”Tätä on pelätty” – Kaarinassa koronatartuntoja kaksisataa viikossa, terveyskeskuksen ovi sulkeutui kiireettömältä hoidolta

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinassa on tahkottu pari viikkoa uusien koronatartuntamäärien ennätyksiä, ja tahti jatkuu yhä hurjempana. Kun joulukuun lopussa määrä hujahti ensimmäisen kerran yli sadan viikoittaisen uuden tartunnan, viimeviikon Kaarina-lehden julkaisun jälkeen tasan 200 kaarinalaista oli jo antanut positiivisen koronanäytteen.

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 1868 koronatartuntaa.

Tartunnat ovat lähes kaikki omikron-muunnosta.

– Tapausmäärät vain jatkavat kasvuaan, ja saa nähdä, miten paljon koulujen alkaminen vielä lisää niitä. Toisaalta tämä ilmiö on valtakunnallinen, toteaa Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén.

– Onneksi sairaalahoidon tarve ei näyttäisi toistaiseksi lisääntyneen. Näytteenottoa on kuitenkin paljon, ja jäljitystyö laahaa. Meidän on täytynyt priorisoida, keihin otamme yhteyttä.

Käytännössä tällä hetkellä Kaarinassa jäljityssoitto tulee ainoastaan positiivisen näytteen antaneelle ja hänen perheelleen.

Terveyskeskuksen henkilökunta poissa

Kaarinan terveyskeskus on erittäin kuormittunut. Viime viikolla kaupunki tiedottikin, että kiireettömiä vastaanottoaikoja ei pystytä lähiviikkoina antamaan lainkaan. Kiireelliset päivystysasiat hoidetaan, mutta terveyskeskukseen soitettaessa takaisinsoittoa ei välttämättä tule samana päivänä.

– Nyt realisoituu se, mitä on pelätty puolitoista vuotta, kommentoi Antti Sandén.

Koronaruuhkan lisäksi terveyskeskuksen henkilökuntaa on poissa, oman tai perheenjäsenten sairastumisten vuoksi. Samaan aikaan monien sairauksien hoitovelkaa on kertynyt koko pandemia-aikana. Sandénin mielestä Kaarinan tilanne on kuitenkin edelleen lain mukainen.

Reseptejä saa uusittua terveyskeskuksen sijaan apteekissa tai verkossa sivulla omakanta.fi, neuvoo kaupunki.

Yhtyykö Varsinais-Suomi koronakapinaan?

Maanantaina monet pääkaupunkiseudun kunnat päättivät luopua muiden kuin riskiryhmien ja hoivalaitosten karanteeniin määräämisestä, vastoin maan hallituksen strategiaa. Virus leviää niin nopeasti ja testiin pääsy on niin vaikeaa, että sairastunut ehtii tartuttaa useita ennen kuin karanteeneja päästään asettamaan, joten päämääränä on vapauttaa voimavarat sairaanhoitoon ja perusterveydenhuoltoon.

Tiistaina Kaarina-lehden mennessä painoon Varsinais-Suomessa ei ollut tehty vastaavia linjauksia.

Kaarinassa yritetään saada tilannetta kuriin ennen kaikkea rokottamalla lisää väestöä, kertoo Sandén.

– Tällä on taudin oirekuvan vakavuuden ja siten terveydenhuollon kuormituksen kannalta merkitystä.

78% saanut kaksi rokotetta

Ensimmäisen koronarokotteen oli kaikista kaarinalaisista ottanut tiistaihin mennessä 78 prosenttia. Toisen rokotteen ottajien määrä oli 76 prosenttia. Määrä on hieman alle maakunnan keskiarvon.

Laumasuojan kannalta tämä luku on merkityksellinen. Monet tahot ovat kuitenkin siirtyneet tarkoittamaan rokotekattavuudella vain yli 12-vuotiaiden rokotettujen osuutta eli niiden, jotka tosiasiallisesti voivat ottaa rokotteen. Heistä 92 prosenttia oli käynyt Kaarinassa ottamassa yhden rokotteen, 89 prosenttia myös toisen. Osuus on enemmän kuin Varsinais-Suomessa keskimäärin.

Koronarokotukseen pääsee Kaarinassa sekä ajanvarauksella että kävelemällä suoraan rokotuspaikalle. Rokotuksia annetaan Oskarintalossa eli Kaarinan vanhassa virastotalossa valtuustosalipäädyssä arkipäivisin. Lisäksi rokotuksilla voi käydä tammikuussa joka viikonloppu ajanvarauksella.

5–11-vuotiaat saavat koronarokotteen pääsääntöisesti vain ajanvarauksella, samoin kolmannen rokotteen ottajat. Pop up -päiviä on kuitenkin järjestetty myös heille.

Koronarokotuspiste ilman ajanvarausta arkisin kello 9–15.30. Rokotusajan voi varata verkosta osoitteesta kaarina.terveytesi.fi.

Ilmaantuvuusluvut

  • Kunnan koronatapausten määrä suhteessa sataatuhatta asukasta kohti viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan. Luvut ovat tiistailta 11.1.
  • Turku 1399
  • Kaarina 914
  • Lieto 912
  • Paimio 651
  • Parainen 557