Viivoja vaille valmis – Valkeavuoren liikuntahalli avautuu seurojen käyttöön helmikuun alussa

0


1 400 neliötäTammikuussa valmistuva Valkeavuoren liikuntahalli on yksi Varsinais-Suomen suurimmista palloiluhalleista. Kaarinan kaupungin rakennuspäällikkö Mika Hiltunen ja liikuntapäällikkö Tapio Svärd vertaavat, että ainoastaan Turun uusi liikuntahalli ja Salon liikuntahalli ovat kooltaan suurempia.

1 400 neliön kokoisen pelialueen pystyy jakamaan väliverhoilla 2-3 pienemmäksi kentäksi. Lisäksi yläkerrassa on pieni, erillinen liikuntatila. Joulun kynnyksellä hallissa tehtiin enää viimeistelytöitä, kuten rajaviivoja parkettiin.

Pelialue on suunniteltu erityisesti koripallon, lentopallon, sulkapallon ja futsalin pelaamista varten.

– Pelikentät on mitoitettu niin, että eri sarjatason pelit onnistuvat niillä. Turnauksissa pelialueella mahtuu pelaamaan sulkapalloa samanaikaisesti kymmenellä kentällä, lentopalloa kolmella kentällä tai koripalloa kahdella kentällä. Salibandya tai futsalia voi pelata yhdellä kentällä kerrallaan, Otto Tevasaari NCC:ltä luettelee.

7,5 miljoonaa euroaPalloiluhalli toteutettiin kvr-urakkana. Tavoitehinta oli 7,3 miljoonaa euroa ja hanke pysyi Hiltusen mukaan suurin piirtein budjetissa. Lopulliset kustannukset ovat noin 7,5 miljoonaa euroa. Siihen sisältyy muun muassa rakennuttajakustannukset ja suunnitteluvaiheen muutokset, jotka mahdollistivat hankkeelle Opetus- ja kulttuuriministeriön täyden liikuntapaikka-avustuksen myöntämisen (0,75 miljoonaa euroa). Summaan sisältyy myös kaluste- ja varustehankintoja.

– Suurempia yllätyksiä ei hankkeen aikana tullut vastaan ja halli valmistui jopa vähän aikataulua edellä, Hiltunen kehuu.

8 pukuhuonettaUudessa liikuntahallissa on kahdeksan isoa ja kaksi pienempää pukutilaa. Isoissa pukuhuoneissa on suihkut, vessat ja lukittavat kaapit.

Pienemmät pukutilat on tarkoitettu esimerkiksi tuomareiden tai opettajien käyttöön.

90 tuntia viikossaUuden liikuntahallin käyttöaste on korkea, sillä halli on koululaisten käytössä arkipäivisin aamukahdeksasta iltapäivään saakka. Seurojen käytössä halli on arkisin kello 16–22. Viikonloppuisin hallissa järjestetään pääasiassa otteluita ja turnauksia.

Urheiluseurojen vuorohaku päättyy tänään 5.1. Vuoroja myönnettäessä katsotaan Svärdin mukaan seuran tai joukkueiden menestystä ja yleisesti seuran vuorotarvetta.

– Sarjatason pitää olla riittävän korkea, jotta tänne pääsee.

14 liikuntasalia ja -halliaKaarinassa on ollut viime vuosina huutava pula sisäliikuntatiloista, kun osa koulujen saleista on ollut pois käytöstä. Liikuntahallin valmistuminen parantaa Svärdin mukaan salitilannetta huomattavasti, sillä se on jaettavissa ainakin kolmeksi eri saliksi.

Uutta palloiluhallia tarvitaan myös siksi, etteivät Kaarinan nykyiset sisäliikuntatilat täytä lajiliittojen kiristyneitä kriteerejä. Littoisten monitoimitalon ja Piikkiön liikuntahallin salit ovat olleet osittain liian pieniä lentopallon pelaamiseen poikittaisilla kentillä ja myös liian pieniä salibandyn ja futsalin pelaamiseen.

