Vinami laajensi Kaarinaan: Krossin aasialaisen ravintolan taustalla on Turun kauppahallin ravintola

0
Vinami on toiminut muutaman kuukauden Kaarinan Krossissa, mutta ravintola-alan kokemusta Nhi Tranin ja Ha-Mi Nguyenin perheyrityksen taustalta löytyy yli 20 vuotta. - Avasimme ensimmäisen ravintolan Turun kauppahallissa vuonna 1999, Nhi Tran kertoo.

Vuodesta 1999 Turun kauppahallissa toiminut Vnamese avasi lokakuussa toisen ravintolansa Vinamin Kaarinassa Krossissa.

– Etsimme isompaa keittiötä cateringin tarpeisiin, sillä Turussa kapasiteetti oli täynnä. Krossissa on todella hyvä keittiö, mutta kun näimme tämän ravintolatilan, ajattelimme hyödyntää myös sen, 25-vuotias perheyrityksen kuopus Nhi Tran kertoo.

Yritys valmistaa aterioita myös kauppojen hyllyille, joten isolle keittiölle oli senkin vuoksi tarvetta. Tran suunnitteli remontin ja sisustuksen, minkä jälkeen tilasta kuoriutui siisti ja viihtyisä ravintola, jossa mahtuu järjestämään juhlia ja kokouksia.

– Vaikka turkulaisena pidin ensin Kaarinaa kaukaisena paikkana, olen lopputulokseen todella tyytyväinen. Ajan tänne Turusta kymmenessä minuutissa, ja minulla on luottoa, että voimme kasvaa täällä. Kasvu tulee tapahtumaan hitaasti, sillä olemme kuitenkin keskustasta syrjässä. Tämä vaatii vain lisää markkinointia.

Tietyllä alueella toimiminen tuo myös tietynlaisen asiakaskunnan.

– Meillä käy paljon työssäkäyviä ja miehiä, mikä tarkoittaa yleensä sitä, että lihaa sisältävät annokset ovat suosittuja. Kaikki annoksemme saa myös vegaanisena.

Suuri osa resepteistä vietnamilaisia

Muutaman kuukauden Kaarinassa toiminut Vinami on ehtinyt jo nauttia suosiostaan lounasväen keskuudessa. Turun kauppakorkeakoulussa opiskeleva Tran näkee silti kehityksen kohteita.

– Joskus on päiviä, kun on paljon ihmisiä, ja joskus on taas hiljaisempaa. Hiljaisemmat piikit pitää saada tasattua. Keskityimme alkuun enemmän lounasasiakkaisiin, mutta nyt olisi tarkoitus nostaa enemmän esille tilavuokrausta ja catering-asiakkaita.

Yrityksessä työskentelee Tranin perheen lisäksi yhteensä viisi ulkopuolista.

Kaarinassa työskentelee myös Tranin äiti, Ha-Mi Nguyen, joka vastaa aterioiden ideoinnista.

– Ruokatrendien seuraaminen tulee meiltä luontaisesti, mutta äitini ideoi ja kokeilee paljon kaikkea. Hänellä on valtavasti vielä tarjottavaa, mutta usein niiden täytyy odottaa tiettyä trendiä ennen kuin niitä voi tuoda asiakkaille.

Vaikka Tranin suku Vietnamista onkin, he eivät halua mainostaa yritystään pelkästään vietnamilaisena ravintolana.

– Suurin osa ruuasta on vietnamilaista, mutta meillä jaottelu ei ole niin selkeä, sillä tarjoamme myös japanilaista, taiwanilaista ja kiinalaista ruokaa. Siksi markkinoimme itseämme aasialaisena ravintolana.

Gradua ja ravintolaa

Tran on pienestä asti nähnyt perheensä yrityksen toimintaa ja kasvanut osaksi sitä.

– Onhan se hienoa, että tämä on lähtenyt pienestä kojusta laajenemaan. Me olimme ensimmäinen ravintola, mistä sai kevätkääryleitä. Hurja jono muodostui päivittäin kojumme eteen.

Tran itse ei haluaisi vielä lyödä lukkoon omia tulevaisuuden suunnitelmiaan.

– Graduni on loppusuoralla. Turvallisin ja selkein askel olisi jatkaa perheen yrityksessä, mutta haluan rakentaa omaakin uraa. Jos haluaisin olla ravintoloitsija, niin olisin voinut olla sitä heti lukion jälkeen.

Naisen ahkeruudesta ja kunnianhimosta kielii sekin, että hän on tehnyt graduaan ja samalla avannut uuden ravintolan.

– Tykkään rakentaa tyhjästä, mutta minun on vaikea hahmottaa. milloin tämä on työtä tai auttamista.

Perheyritys elää koko ajan siellä, missä perheenjäsenet ovat, mutta ei ruokapöydässä.

– Me puhumme aina yrityksen asioista. Joskus se on vähän raskasta, mutta se täytyy vain unohtaa. Ainoa hetki, milloin emme puhu yrityksestä, on ruoka-aikana, Tran nauraa.