Kotipelit onnistuivat koripallossa,salibandyn kasvu tyssää salipulaan

0
Ura Basketin naisten joukkue (valkoiset paidat) pelaa läntisen alueen 2. divisioonaa.

Kotimaisissa talvilajien palloilusarjoissa ollaan puolivälin tienoilla ja on aika kurkistaa kaarinalaisten seurojen tilanteeseen eri joukkueiden ja sarjatasojen tiimoilta.

Seuroja ja lajeja löytyy paljon, mutta tällä kertaa keskitymme lajeista koripalloon, salibandyyn ja jääkiekkoon, joissa ottelumäärät ja harrastajamäärätkin ovat suurimpia.

Koripallossa havitellaan playoff-paikkaaSuurimman siivun joukkuemäärissä ja harrastajissa vie Ura Basket, jolla on joukkueita useilla eri sarjatasoilla niin miehissä, naisissa kuin pojissa ja tytöissäkin. Seuralla on joukkueita yhteensä eri ikäryhmissä 19 ja harrastajia niissä löytyy huimat 350. Lisäksi valmentajia seurasta löytyy 51.

Seuran edustusjoukkue pelaa valtakunnallista B I -divisioonaa, joka on koripallossa kolmanneksi ylin sarjataso. Tavoitteena on sarjatason vakiinnuttaminen ja omien pelaajien kehittäminen. Joukkue on tällä hetkellä omassa lohkossaan sijalla viisi, kun playoff-peleihin pääsee neljä joukkuetta molemmista lohkoista.

– Ihan hyvin on sarja lähtenyt käyntiin ja etenkin kotipelit ovat olleet hyviä. Vieraissa on hieman ollut vaihtelevia kokoonpanoja eikä oma pelaaminenkaan ole ollut sillä tasolla kuin kotona, mutta tavoite sarjassa on päästä neljän joukkoon ja sitä kautta playoff-peleihin, kertoo päävalmentaja Arttu Mannelin.

U19-pojat pelaavat valtakunnallista I-divisioonaa ja ovat sarjassa tällä hetkellä sijalla kuusi. U17- ja U16-pojat pelaavat SM-sarjaa ja ovat sijoilla kuusi ja kahdeksan. U15-pojat pelaavat Robert Petersen Cup -sarjaa ja johtavat omaa lohkoaan.

U17-ja U16 tytöt pelaavat valtakunnallista I-divisioonaa ja ovat tällä hetkellä sijoilla yksi ja viisi. Naisten joukkue pelaa läntisen alueen II-divisioonaa ja on tällä hetkellä sarjassa kolmantena.

Näiden ylempiä sarjoja pelaavien joukkueiden lisäksi löytyy seurasta suuri määrä läntisen alueen sarjoja pelaavia joukkueita mikroista ja mineistä aikuisiin.

– Hyvin on kausi myös junioripuolella lähtenyt käyntiin. Vaikka menestyminen sarjoissa onkin hienoa, niin seurassa ykköstavoitteena kuitenkin on pelaajien kasvattaminen ja kehittyminen sekä laadukkaan toiminnan kautta koko seuran toiminnan kehittäminen, toteaa Ura Basket toiminnanjohtaja Timo Virkkula.

Väki vaihtui jääkiekkokaukalossaKaarinan Kiekkopojat vastaa alueen jääkiekon junioritoiminnasta, HC Indians aikuisten ja U22-joukkueista. Juniorisarjoihin, joita pelataan alueellisesti läntisellä alueella, osallistuu KaKiPo:n U9–U10 yhteisjoukkueella ja U11, U12 sekä U17 omilla joukkueillaan.

Jääkiekkoliitto on oheistanut nuorimmat ikäluokat U9–U12 pelaamaan sarjat lähialueen joukkueiden kesken niin, että matkustuskustannukset saadaan mahdollisimman kustannustehokkaiksi. U17 pelaa länsirannikon alueellista alempaa sarjaa, joka on jaettu kuuteen eri lohkoon. Joukkue on tällä hetkellä omassa lohkossaan viidentenä.

Kaarinan Kiekkopojat vastaa alueen juniorijääkiekosta, ja seurassa on juniorijoukkueita U9-ikäluokasta aina U17-ikäluokkaan asti. Harrastajamäärä on tällä hetkellä noin 150. Määrä on pysynyt melko vakiona viimeisen kahden vuoden aikana. Valmentajia eri joukkueissa on yhteensä noin 10–15, kertoo seuran puheenjohtaja Niklas Nurmi.

