Positiivisia koronanäytteitä mittavasti Kaarinassa, vaikka kaikkia ei enää testata

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä. 19.1.2022 lehdestä eteenpäin kaikkia oireilevia ei enää ole testattu.

Kaarinan koronatartuntojen ennätysmäinen kasvu on taittunut, mutta tartuntoja kertyi viime Kaarina-lehden jälkeen silti hurja määrä: 147 kaarinalaista sai viikon aikana positiivisesta koronanäytetuloksesta kertovan viestin. Määrä on toiseksi suurin koko epidemian aikana.

Yhteensä Kaarinassa on epidemian aikana ollut 2015 koronatartuntaa tiistaisen tiedon mukaan.

Uusien tartuntojen määrän väheneminen viikossa ei välttämättä enää kerro epidemian pienestä laantumisesta vaan siitä, että kaikki oireilevat eivät ole hakeutuneet testiin. Loppuviikolla Kaarinassa päätettiin, että kaikkia oireilevia tai kotitestissä positiivisen koronatuloksen saaneita ei enää testata terveydenhuollon tarkemmassa näytteenotossa. Tästä syystä myöskään Kaarina-lehden koronataulukot eivät jatkossa kerro koko totuutta kaupungin koronatilanteesta.

Koronaa sairastetaan lievänä

Kaarinan terveysasemilla testiin pääsyn kriteerien tiukentaminen ei vielä käytännössä ole näkynyt.

– Sairastuneita on koko ajan enemmän, ja meidän täytyy edelleen priorisoida toimiamme. Epidemiahuipun ennakoidaan tulevan parin viikon päästä, toteaa Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén.

Kiireettömiä aikoja ei ole tarjolla, puhelimet ovat hyvin ruuhkaiset ja henkilöstöä on paljon koronaviruksen vuoksi poissa.

Toisaalta koronaviruksen vakavia taudinmuotoja on Kaarinassa vähän eikä osastokuormitusta ole.

Sandén suosittelee, että tässä tilanteessa työnantajien tulisi sallia sairastaminen kotona omalla ilmoituksella, jotta sairauslomatodistusten tarvitsijat eivät kuormita terveyskeskusta.

Iltarokotuksia tulossa

Terveyskeskuksessa jatkuvat tammikuun viikonloppurokotukset ajanvarauksella. Suunnitelmissa on myös koronarokotusten pop up -iltoja, mutta niistä ei ollut tehty vielä päätöstä Kaarina-lehden mennessä tiistaina painoon.

Ensimmäisen koronarokotteen oli kaikista kaarinalaisista ottanut tiistaihin mennessä sama osuus kuin aiemminkin, 78 prosenttia. Toisen rokotteen ottajien määrä oli 76 prosenttia. Määrä on hieman alle keskiarvon Varsinais-Suomessa, jossa ensimmäisen rokotteen on ottanut 80% ja toisen 77%.

Laumasuojan kannalta tämä luku on merkityksellinen. Monet tahot kuitenkin tarkoittavat rokotekattavuudella vain yli 12-vuotiaiden rokotettujen osuutta eli niiden, jotka tosiasiallisesti voivat ottaa rokotteen. Heistä 92 prosenttia oli käynyt Kaarinassa ottamassa yhden rokotteen, 89 prosenttia myös toisen. Osuus on enemmän kuin Varsinais-Suomessa keskimäärin.

Kaarinan koronatartuntojen kahden viikon keskiarvon ilmaantuvuusluku oli hujahtanut viikossa 914:sta 1323:een.

Ilmaantuvuusluvut

  • Kunnan koronatapausten määrä suhteessa sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan. Luvut ovat tiistailta 18.1.
  • Turku 1915
  • Lieto 1450
  • Kaarina 1323
  • Paimio 1311
  • Parainen 981