Helmikuussa saadaan käyttöön myös Hovirinnan uuden koulun liikuntasalit. Svärd laskee, että tämän jälkeen Kaarinassa on 18 salitilaa.

Saleja lähtee myös pois, kun Littoisten Monitoimitalon juhlasali menee päiväkotikäyttöön ja Hovirinnan koulun vanha liikuntasali puretaan. Samoin käy jossakin vaiheessa Valkeavuoren yläkoulun salille. Piispanlähteen yläkoulun yhteyteen valmistuu remontin yhteydessä muutaman vuoden päästä yksi sali lisää.

6 millimetriäLiikuntahallia rakentaessa yksi eniten tunteita herättävistä aiheista on lattiamateriaalin valinta. Silloin, kun päätös uuden liikuntahallin rakentamisesta tehtiin, Ura Basket pelasi vielä Korisliigaa. Uutta hallia suunniteltiin Svärdin mukaan pitkälti Korisliigan sääntövaatimusten pohjalta.

Salin parkettilattia on Kanadan vaahteraa ja sen kulutuskerros on kuusi millimetriä. Alun perin kulutuskerroksen piti olla vain 3,5 millimetriä.

– Muutaman millimetrin lisäyksellä lattialle saatiin vuosia lisää elinikää, Tevasaari perustelee.

Salibandyn harrastajille parkettilattia ei ollut mieluinen valinta, sillä lajin sarjamääräyksissä vaaditaan synteettinen alusta aikuisten pääsarjojen lisäksi kaikissa valtakunnallisissa juniorisarjoissa. Kaarinassa on kaksi salibandyseuraa: SBS Littoinen ja Kaarinan Karhut.

700 katsomopaikkaaUuteen liikuntahalliin mahtuu noin 700 katsojaa. Liikuntahallissa on myös kaksi VIP-aitiota, joissa voi järjestää esimerkiksi asiakastilaisuuksia.

Ottelujen lisäksi liikuntahallissa voi järjestää tulevaisuudessa esimerkiksi messuja.

20 pysäköintipaikkaaLiikuntahallin pysäköintijärjestelyt ovat aiheuttaneet päänvaivaa. Hallin välittömässä läheisyydessä on vain 20 pysäköintiruutua. Suunnitelmana on, että hallin käyttäjät voivat hyödyntää lukion pysäköintialuetta, mutta sitä käyttävät iltaisin myös Kaarinan kansalaisopiston asiakkaat.

Väliaikaista pysäköintitilaa on tarkoitus rakentaa vuoden 2022 aikana Voivalantien ja liikuntahallin väliselle joutomaalle. Väliaikainen pysäköintiratkaisu palvelisi Mika Hiltusen mukaan päivisin kampushankkeen rakentajaa ja muina aikoina liikuntahallin iltakäyttöä.

– Ottelutapahtumissa virallisena pysäköintialueena toimii näillä näkymin Kaarina-talon parkkialue, Hiltunen kertoo.

Parkkipaikkaongelma helpottaa hänen mukaansa Valkeavuoren lasten ja nuorten talon valmistuessa syksyllä 2025. Tällöin nykyisten parakkien tilalle rakennetaan pysäköintialue.

3 taideteostaLiikuntahallin seinän akustiikkalevyt on koristeltu värikkäillä palloilla. Kyse on turkulaisen kuvataiteilijan Toni Hautamäen taideteoksesta. Valkeavuoren taidehankintoihin varattiin rahaa 40 000 euroa.

Hautamäen lisäksi taideteoksia on tilattu kuvataiteilija Tiina Vainiolta , joka on toteuttanut kaksi teosta liikuntahallin ikkunoihin.

Liikuntahallin käyttäjät, erityisesti urheiluseurat ovat olleet mukana teosten toteuttamisessa. Heille tehtiin harrastusmielikuviin liittyvä kysely, joka toimi pohjana teosten ideoinnissa.