Kiistelty puolue tuli Kaarinaan – Rauli Dahl haluaa kansalaisille edes jotain oikeuksia

0
– En koe itseäni poliitikoksi vaan asioitten parantajaksi, Rauli Dahl kommentoi.

Kaarinassa aluevaltuustopaikoista kisaa tuttujen ryhmien rinnalla täysin uusi puolue, Valta kuuluu kansalle (Vkk). Ääriliikkeeksi luonnehdittu puolue perustettiin vasta syyskuussa, mutta se on saanut rakettimaisesti suosiota koko Suomessa ja esittelee Kaarinastakin kaksi aluevaaliehdokasta.

Puolueen keskeisenä hahmona on kiistelty, perussuomalaisista erotettu Ano Turtiainen Juvalta. Ryhmän agendalistalla on vastustaa pandemiarajoituksia ja rokotuksia, maahanmuuttoa sekä järjestelmiä ylipäätään. Lisäksi puolue julistaa olevansa kristillinen.

Kaarinassa Vkk:lla on kaksi ehdokasta, joista toinen on piikkiöläinen Rauli Dahl.

– Kaikki uudistukset, mitä on viime aikoina tehty, ovat tehneet kansalaisten asioita vain huonommiksi. Haluan päästä puhumaan sen puolesta, että kansalaisilla säilyy edes jotain oikeuksia eikä kaikkea keskitetä yhteen valtavaan kasaan, puuskahtaa Dahl.

– Nykyisillä muutoksilla ei ole kehitetty Suomea paremmaksi vaan tuotetaan tietyille ihmisille voittoa ja tehdään Euroopasta kuin Yhdysvallat.

Dahl on ollut Vkk:ssa jo sen alkuhetkissä ja on nähnyt itse ryhmän suosion huiman nousun. Mukaan on ilmaantunut paljon jäseniä myös muista puolueista.

Dahl on vankkumatta puolueensa agendan kannalla.

– Ano Turtiainen on loistava puheenjohtaja, vaikka häntä haukutaan. Hän puhuu suoraan, mikä ei tietenkään ihmisille sovi. Esimerkiksi koronapassi on minusta vain alkusoittoa sille, miten meitä jatkossa valvotaan.

Dahl itse teki uransa konepajalla ja toimii nykyään muusikkona.

– Kutsun itseäni kehittäjäksi. Aloitimme 1970-luvulla VR:n konepajalla. Pikkuhiljaa kehittäminen lähti liikkeelle oman nurkan järjestämisestä, ja siitä alettiin sitten uudistaa asioita enemmänkin.

Kun VR:n konepaja 2000-luvulla lakkautettiin, Dahl sai kuulla, että viisikymppistä ei kukaan huoli töihin. Hän ei uskonut vaan kävi iltaisin kouluja ja kertoo päässeensä kehittämään Turun kaupungin kuntoutustoimintaa halkosahalla. Sen jälkeen hän päätyi vielä töihin kuljetusyritykseen.

Varissuolla asuessaan Dahl veti nuorisolle maalaustaidepajaa kotouttamisprojektina ja valmensi juniorijääkiekkoa. Hän on soittanut useissa pienissä bändeissä. Hiljattain julki tuli seitsemäs levy ja samalla 20-vuotis-juhlajulkaisu Lisebel & Gafiero -kokoonpanossa, jossa Dahl soittaa kitaralla rockia ja rautalankaa.

Ehdokas luupissa: Makkarasoppaa ja nuottikirjoja

Mitä kaarinalaiset eivät sinusta tiedä? Eivät mitään. Asun Piikkiössä takamettässä eikä minua moni tunne täällä. Alun perin olen Turusta.

Aiempi poliittinen toimintasi? Olin parikymmentä vuotta sitten Varissuolla demareissa mukana ja pääsin vaikuttamaan siihen, että Turun Musiikkijuhlat alkoivat menestyä. Sitten tuli kuitenkin omaa musiikkihommaa niin paljon, että jättäydyin pois.

Lempiruokasi? Teen kaikki ruuat itse, sellaisia perusruokia kuin härkäpataa, makkarasoppaa, papusoppaa ja makaronilaatikkoa. Olen myös kahvihullu.

Minkä kirjan luit viimeksi? Nuottikirjan. Muita kirjoja en kauheasti lue.

Jos olisit supersankari, mikä olisit? Olen Rämpy. Se on lempinimeni, koska rämpytän kitaraa. Olen myös Gafiero. Sillä nimellä Puerto Ricossa kutsutaan kansanmuusikoita.

Rauli Dahl

  • Ikä: 71
  • Ammatti ja koulutus: Nyt eläkkeellä. Työura VR:llä konepajalla esimiestehtävissä, Turun kaupungilla työllistämiskuntoutuksessa sekä kuljetusalan yrityksessä vastaavana työnjohtajana.