Kaarinassa ei pystytä enää jäljittämään kaikkia altistuneita

0
Teidossa olleet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Joulun ja uudenvuoden pyhät eivät tuoneet helpotusta Kaarinan koronatilanteeseen. Päinvastoin!

– Tilanne on heikentynyt selkeästi. Positiivisia koronatartuntoja todetaan nyt kaksinkertaisesti, jos verrataan tilannetta ennen joulua. Päivittäin tapauksia on 20-40 kappaletta, Kaarinan kaupungin johtava ylilääkäri Antti Sandén kertoo.

Myös omikronia on runsaasti liikkeellä.

– Oletuksena on, että liki 100 prosenttia tapauksista on omikronia tällä hetkellä.

Pahentanut koronatilanne aiheuttaa ruuhkaa jo entisestään ruuhkautuneissa testauksessa ja jäljityksessä.

– Jäljityksessä on tällä hetkellä 3-4 päivän viive ja kaikkia altistuneita emme pysty kartoittamaan. Keskitymme lähinnä altistuneiden osalta lähipiirin kartoitukseen.

Sandén ennakoi, että ensi viikolla alkavat koulut tulevat edelleen heikentämään koronatilannetta.

– Valitettavasti joulunpyhien vierailut näkyvät tautitilastoissa ja koulujen alettua koronatartuntojen määrät tulevat lisääntymään.

Ennen joulua koronaa todettiin eniten kouluikäisillä ja heidän vanhemmillaan.

– Koronaa on edelleen kaikissa ikäryhmissä, mutta etenkin koululaisilla ja heidän 30-45-vuotiailla vanhemmilla.

Sosiaalinen etäisyys

Koronan virusmuunnos omikron tarttuu herkemmin ja leviää sen vuoksi kovaa vauhtia.

– Sosiaalinen etäisyys ja kolmas rokoteannos on suositukseni taudin välttämiseksi. Rokotettujen joukossa on tartuntoja, mutta rokottamattomat sairastuvat kiistatta helpommin, Sandén vahvistaa.

Kaarinan pääterveysaseman sairaalassa on koronan vuoksi hoidossa tällä hetkellä neljä potilasta, kun aikaisemmin määrä on ollut 1-2.

– Sairaalassa olevien määrä riippuu maakunnan tilanteesta, sillä pyrimme auttamaan esimerkiksi TYKSiä ja muita terveyskeskuksia, Sandén selventää.

Kaarinassa on todettu edellisen Kaarina-lehden ilmestymisen jälkeen 130 uutta koronatartuntaa. Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 1668 koronatartuntaa. Ensimmäisen koronarokotteen on kaikista kaarinalaisista ottanut 78,2 prosenttia, toisen rokotteen 75,6 prosenttia ja kolmannen 29,7 prosenttia.

Lapsille pop up -rokotuksia

Viime viikolla Kaarinassa alkoivat kaikkien 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotukset.

– Kaikki ajat, mitä lasten rokotuksiin oli varattu, myös menivät. Lisäksi lapsille järjestetään pop up -rokotus tulevana perjantaina 7. tammikuuta pääterveysaseman neuvolassa. Sinne voi tulla ilman ajanvarausta, Sandén sanoo.

Lasten rokotteena on BioN-Tech-Pfizerin rokote, josta lapsille käytetään tälle ikäryhmälle tarkoitettua pienemmän annoksen sisältävää valmistetta. Ennen koulujen alkuja koululaisille halutaan tarjota myös toinen mahdollisuus rokotuksiin.

– Jos saamme tarpeeksi porukkaa rokottamaan, viikonlopulle on mahdollisesti tulossa myös toinen lasten rokotustapahtuma. Tiedotamme tästä lähiaikoina lisää.