Pontelan tulevaisuus huolettaa voimailijoita – PiPS haluaisi hallinnoida Pontelaa, eläkeyhdistyksiä arveluttaa

0
Kari Pikkujämsä, Kari Hollstén, Petri Rinkinen, Marika ja Mika Runsala, Marko Helynen, Valtteri Laaksonen ja Ville Toimio ovat Pontelan kuntosalin aktiivisia käyttäjiä. Helynen pääsee kilpailumenestyksen seurauksena osallistumaan maaliskuussa voimanoston EM-kisoihin.

Pontelan kuntosali Piikkiössä on ollut koronatartuntojen leviämisen estämiseksi välillä suljettuna ja välillä auki. Viime aikojen puljaukset ovat kuitenkin olleet pientä sen huolen rinnalla, etteivät salin aktiivikäyttäjät tiedä, miten vakaalla pohjalla Piikkiön ainoan kuntosalin ja koko Pontelan tulevaisuus on ylipäänsä.

– Kyllä se huolettaa. Kun Pontelan sali oli kiinni, kävin bussilla Turun Kupittaalla treenaamassa. Onhan se hankalaa ja vaikeuttaa paljon elämää, kun ei treenaamaan pääse täällä, miettii aktiivisesti salilla harjoitteleva Kari Pikkujämsä.

Pikkujämsä kuuluu noin kymmenhenkiseen aktiiviseen saliharrastajaporukkaan, joista osa käy kilpailemassa hyvällä menestyksellä kansallisissa voimanostokisoissa. Piikkiön Kehityksessä aiemmin kilpailleet nostajat perustivat syksyllä uuden ja nimenomaan voimanostoon erikoistuneen seuran, Rannikon Voiman.

Kaarinaan tuli uusi voimailijaseura

Uuden seuran perustaminen liittyi luottamuspulaan Piikkiön Kehityksessä, jonka väreissä Pontelan voimanostajat aiemmin kilpailivat.

– Kehityksessä emme enää saaneet sellaista tukea harrastamiselle kuin olisimme toivoneet, joten vaihtoehtona oli joko hajaantua muihin lähialueen seuroihin tai perustaa oma seura. Päädyimme jälkimmäiseen, koska kasassa on kuitenkin ollut vuosia sama hyvä porukka ja yhdessä tekemisen henki on hyvä, sanoo uuden seuran taustalla oleva Marika Runsala.

Rannikon Voiman nostajat saavuttivat vuoden 2021 SM-kisoissa yhteensä viisi mitalia, joista kaksi kultaisia ja kolme hopeisia.

Pienen ja nuoren seuran toimintaedellytyksenä on, että kuntoilemaan pääsee Pontelassa myös jatkossa.

– Ei meillä ole muuta vaihtoehtoa. Vaikka uusi kuntosali olisi Piikkiöön enemmän kuin tervetullut, ei se ainakaan tällä hetkellä ole realismia, harmittelee Runsala.

Päätöksiä jo alkuvuonna?

Pontelan tulevaisuutta käsiteltiin viimeksi tämän viikon maanantaina, jolloin Teams-palaverissa keskusteltiin Piikkiön Palloseuran esityksestä perinteikkään tapahtumatilan tulevaisuudesta.

PiPSillä on halukkuutta vuokrata tiloja Pontelasta ja huolehtia vuorojaosta, muista juoksevista asioista ja toiminnan kehittämisestä kylätaloksi. Tilaisuudessa olivat paikalla Pontelan mahdollisia uusia ja muita käyttäjiä sekä Kaarinan kaupunginhallituksen edustus.

Palloseuran johtokuntaan kuuluva Vesa Perälä esitteli PiPSin alustavat suunnitelmat Pontelan tulevaisuuden varalle, ja esitelmä kirvoittikin tukun kommentteja Piikkiön eläkeyhdistysten jäseniltä. Jäsenet olivat huolissaan, miten yhdistysten vuorojaon käy siinä vaiheessa, jos jalkapalloseura hallinnoi tilaa. Toisaalta yhdistykset olivat tyytyväisiä siihen, että perinteikkään tilan tulevaisuus olisi uuden hallinnoijan myötä turvattu.

PiPS ja Kaarinan kaupunki keskustelevat alkuvuoden aikana tarkemmin Pontelan hallinnoinnista. Kaupunginjohtaja Harri Virta toivoi, että asia saataisiin mahdollisimman joutuisalla aikataululla kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Eläkeyhdistysten toiveena on, että ennen päätöksentekoa järjestettäisiin vielä ainakin yksi keskustelutilaisuus, jossa olisivat paikalla sekä PiPSin edustus, eläkeläisyhdistykset että kaupungin väkeä.

Pontelan tulevaisuus on ollut uhattuna vuodesta 2019, jolloin nuorisotila siirrettiin sieltä Piikkiön keskustaan. Sen jälkeen tilan pääkäyttäjinä ovat olleet eläkeläiset ja kuntosalin asiakkaat.