Piikkiönlahden jäällä hurjasteltiin – Kaahailija haurastuttaa jään surmanloukuksi muille

1
Paksukaan jää ei kestä kovia ajonopeuksia, vaikka lain mukaan jäällä voi ajaa 80 km/h. Arkistokuva Piikkiönlahden jäältä.

Useat autoilijat kävivät viikonloppuna kaahailemassa Piikkiönlahden jäällä ja aiheuttivat Kaarina-lehden lukijoiden kokemuksen mukaan useita vaaratilanteita pilkkijöille ja muille ulkoilijoille.

Poliisipartio kävi paikalla useaan otteeseen, mutta Lounais-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että ajelijoita ei saatu kiinni esimerkiksi sakkojen antamiseksi.

Sinällään jääpeitteisillä vesialueilla saa lain puolesta ajaa jopa 80 km/h eikä maanomistajan lupaa tarvita, kertoo komisario Juha Koistila. Ratissa saa maastoliikennelain mukaan olla jo 15-vuotias. Toisaalta kuljettaja ei saa vaarantaa muita vaan hänen on noudatettava olosuhteiden vaatimaa huolellisuutta. Jäällä ajaminen ei myöskään saa aiheuttaa häiriötä asutukselle tai muulle ympäristölle.

Tämä kynnys lähiasukkaiden mukaan ylittyi. Vaaratilanteita oli paljon ja meluhaitta jatkuvaa.

– Kaahailu alkoi perjantaina ja jatkui lauantaina ja sunnuntaina. Pahimmillaan jäällä kaahaili kolme autoa ja kaksi moottoripyörää yhtä aikaa. Lisäksi jääralliin osallistuneet ajoivat jäälle Raadelman uimarannan kautta, jonne ei saa ajaa autolla tai moottoripyörällä, kertoo yksi asukkaista.

Jäällä kaahailu voi myös muuttaa jään surmanloukuksi perässä ajavalle ja muille jäällä kulkeville. Vaikka laki sallii 80 km/h -nopeuden, Ilmatieteen laitos varoittaa, että kovilla ajonopeuksilla vesi lähtee liikkeelle jään alla ja syntyvät aallot murtavat jään.

Esimerkiksi puolen metrin paksuisella eli sinällään turvallisen tuntuisella jäällä voi ajaa matalassa vedessä ainoastaan ryömintävauhtia ja 20 metrin syvyisellä vesialueellakin vain 45 km/h.

Saako Natura-alueen jäällä ajella?

Piikkiönlahti kuuluu Kuusistonlahden Natura-alueeseen. Onko lahdella ylipäätään sallittua kulkea moottorikäyttöisillä ajoneuvoilla?

On – toistaiseksi, vastaa Varsinais-Suomen Ely-keskuksen luonnonsuojeluyksikön ylitarkastaja Tapio Aalto.

– Piikkiönlahden perukka on Natura-aluetta, mutta työ on kesken. Piikkiönlahtea ei ole vielä perustettu luonnonsuojelualueeksi eikä sille ole asetettu rauhoitusmääräyksiä. Tällä hetkellä ei siis jäällä ajoa ole luonnonsuojelullisista syistä Piikkiönlahden perukassa kielletty, Aalto selventää.

Todennäköisesti kielto on myöhemmin tulossa. Lähtökohtaisesti suojelualueilla kielletään moottoriajoneuvojen käyttö olemassa olevien teiden ulkopuolella, huolto- ja kunnostustöiden vaatimia ajoja lukuun ottamatta.

Kuinka lujaa voi ajaa jäällä sen murtumatta?

Jään paksuus 25 cm

  • Veden syvyys jään alla 5 m: ajonopeus max 28 km/h
  • 10 m: max 34 km/h
  • 20 m: max 36 km/h

Jään paksuus 50 cm

  • Veden syvyys jään alla 5 m: ajonopeus max 29 km/h
  • 10 m: 38 km/h
  • 20 m: 45 km/hLähde: Ilmatieteen laitos

1 KOMMENTTI

  1. Kerrankin olisi niin hyvä talvi, että saataisiin kunnon ajoharjoittelurata jäälle. Näinhän oli aina ennen muinoin 80 luvulla jääradat niin Piikkönlahdella, kuin Naantalissakin. Saisivat kaikki oppia liukkaan kelin ajosta ja nuorisokin pääsisi opettalemaan ajotaitojaan muualle kuin liikenteen sekaan. Pilkkijöille ja muilla jalkaisin liikkuville varmasti lötyy meren jäältä runsaasti tilaa.

Kommenttien lisääminen on estetty.