Littoislainen lääkäri yllätti, Vauranoja palasi politiikkaan äänivyöryllä

0
Sanna Vauranoja ja Susanna Majasuo korostavat, että sote-uudistuksen tavoitteena on palvelujen parantaminen. - Lähtökohtana ei voi olla, että palveluja huononnettaisiin joissakin kunnissa.

Kokoomus sai ainoana puolueena Kaarinasta kaksi edustajaa aluevaltuustoon.

Vaalien isoin yllättäjä oli kokoomuksen ehdokas Susanna Majasuo , joka keräsi 1  049 ääntä. Littoislainen Majasuo nousi viime kevään kuntavaaleissa Kaarinan kaupunginvaltuustoon, mutta esimerkiksi puoluetoveriinsa Sanna Vauranojaan verrattuna hän on monille vielä melko tuntematon.

Kampanjatyötä hän teki pääasiassa sosiaalisessa mediassa ja jakamalla vaaliesitteitä Kaarinan alueella.

– Olen työskennellyt 20 vuotta lääkärinä ja kohdannut työssäni paljon ihmisiä. Uskon, että äänestäneiden joukossa oli paljon potilaita ja työkavereita, ihotautilääkärinä lääkärikeskus Mehiläisessä työskentelevä Majasuo arvelee.

Edelliskaudella kuntapolitiikasta pois jättäytynyt Sanna Vauranoja sai kaarinalaisista ehdokkaista toiseksi suurimman potin, 1 419 ääntä.

– Totta kai lähdin tavoittelemaan valtuustopaikkaa, mutta näin suuri äänimäärä oli yllätys. Olen viimeksi ollut ehdolla viisi vuotta sitten, joten en ole mittelöinyt kannatustani. Olo on edelleen vähän hämmentynyt, Vauranoja hymyili maanantaina.

Molemmat naiset myönsivät olevansa jopa hieman yllättyneitä siitä, että sote-osaajat löivät itsensä niin vahvasti läpi kautta Suomen. Varsinais-Suomessa 40 prosentilla läpi päässeistä on työkokemusta hoitoalalta.

– Minä jopa vähän toivoinkin tätä, mutta en odottanut, että sote-asiantuntijuus korostuu näin paljon. On hyvä asia, että joukossa on paljon osaamista, kun lähdemme rakentamaan uudenlaista mallia, Majasuo näki.

Turhaa vastakkainasettelua

Vaalidebateissa puolueiden välillä oli mielipide-eroja sen suhteen, mikä on yksityisten sosiaali- ja terveysyritysten rooli tulevaisuudessa. Majasuo pitää yksityisen ja julkisen sektorin vastakkainasettelua turhana.

– Ideologinen syyllistäminen on tässä kohtaa hedelmätöntä. Jos perusterveydenhuollosta puuttuu tuhat lääkäriä, jotenkin se on ratkaistava. Tuntuu aika erikoiselta, jos ei pystytä hyödyntämään yksityisen puolen resursseja.

Vauranojaa harmittaa, että palveluseteleistä puhuttaessa keskiöön on nostettu vain hyvinvointijätit, vaikka yksinyrittäjät ja pienet perheyritykset tuottavat merkittävän osan esimerkiksi kotihoito- ja siivouspalveluista.

– Kokoomus voitti vaalit, mikä on mielestäni osoitus siitä, että suomalaiset kannattavat julkisen ja yksityisen sektorin sekä järjestöjen yhteistyössä järjestämiä palveluja, hän ynnäsi.

Mistä äänet?

Sanna Vauranoja

  • Kaarinasta 779, Turusta 316, Liedosta 127, Paimiossa 50, Raisiosta 31. Ääniä 25:sta eri kunnasta (Varsinais-Suomen kuntia on 27).

Susanna Majasuo

  • Kaarinasta 532, Turusta 374, Liedosta 53, Paraisilta 22, Raisiosta 21. Ääniä 17:sta eri kunnasta.