Kylmin alkutalvi Kaarinassa 11 vuoteen

0
Aurinkoista pakkassäätä Kallenraitilla tämän viikon maanantaina.

Marras-joulukuu oli Kaarinassa kylmin 11 vuoteen.

Näiden kahden kuukauden keskilämpötila laski Yltöisten mittausasemalla Piikkiössä lopulta 2,1 asteeseen pakkasen puolelle, mikä on ollut lämpiminä viime vuosina harvinaista.

Marraskuussa mittausaseman keskilämpötila oli 1,8 astetta plussalla ja joulukuussa peräti 5,3 astetta miinuksella. Edellisen kerran yhtä kylmää oli loppuvuonna 2010, jolloin vuoden kahden viimeisen kuukauden keskiarvolämpötila oli peräti 5,8 astetta pakkasen puolella.

Vaikka seudulla onkin ollut vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen pitkiä pakkasjaksoja, ei lumipeitettä ole kertynyt juuri tavanomaista enemmän ja pakkasjaksoon nähden jopa poikkeuksellisen vähän. Vuoden 2022 ensimmäisenä sunnuntaina lumensyvyyden kerrottiin Yltöisissä olevan 9 senttimetriä, kun esimerkiksi vertailuvuotena 2010–11 pitkän pakkasjakson seurauksena lumensyvyys oli 2.1.2011 peräti 33 senttimetriä.

Jos loppuvuosi 2021 oli keskiarvollisesti poikkeuksellisen kylmä, oli se sitä myös yksittäisinä huippulukemina. Tapaninpäivänä mitattu 21,3 asteen pakkaslukema oli kylmin joulukuun pakkaslukema sitten vuoden 2010, jolloin 16.12. elohopea laski 23,2 asteeseen.