Kaarinan kotihoito lujilla epidemian vuoksi: Omaisia pyydetään avuksi

0
Kaarinan kotihoidon tiimiesimies Terhi Manninen menossa käynnille yhteisökoti Onnelaan, jossa omissa huoneissaan asuvilla ikäihmisillä on yhteinen keittiö ja oleskelutilat. – Olen nyt ollut oman työn ohessa paikkaamassa kotihoidon työntekijöiden poissaoloja. Kentälle on toisaalta kivaakin päästä, mutta omat työt tietenkin odottavat sillä aikaa, hän kommentoi.

Yhä paheneva koronatilanne on asettanut Kaarinan kotihoidon vaikeaan tilanteeseen.

– Meillä on koko ajan henkilöstöä pois. Työntekijät ovat koronan vuoksi eristyksessä tai karanteenissa, eikä nykyään vähääkään sairaana voi tulla töihin tai lasta laittaa hoitoon tai kouluun, kertoo Kaarinan kotihoidon johtaja Jenni Haapanen.

Kotihoidolla oli vaikeuksia saada henkilöstöä jo ennen koronaepidemiaa, ja korona on vaikeuttanut sijaisten saamista merkittävästi entisestään. Samaan aikaan pandemia on lisännyt kotihoidon töitä: Kotihoidon hoitajat ja sairaanhoitajat antavat asiakkaille koronarokotuksia ja ottavat heiltä koronanäytteitä. Koronavirusta sairastavia asiakkaita on jatkuvasti, ja heitä on hoidettava erityisjärjestelyin.

– Olemme jo pitkään tehneet tuplavuoroja ja ylitöitä. Henkilöstö on joustanut paljon ja väsynyt. Nyt alkaa olla aika kriittinen tilanne, Haapanen suree.

Töitä joudutaan priorisoimaan


Seurauksena on, että kotihoidossa joudutaan priorisoimaan töitä, jotta välttämättömimmät työt saadaan hoidettua.

– Olemme nipistäneet arvioinneista ja kotikuntoutuksesta, ja jatkossa joudumme ehkä lyhentämään asiakkaan kotona vietettävää aikaa nykyisestä vähästäkin. Lisäksi useampia käyntejä muutetaan etäkäynneiksi tai puhelinsoitoiksi, Jenni Haapanen sanoo.

Kullekin asiakkaalle ja hänen omaisilleen kerrotaan, mikäli tällaisia muutoksia tulee juuri hänen kohdalleen. Haapanen toivoo asiakkailta ja omaisilta ymmärrystä sille, miten lujilla kotihoito on.

– Toivoisimme myös, että omaiset varautuvat tukemaan omia ikäihmisiä arjessa.

Omaiset pystyvät auttamaan esimerkiksi ruokailussa, pukeutumisessa, peseytymisessä ja kodin askareissa, kuten roskien viemisessä.

– Ja kun normaalistikaan meillä ei riitä aikaa jutusteluun, tällä hetkellä aikaa siihen ei varsinkaan ole – ja nyt jos koskaan ikäihmiset tarvitsisivat seurustelua. Koronatilanne ahdistaa heitä paljon.

Kotihoidolle ei ole lakisääteisiä henkilöstömitoituksia, joten yksiselitteisiä mittareita ei ole sille, milloin kotihoito ei koronaepidemian vuoksi enää täytä tehtäväänsä.

– Olemme kuitenkin jo nyt kriittisessä tilanteessa ja epidemiahuippua ennustetaan vasta parin viikon päähän.