Kielikylpyä kaukalossa: Kaarinan Kiekko-Poikien juniorit pelaavat sarjaa maarianhaminalaisen MIFK:n riveissä

0
Kaarinan Kiekko-Pojat ja MIFK järjestivät yhteisen harjoitusleirin joulun jälkeen Maarianhaminassa. Kuvassa KaKiPon joukkueesta Elias Jansson (takana keskellä), Emil Fonselius, Mauno Lindfors, Aron Eklund, Rasmus Nurmi (edessä vasemmalla), Eemil Laasola, Daniel Nieminen, Okko Vennelä ja Eemil Nurmi.

Kaarinan Kiekko-Poikien puheenjohtaja Niklas Nurmi on palannut juuri harjoitusleiriltä Ahvenanmaalta. Pelaajapulasta kärsinyt 2004–2006 syntyneiden poikien joukkue teki täksi kaudeksi yhteistyösopimuksen maarianhaminalaisen MIFK:n kanssa. Yhteistyökuvio on Nurmen mukaan ainutlaatuinen jääkiekossa, etenkin Varsinais-Suomen alueella.

Vielä kauden alkaessa näytti siltä, ettei viitisen vuotta kasassa ollut kaarinalaisjoukkue pysty tänä vuonna pelaamaan ollenkaan sarjaa.

– Pelaajamäärä oli kiikun kaakun. Sarja on raskas, ja liitolla on sääntö, että joukkueella pitää olla vähintään yksi maalivahti ja kymmenen kenttäpelaajaa, Nurmi kertoo.

Hän tunsi maarianhaminalaisen MIFK:n joukkueenjohtajan entuudestaan ja tiesi, että siellä oli myös pulaa pelaajista. Yhteistyön ehdottamista helpotti se, että Nurmi puhuu äidinkielenään ruotsia.

– Olen ajanut tällaista yhteistyötä seurassa pitkään. Olemme pieni seura ja tulemme aina olemaan. En näe mitään huonoa siinä, että teemme yhteistyötä muiden seurojen kanssa. Se on ihan sama kuin työelämässä, että jos on pieni firma, niin yhteistyöllä pärjää paremmin.

Kaarinalaisilla kaksoisedustusSuomen jääkiekkoliitto hyväksyi ehdotuksen yhteisjoukkueesta. MIFK oli jo ehtinyt ilmoittautua U17 alempaan sarjaan, joten Kaarinan Kiekko-Poikien pelaajille myönnettiin kaksoisedustus ja he saavat siten pelata MIFK:n peleissä. Toistaiseksi KaKiPon pelaajat ovat olleet mukana vain Manner-Suomessa pelattavissa vierasotteluissa, mutta kevätkaudella on tarkoitus saada kaarinalaisia pelaajia mukaan myös MIFK:n kotipeleihin Maarianhaminaan.

Tähänastisten kokemusten perusteella Nurmella on seurayhteistyöstä pelkästään hyvää sanottavaa. Ilman pelaajavaihtoa olisi ollut riski, että osalla pojista kiekkoharrastus olisi lopahtanut kokonaan.

– Meidän pelaajamme eivät ole olleet hirveän innokkaita siirtymään muihin seuroihin, koska olemme niin sanotusti matalan kynnyksen joukkue. Pelaaminen ei ole niin kilpailuhenkistä kuin isoilla seuroilla naapurissa, Nurmi perustelee.

Joululomalla seurat järjestivät yhteisen, kolmen päivän pituisen harjoitusleirin Maarianhaminassa. Jos koronatilanne sallii, vastaava leiri järjestetään kevään aikana Kaarinassa. Leirin aikana tehtiin periaatepäätös ja herrasmiessopimus, että myös ensi kausi (2022-2023) jatketaan samalla kaavalla.

Yhteistyö ei olisi Nurmen mukaan mahdollista, ellei molempien seurojen tahtotila olisi sama.

– Nyt kaikki palaset osuivat kohdilleen. Molemmilla joukkueilla on melko samanlainen ajatusmaailma kilpailun suhteen. Emme ole maailman paras joukkue edes yhdessä, mutta teemme aina parhaamme ja meillä on hauskaa.

MIFK on tällä hetkellä sarjataulukossa peränpitäjänä, mutta ottelut ovat Nurmen mukaan olleet tasaisia, ja mikä parasta, kaikkiin peleihin on saatu riittävä määrä pelaajia.

Kielitaitoa ja ystäviäSeurojen välistä yhteistyötä tehdään ennen kaikkea urheilun takia, mutta Nurmi näkee yhteistyössä myös muunlaisia hyötyjä. Suurin niistä on kielen oppiminen. MIFK:n valmentaja Kenneth Westerback on lähtöisin Vaasasta, joten joukkueiden yhteiset harjoitukset pystytään helposti vetämään molemmilla kielillä. Pelaajat puhuvat Nurmen mukaan keskenään ruotsia ja englantia.

– Pojille tulee automaattisesti laajempi ystäväpiiri ja ehkä heillekin jää takaraivoon ajatus, että yhteistyöllä on valtava voima ja vaikutus. Kaikki saavat harrastuksen lomassa mahdollisuuden oppia ruotsin kieltä. Yleensä oppimiselle ollaan vastaanottavaisempia silloin, kun se on mukavaa, Nurmi ajattelee.