Mielipitei: Hoitoa vai himmeleitä?

0

Aluevaalit pidetään 23.1., vaikka sitä ei välttämättä lehdistöstä ja katukuvasta näykään.

Näkyi tai ei, aluevaaleissa päätetään sosiaali- terveys- ja pelastuspalveluiden tulevaisuudesta. Näiden palveluiden osuus kuntien toiminnasta ja menoista on jopa noin puolet.

Hyvinvointialueiden kustannukset ovat kasvaneet vuosina 2010–2020 merkittävästi. Varsinais-Suomen sotealueella kasvu on ollut 33 %, mikä on kolmanneksi vähiten 21 alueen joukossa. Useilla alueilla kasvu on ollut noin 50 % luokkaa.

Samalla aikavälillä suomalaisten bruttotulot ovat nousseet alle 20 % ja ansiotulojen verotus on entisestään kiristynyt. Sotekustannukset kasvavat siis jo nyt yli tuplavauhtia siihen nähden, paljonko ihmisillä on todellisuudessa rahaa elämiseen.

Uusimpien laskelmien mukaan soteuudistus aiheuttaa useiden miljardien lisäkustannukset. Pelkästään vuotuiset palkkakustannukset kohoavat määrillä, joiden hinta veronmaksajille on täysi arvoitus. Joka tapauksessa puhutaan useista sadoista miljoonista euroista vuosittain.

Uutta verotusporrasta ollaankin kovaa vauhtia jo puuhaamassa. Uusi hallintotaso tarvitsee maksajansa ja kustannusten valtava kasvu on kerättävä veronmaksajilta.

Minusta on selvää, että näin ei voi jatkua. Aluevaaleissa valituilla edustajilla on valtava vastuu siitä, mihin jopa suurin osa suomalaisten verovaroista tulevaisuudessa käytetään. Saammeko tarvittavaa hoitoa vai hallintoa, veronkorotuksia ja velkaa? Tulevat aluevaalit ovat paras mahdollinen paikka vaikuttaa asiaan.

Mikko Aaltonen

kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen vpj, Kaarina (kok.)