uusien koronatartuntojen määrä Kaarinassa on niin suuri, että se käytiin tarkistamassa useasta lähteestä ennen kuin se uskallettiin painaa totena lehteen. Uusia koronatartuntoja viikossa oli kertynyt kaksinkerroin edelliseen ennätykseen verrattuna: 403.

Hurja ennätystulos tuli siitä huolimatta, että Kaarinassa ei enää testata kuin osa koronaepäillyistä. Viralliseen terveydenhuollon koronanäytteeseen, jonka tulokset näkyvät THL:n tilastoissa, ovat Kaarinassa oikeutettuja enää vain riskiryhmäläiset, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä raskaana olevat.

– No on meillä otettu näytteenottoon muitakin. Monet tarvitsevat virallisen todistuksen koronatartunnasta, selittää Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén.

Valtavat tartuntamäärät ovat aiheuttaneet sen, että positiivisesta koronanäytteestä päästään Kaarinassa soittamaan koronaviruksen saaneelle vasta 5–7 päivän kuluttua.

Suurista tartuntamääristä huolimatta vakavia taudinkuvia on vähän.

– Virus vaikuttaa olevan nyt hyvinkin lievä. Rokotuksillahan näitä vakavia taudinkuvia on pystytty välttämään, Sandén miettii.

28.1. asti voi käydä arkisin Oskarintalolla eli vanhalla virastotalolla ottamassa ilman ajanvarausta sekä ensimmäisen, toisen että kolmannen koronarokoteannoksen. Tosin 5–11-vuotiaita lapsia rokotetaan vain ajanvarauksella.

Ajanvarauksella on mahdollista saada rokote myös viikonloppuna 29.–30.1.

Terveyskeskuksen puhelimet ovat yhä erittäin ruuhkaisia eikä kiireettömiä vastaanottoaikoja saa.

– Ei ole näkyvissä, milloin tämä ruuhka helpottaisi. Työntekijät ovat lujilla, ja henkilökunnan poissaoloja on paljon. Yhtälö on mahdollisimman huono tällä hetkellä, sanoo Sandén.

– Kunpa tämä loppuisi pian.

Kaarinassa on ollut 2418 koronatartuntaa koko epidemian aikana.

Kaarinan koronarokotuskattavuus ei ollut viikossa muuttunut.

Ilmaantuvuusluvut


Turku 1636

Kaarina 1492

Lieto 1131

Paimio 1394

Parainen 796

Ilmaantuvuusluku tarkoittaa kunnan koronatapausten määrää suhteessa sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan. Luvut ovat tiistailta 25.1.