Pääkirjoitus: Sekavaakin sekavampaa

0

Päiväkoti-ikäinen herää ääni käheänä – miten pitäisi toimia? Entä voiko koronalle altistunut koululainen mennä kouluun, jos oireita ei ole?

Koronapandempia lähestyy kliimaksiaan, mutta tilanne on sekavampi kuin kertaakaan tähän asti. Monissa kaupungeissa, kuten Kaarinassa, on luovuttu koronatartuntojen laajamittaisesta jäljityksestä ja karanteeneista. Vastuu toisten suojaamisesta on yksilön oman harkinnan varassa. Oireileva voi tehdä kotitestin, mutta ei ole pakko. Perheensisäisesti altistuneelle suositellaan kotiin jäämistä, mutta ei ole pakko. Sekavuutta lisää, että ohjeet saattavat vaihdella paljonkin eri kunnissa.

Tilannetta ei helpota, että sosiaali- ja terveysministeriö ja THL viestivät päinvastaista. Tammikuun alussa keskusteltiin siitä, onko kouluun palaaminen turvallista. Hallituksen koronaministerityöryhmä ohjeisti aluehallintovirastoja pistämään harrastustilat säppiin myös lapsilta, jotta tartuntapiikkiä saataisi loivennettua ja koulut ja päiväkodit pidettyä auki.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto päätti viime viikolla, että lasten harrastukset saavat jatkua. Hieman yllättäen myös uimahallit, kylpylät ja sisähuvipuistot päätettiin avata. Samaan aikaan päiväkodit ovat lähestyneet huoltajia kyselyllä, jossa kartoitetaan, kuinka moni pystyy tarvittaessa järjestämään lapsen hoidon kotona (s. 13). On mahdollista, että kouluja ja päiväkoteja joudutaan sulkemaan lähiviikkoina, koska sairastuneiden työntekijöiden tilalle ei yksinkertaisesti ole saatavilla sijaisia. Avilla on varmasti hyvät perustelut, mutta tavallista ihmistä hämmentää, että HopLoppiin pääsee, mutta päiväkotiin ei.

Suomalaisia on kaksi vuotta varoiteltu koronataudin vaaroista. Nyt epätietoisia kuntalaisia kielletään soittelemasta terveyskeskukseen. Tehokkain keino hillitä turhia soittoja olisi antaa selkeät toimintaohjeet. Altistumistilanteessa kotiin jääminen ei voi olla suositus, sen olisi oltava joko tai ei. Suurin osa ihmisistä haluaa toimia oikein, kunhan viranomaiset pääsisivät yhteisymmärrykseen siitä oikeasta.