Alkon myyjästä tuli Kaarinan kulttuurituottaja – Katso täältä menovinkkejä maaliskuulle

0
Kaarinan uusi kulttuurituottaja Tove Forssell asuu Turussa, ja hänellä on kesämökki Nauvossa. Vapaa-ajallaan hän harrastaa paitsi kulttuuria myös ruuanlaittoa ja käsityöprojekteja.

Kaarinan kaupungin kulttuurityö meni uusiksi kertaheitolla, kun Maija Leino siirtyi Maskuun töihin ja Mirja Karppanen nuorisopalveluiden johtajaksi. Lempi Saurén on sijaistanut heitä, mutta hän on palailemassa opiskelujensa pariin. Uutena vakituisena kulttuurituottajana aloitti helmikuun alussa Tove Forssell.

Forssellilla on takanaan ura, joka ei suoraan vaikuta olevan kytköksissä kulttuuriin: hän toimi pitkään ravintola-alalla, siirtyi parempien työaikojen perässä Alkoon myyjäksi ja palveluvastaavaksi ja valmistui Åbo Akademista uskontotieteestä.

– Polkuni ei ole ollut suora, 40-vuotias Forssell nauraa.

Hän on valmistunut myös kulttuurituottajaksi sekä opiskellut elokuvatiedettä, eivätkä Alkon urakaan ja uskontotiede ole kovin kaukana hänen nykyisestä työstään. Esimerkiksi uskontotieteessä häntä kiehtoi se, miten uskonnot, ihminen ja kulttuuri nivoutuvat yhteen, ja gradu syntyi pahuudesta Batman-elokuvissa. Alkossa ja ravintola-alalla taas tehtiin paljon töitä ihmisten kohtaamiseksi.

Iltapäivätanssit tulossa

Yleisötapahtumia Tove Forssell on järjestänyt vuodesta 2012. Hän oli silloin lähtenyt mukaan Turun elävän musiikin yhdistykseen eli Telmuun. Telmu oli saanut avustusta kahvilakeikkojen järjestämiseen, ja ravintola-alalla työskennellyt Forssell innostui tehtävästä. Budjetti oli huimat 200 euroa, mutta siitä sai alkupisteensä hänen kulttuurituottaja-uransa.

– Se työ oli tekemällä oppimista, kaikki oli valmistettava alusta saakka itse. Silloin kirkastui, että tämähän on minun juttuni, organisoiminen ja mahdollistaminen, Forssell kommentoi.

Forssell on toiminut Turussa vapaan kulttuurin kentällä ja ollut useana vuotena järjestämässä esimerkiksi Seikkisrockia Seikkailupuistoon.

– Kaarinaan hain, koska koin pienen kunnan antavan enemmän vapautta kuin ison. Täällä ei ole täysin valmista pöytää, vaan voi laittaa itsensä likoon. Lisäksi Kaarinan kulttuurityön brändi on ollut monta vuotta nosteessa.

Mitä Forssell vinkkaa kaarinalaisille tästä keväästä: mitkä kaupungin tapahtumat kannattaisi laittaa korvan taakse?

– Esimerkiksi heti maaliskuun alussa on elokuvapäivä, jolloin Kaarina-talossa esitetään mykkäelokuva live-säestyksellä. Se on aika poikkeuksellinen, Forssell vastaa.

Sergei Eisensteinin ohjaamaa mykkäelokuvaa Panssarilaiva Potemkinia säestää äänitaiteilija ja kokeellinen muusikko Atte Häkkinen.

– Ja tanssin päivänä huhtikuun lopussa Vapariin tulee poikkitaiteellinen valo- ja tanssiesitys sekä Kaarina-taloon iltapäivätanssit. Myös Kaarina-talon taidekierrokset jatkuvat joka kuukausi, ja kirjailijavieraita ja konsertteja on tulossa.

Taide, historia ja ympäristö käsi kädessä

Jos kaarinalaisilla on toiveita tai ideoita kulttuuritapahtumista Kaarinassa, Tove Forssell kehottaa ottamaan rohkeasti yhteyttä.

– Kuntalaisillehan näitä tehdään! Mottoni on, että kaikki on järjestettävissä, ainakin jollain aikataululla.

Forssell haluaa pitää kiinni Kaarinan monipuolisesta kulttuuritarjonnasta.

– Haluan jatkaa samaa linjaa kuin edeltäjäni. Lisäksi Kaarinaan voisi tuoda samantapaisia kaupunginosaviikkoja kuin Turussa. Täällä on paljon helmiä, joita kaikki eivät tunne, ja arvostan tapahtumia, joissa taide, historia ja ympäristö kulkevat käsi kädessä, hän miettii.

Poimintoja maaliskuulle

  • Elokuvapäivä 3.3. klo 18 Kaarina-salissa.
  • Aikuisten terveysluento 10.3. klo 18 Kaarina-salissa. Terveysliikunnan kehittäjä Tero-Taneli Tanttu kertoo uudistetuista suosituksista.
  • Unga poeters sällskap 15.3. kl. 16.15 Kaarina-talo. Du som är mellan 10 och 16 år gammal och intresserad av olika sorters texter är välkommen.
  • Historian jännät naiset -luento 17.3. klo 18 Kaarina-salissa. Kirjailija Maria Pettersson kertoo kirjastaan, josta tuli Suomen toiseksi myydyin tietokirja.