Lumisateella tiemestarin puhelin soi tiuhaan

0
– Jäätävä sade on pahin, sillä se tekee kulkuväylät liukkaiksi. Kun välillä sataa vettä ja välillä lunta, ratkaisua aurauksesta tai hiekoituksesta on vaikea tehdä, Kaarinan kaupungin tiemestari Kari Uronen sanoo.

Lumesta ei ole nyt pulaa. Sen ovat saaneet huomata Kaarinan kaupungille talvikunnossapidosta huolehtivat urakoitsijatkin. Mitä enemmän sataa lunta, sen useammin Kaarinan kaupungin tiemestarin Kari Urosen puhelin soi.

– Kaupunkilaiset soittelevat matalalla kynnyksellä. Auraus ja hiekoitusasiat ovat kaupunkilaisille aika herkkiä.

Kaarinan kaupunki on jaettu kahdeksaan alueeseen, joista jokaisella on oma urakoitsijansa. Urakoitsijat ovat samat kuin viime talvena.

– Itse tulin tähän vasta huhtikuussa, joten Kaarinan talvia minulla ei ole takana. Alalle olen tullut kuitenkin yli 30 vuotta sitten ja viimeksi toiminut urakoitsijan hommissa. Sen vuoksi työ on hyvinkin tuttua.

Ennusteet tukenaKaarinan teknisissä palveluissa seurataan tarkasti sääennusteita ja niiden kehitystä. Aina niiden seuraaminen ei kuitenkaan kerro koko totuutta.

– Esimerkiksi joulun lumisade-ennusteet näyttivät paljon pienemmiltä, mitä taivaalta sitten loppupeleissä tuli. Virtaukset ja matalapaineet olivat muuttuneet ja Kaarinaan tuli reippaasti lunta. Paras mittari onkin katsoa ikkunasta ulos, Uronen täsmentää.

Liukkauden torjunta on toinen asia, mihin pitää reagoida nopeasti ja järkevästi.

– Kelit vaihtelevat niin paljon, että usein mietitään aurataanko vai hiekoitetaanko. Monta kertaa hiekoitetaan pelkästään kevyen liikenteen väylät, ellei ole ihan pääkalliokeli.

Tämän vuoksi tietyllä kellonlyömällä auraus- tai hiekoituskalusto ei lähde liikenteeseen.

– Alue on aika laaja ja lumisademäärät vaihtelevat näilläkin alueilla paljon. Jos lumisateiden ennustetaan loppuvan iltapäivällä, lähdemme sateen loputtua avaamaan teitä.

Maltilla lunta ja palautettaAurattavaa tai hiekoitettavaa riittää, sillä kaupungin talvikunnossapidon kulkuväyliä on noin 250 kilometriä.

– Malttia toivoisi kaupunkilaisilta. Palautetta tulee paljon ja kaikki käydään läpi urakoitsijoiden kanssa. Ihminen on inhimillinen, joten joskus voi joku kohta jäädä vahingossa auraamatta tai lumikasa olla huonossa paikassa. Jos tulee puutteita niihin tietysti reagoidaan ja palautetta saa toki antaa, mutta palautteen antamisen voi hoitaa asiallisestikin.

Uronen on tämän hetken tilanteeseen tyytyväinen, sillä kaupungilla on hyvä yhteys urakoitsijoiden kanssa.

– Omakotitalon omistajana toivon tietysti, ettei lunta tulisi ihan hirmuisesti. Onhan tuo maa tietysti nätimpi lumisena kuin kuraisena, ja vaikka sitä lunta nyt tulisikin, niin kaikista lumista päästään kyllä eroon, se ei ole ongelma.

Ongelmia tulee vain jos lunta tulee runsaasti yhdellä kerralla.

– Maltti olisi lumisateessakin suotavaa. Meillä on samat resurssit käytössä tulee lunta sitten metrin tai 20 senttiä.

Roadinfosta voi seurata aurausta

ja hiekoitusta lähes reaaliaikaisestiKaupungin verkkosivuilta löytyy linkki Kaarina Roadinfoon, jonka kautta pääsee tarkastelemaan oman alueen talvikunnossapidon etenemistä. Aurauksia ja hiekoitusta voi seurata lähes reaaliaikaisesti, sillä viive on noin 15–30 minuuttia.

– Kaarinalla on maksullinen ohjelma johon talvikunnossapidon urakoitsijoiden tiedot ovat syötetty. Urakoitsijat saavat tunnukset ohjelmaan, ja kun he lähtevät auraamaan tai hiekoittamaan, he laittavat puhelimesta ohjelman sovelluksen päälle, joka seuraa GPS:n avulla urakoitsijoiden reittiä. Tämä reitti piirtyy sitten Roadinfoon, Kaarinan kaupungin aluemestari Matias Rekikoski selventää.

Roadinfo on otettu käyttöön Kaarinassa lokakuussa 2017, mutta sen käyttöasteesta ei ole tietoa.

– Sitä en tiedä, paljonko asukkaat seuraavat talvikunnossapidon toimia sitä kautta.