Selättääkö seteli jonot? – ”Nykyiset palvelusetelit ovat potilaan pompottamista”

0
Mehiläinen on ainoa Kaarinassa toimiva yksityinen lääkärikeskus. Kaarinan Mehiläisellä käyvät työterveydenhuollon asiakkaat, sairausvakuutuksen omaavat tai palvelun itse maksavat henkilöt.

Aluevaaliehdokkaat Sanna Vauranoja (kok.), Susanna Majasuo (kok.) ja Niina Alho (sd.) ovat yhtä mieltä siitä, että Kaarinassa tarvitaan sote-muutoksen jälkeenkin sekä yksityisiä että julkisia lääkäripalveluita.

Tämä on hyvä asia, koska kaarinalaiset ovat ahkeria yksityisten lääkäripalveluiden käyttäjiä. Joka kolmas kaarinalainen oli saanut kelakorvausta lääkärikäynnistä vuonna 2020.

Ihmisen tulotaso ei saisi vaikuttaaKokoomuksen ehdokkaat tarjoavat kaarinalaisille julkisten palveluiden rinnalle tuttuun tapaan mallia palveluseteleistä, joita voisi käyttää yksityisillä lääkäriasemilla. Mikä tahansa palveluseteli ei kuitenkaan kelpaa kokoomukselle. Setelin pitäisi kattaa riittävän laaja kokonaisuus eli sekä diagnoosin että tarvittavat hoitotoimet.

Sekä Sanna Vauranoja että Susanna Majasuo löytävät parannettavaa Turussa käytössä olevasta järjestelmästä, jossa palveluseteli kattaa hoidon alun mutta jatkohoitoon joutuu hakeutumaan takaisin julkiselle puolelle.

– Tällaiset palvelusetelit ovat potilaan pompottamista, Majasuo tarkentaa.

SDP:n Niina Alho ei tyrmää palveluseteleitä. Hän kuitenkin painottaa, että palveluiden tulee olla yhdenvertaiset ihmisen tulotasosta riippumatta. Asiakkaan maksut eivät saa olla suurempia kuin julkisessa palvelussa. 

Ollaanko Suomessa siirtymässä “Amerikan malliin”?Niina Alhon mukaan palveluita pitäisi jatkossa saada nopeasti ja hyvin myös julkiselta puolelta ilman, että ottaa kallista sairauskuluvakuutusta.

– Keskeistä on se, että asiakkaat saavat palvelun ja ettei palvelun saaminen ole ihmisen lompakosta kiinni eli palvelut ovat samanhintaisia tai maksuttomia kaikille. Varmaan edelleenkin ihmiset, joilla on varaa, hankkivat vakuutukset ja menevät suoraan erikoislääkärille, Alho sanoo.

– Aika iso osa suomalaisista nuorista ja työikäisistä saa terveyspalvelut vakuutuksen turvin. Jos kaikki hoidettaisiin julkisella, kustannukset nousisivat todella suuriksi, miettii Susanna Majasuo.

Alho on kuullut puhuttavan siitä, että sote-uudistuksen myötä oltaisiin siirtymässä kohti “Amerikan mallia”, jossa kaikilla pitäisi olla omat sairausvakuutukset. Tämä on hänen mielestään liioittelua, vaikkakin jo nyt ollaan tilanteessa, missä vakuutuksen avulla pääsee hoitoon huomattavasti nopeammin. Tämä asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan.

Nämä ehdokkaat kantavat huolta myös hoitoalan työvoimapulasta ja alan houkuttelevuuden heikkenemisestä.

– Hoitotyöstä puhutaan koko ajan niin negatiiviseen sävyyn. Minä voin sanoa omasta kokemuksesta, että sairaanhoitajan työ on todella palkitsevaa, kun siinä pystyy auttamaan ihmisiä siinä hetkessä ja heti, Alho kertoo.

Ketteriä kokeiluja digi-ratkaisuihinSusanna Majasuon mukaan uudistus tuo mahdollisuuden myös digitaalisten palveluiden laajemmalle hyödyntämiselle julkisella puolella. Sanna Vauranoja tuo esiin myös sen, että digipalveluiden myötä on huomioitava se, että palvelut ovat kaikkien saavutettavissa. Vauranojan mukaan tarvitaan laite, nettiyhteys ja käyttötaitoja, jotta digipalveluiden pariin on esimerkiksi ikääntyneen mahdollista päästä.

– Meidän täytyy pystyä joustavaan kokeilukulttuuriin, ettei otettaisi uusia käytäntöjä aina viimeisenä käyttöön vaan että uskallettaisiin kokeilla uusia teknologioita siinä rinnalla, jotta pysyttäisiin ajan hermolla, huomauttaa Vauranoja.

Majasuo tuo esiin, etteivät digipalvelut kuitenkaan korvaa ihmiskontaktia. Niitä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi kotihoidossa niin, että yksi päivän käynneistä toteutettaisiin etäyhteyksillä, mikä säästäisi aikaa siirtymissä, joten hoitajalla olisi aikaa viipyä pidempään vanhuksen luona muilla käynneillä.

Mehiläinen pörrää jatkossakin KaarinassaMehiläisen liiketoimintajohtaja Johanna Asklöfin mukaan paras lopputulos saadaan, kun palveluita voidaan tuottaa yhteistyössä. Hän vakuuttaa, ettei käynnissä oleva sote-uudistus vaikuta suoraan Mehiläisen toimintaan eivätkä palvelut ole siirtymässä Turkuun.

– Meidän toimipisteemme ovat sellaisilla paikoilla, joissa on asiakkaita, jotka tarvitsevat yksityisiä lääkärikeskuspalveluita ja työterveyspalveluita. Kaarinassa meillä on hyvin vahva toiminta eikä ole toistaiseksi mitään tarpeita sen muuttamiseen, Asklöf sanoo.

Teksti ja kuvat Laura Peltonen