Pääkirjoitus: Näennäishoitoa?

0

”Olet niin vanha, että sinua kuuluukin kolottaa koko ajan”, sanoi terveyskeskuslääkäri minulle viime kesänä. Olen niin iäkäs kuin 46 enkä saanut kirkaisematta takkia päälle olkapääkivun vuoksi. En uskonut vaan menin yksityiselle erikoislääkärille, joka löysi kivun syyn heti ja hoiti sen nopeasti pois.

Olin öisin tukehtua enkä saanut henkeä. Toinen terveyskeskuslääkäri arveli, että stressaan liikaa koronaepidemiaa ja ehdotti rauhoittavia lääkkeitä. En huolinut niitä. Löysin myöhemmin itse syyn: olin allerginen hammastahnalle.

Alaikäisen murtuneesta jalasta yksi sanoi Tyksissä yhtä, toinen seuraavana päivänä suuttuneena päinvastaista, kaikki jättivät sanomatta perheelle keskeisiä ohjeita, minkä vuoksi jalka piti kipsata uudestaan.

Korona-aikana sekä omat että lähipiirini kokemukset julkisesta terveydenhuollosta ovat järjestään olleet häkellyttäviä. Väsytystaistelu, johon potilaan on nykyään oltava valmis, on niin kuluttava, että moni ei uskalla edes yrittää. Kun viimein saa vastaanottoajan, on kestettävä sarja ongelman vähättelyä ja oireitten ohittamista. Diagnooseiksi on lähinnä sellaisia vaihtoehtoja sallittuina, joissa vaivoja ei tarvitse tutkia tarkemmin vaan ne paranevat kipulääkkeillä, itsestään tai eivät parane. Hurjia sivuvaikutuksia aiheuttavia lääkkeitä määrätään sen sijaan, että lähetettäisiin potilas laboratorioon tai erikoislääkärille. Kolmiolääkkeille tuntuu olevan piikki auki.

On ymmärrettävää, että julkinen terveydenhuolto on koronakaaoksen vuoksi lujilla. Aikaa ja keskittymiskykyä ei riitä siihen, mihin pitäisi. Ohjeet ja työntekijät vaihtuvat jatkuvasti, jolloin tieto katkeilee ja tärkeät rutiinit ovat muotoutumatta. Riskinä on, että korona-aika synnyttää parhaillaan julkiseen terveydenhuoltoon pysyvää näennäishoitamisen kulttuuria.

Aluevaltuustot, joihin valitaan nyt tammikuussa poliittiset päättäjät, pystyvät ainakin jossain määrin muuttamaan tätä kehityskulkua ja valamaan uusia perustuksia varsinaissuomalaiselle sosiaali- ja terveydenhuollolle. En osaa sanoa, millainen perustus ja keinot ratkovat nykyiset ongelmat, mutta etsin ehdokasta, joka tietää.

Maria Kesti