– U17 on meidän vanhin ikäluokkamme, ja siinäkin on ollut haastetta joukkueen kasaamisessa. Olemmekin päätyneet yhteistyöhön Maarianhaminan IFK:n kanssa, jotta olemme saaneet joukkueen sarjaan.

HC Indians pelaa jääkiekon Suomi-sarjaa, joka on kolmanneksi korkein sarjataso jääkiekossa. Sarjassa on mukana 14 joukkuetta, ja tällä hetkellä HCIK on sarjassa sijalla kahdeksan. U22-joukkue on pelannut KaKiPo-nimellä ylempää jatkosarjaa ja on omassa lohkossaan tällä hetkellä sijalla viisi.

– HC Indiansin kausi on alun vaikeuksien kautta sujunut paremmin, ja tavoite on edelleen päästä ylempään jatkosarjaan ja sitä kautta playoff-peleihin. Joukkue muuttui melko lailla viime kaudesta osan pelaajista vaihtaessa maisemaa ja osan lopettaessa, mutta uusien pelaajien myötä ja vanhojen nostaessa tasoaan olemme hyvässä vauhdissa kohti ylempää jatkosarjaa, kertoo HC Indians päävalmentaja Rasmus Varheenmaa.

– Meillä on U22-joukkueessa ollut melko kapea materiaali, ja vaikka yhteistyötä on tehty edustusjoukkueen kanssa, niin kausi on mennyt hieman mollivoittoisissa tunnelmissa. Pelit jatkuvatkin keväällä alemmassa jatkosarjassa, toteaa vastuuvalmentaja Juha Nevalainen.

Salibandy vaatii mattosalinSBS Littoinen on salibandyseura, jolla on junioritoimintaa tytöille ja pojille sekä miesten joukkue. Seura on perustettu vuonna 2017, joten toiminta on vielä melko uutta ja etsii näin ollen vielä muotoaan. Harrastajia kuitenkin löytyy noin 240, joukkueita eri ikäluokissa viisi. Tämän lisäksi on kerran viikossa 5–10-vuotiaille pidettäviä kerhoja useita.

Alueen sarjoissa pelaavia joukkueita on pojissa P15, P13, P11 ja tytöissä T14. Joukkueet pelaavat oman ikäluokkansa länsirannikon ylempiä ja alempia sarjoja sekä haastajasarjaa. P13 pelaa länsirannikon kilpasarjaa ja on tällä hetkellä omassa lohkossaan kolmantena. Junioreiden lisäksi seuraan on perustettu miesten joukkue, joka pelaa alueen 5-divisioonassa.

– Harrastajamäärien kasvaessa ongelmaksi muodostuu harjoitus- ja pelipaikat, joita ei Kaarinasta salibandyyn sopivia kovinkaan montaa löydy. Salibandy on nimittäin lajina sellainen, että se vaatii alustaksi maton, ei niinkään pelaajien vuoksi vaan pallon käyttäytymisen vuoksi. Toivotaan, että saamme Kaarinaan lisää harjoitusvuoroja uusien rakennettavien koulujen ja hallien myötä, toteaa seuran puheenjohtaja, Markus Valenius.

Kaarinan Karhut on toinen Kaarinassa toimivista salibandyseuroista. Seuralla on junioritoimintaa pojille kahdessa eri sarjassa, P21 ja P16. Aikuisille tai tytöille ei sarjatoimintaa seurassa järjestetä.

P21-pojat pelaavat länsirannikon 2. divisioonaa ja ovat tällä hetkellä yhdeksän joukkueen lohkossa sijalla kuusi. P16-pojat pelaavat länsirannikon haastaja -sarjaa ja ovat tällä hetkellä omassa lohkossaan sijalla seitsemän.

– Kaarinan Karhulla on tällä hetkellä vain nuo kaksi sarjajoukkuetta. Niissä pelaajia on sekä Kaarinasta että Turusta, ja itse asiassa P16-joukkue on yhteisjoukkue TPS:n kanssa. Pelaajia mukaan mahtuisi lisää, sillä korona on vaikuttanut meilläkin pelaajamääriin, joka on jonkin verran pudonnut aikaisemmista vuosista, kertoo P16-joukkueen valmentaja Ari Laine.

– Harjoittelumahdollisuudet voisivat Kaarinassa olla paremmatkin, sillä salivuoroista ja niiden jakamisesta käydään aina kovaa kilpailua eri lajien kesken ja usein tuloksella on suoraan vaikutusta harrastajamääriin. Mekin joudumme ostamaan joitakin salivuoroja, jotta pystymme harjoittelemaan riittävästi, jatkaa Ari Laine.